Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.13
novenyvedoszer.hu

Legújabb változások a III. kategóriás engedélyekben

2024.03.12

Zsigó György növényorvos a NÉBIH által hivatalosan is kiadott III. kategóriás engedélyeket ellenőrizte és az alábbi változásokról ad tájékoztatást.

Két fontos házikerti gombaölő engedélyokiratát mellékeljük, ezekben a technológián is változtattak. Újdonság a metaldehid hatóanyagú csigaölő szer, melynek engedélyét mellékelten csatoljuk.

A többi készítménynél csak formai változtatások miatt módosítottak az engedélyeken. Ezeknél *-gal jelölt közlemény: „A határozat véglegessé válását követően gyártott tételek a jelen határozat alapján jóváhagyott címkeszöveggel kerülhetnek forgalomba.” Tehát ebben az esetben módosítani kell a címkék feliratán.
 

/file/Cyflamid_mód_20240228.pdf
/file/Xiren+HG_eng_0013220_1_20240130_publikus.pdf
/file/Tazer+250+SC_mod_20240209.pdf

Már nem kell, hogy az eredeti névtől eltérő, új nevet kapjanak a párhuzamos illetve a származtatott engedélyű készítmények. Ezért megegyezhet az 1. és a 2. oszlop. A változásokat a címkén is fel kell tüntetni. (A Karate Zeon 5 CS már Kendo 5 CS néven is forgalmazható.)
 

 Megjelent a növényvédősök „szent könyve” a 2024. évi Engedélyezett növényvédő szerek jegyzéke és a külön kötetként is megvásárolható a Termésnövelő anyagok jegyzéke. Ezekben tájékozódhatnak a készítményekről, a névváltozataikról, a felhasználásukról, és a védőeszközökről. A 756. oldalon a párhuzamos behozatali engedéllyel rendelkező készítményeket találják meg, a 769. oldalon az egyszerű anyagok felhasználásról olvashatnak. (A Mospilan 20 SG véletlenül II. - és külön oldalon III. kategóriásként is szerepel. Március végéig még III. kategóriásként vásárolható, utána sajnos II. kategóriás lesz.)

 


.

 


Kapcsolódó cikkek:


Itt az új növényvédőszer hatóanyag tiltólista

Az IH közleményében közzétette a VPAKG2021 kedvezményezettek számára a 2024-ben nem, vagy csak bizonyos megkötésekkel használható növényvédőszer hatóanyagok listáját (készítmények megnevezése nem szerepel a listában.)

Növényvédőszer-hulladék: fontos határidő közeleg

A növényorvos kollégák részére idejében kiment a felhívás, mely szerint a történelmi növényvédőszer-hulladékok készlet felmérését online kérdőív kitöltésével 2024.02.28-ig meg kell küldeni!

Újabb növényvédőszer kapott engedély kiterjesztést

Továbbra is nagy igény van a gyógynövény kultúrákban engedélyezett készítményekre. A kiskultúrákban, így a gyógynövény ágazatban is, általános és évek óta megoldatlan probléma a növényvédőszerek kérdésköre a rendelkezésre álló kevés számú, használható növényvédőszer miatt.


Ezeket is olvasta már?

Középpontban az almát súlytó fagykár

2024.04.13

A gyümölcsösöknél fellépő terméskiesésért 80%-ban a tavaszi fagykár a felelős. Bár a globális felmelegedés miatt összességében csökken a fagyos napok száma Magyarországon is, ez nem jelenti azt, hogy ne volnának és lennének továbbra is tavaszi fagyos időszakok, a korábbra tolódó virágzási időszak miatt pedig pont ebben a kritikus időszakban következhet be. Az alma adja az összes Magyarországon termelt fás gyümölcs 70%-át, de regionálisan sem egyenletes a termőterületek eloszlása, mert a gyümölcsös terület közel 40%-a egyetlen térségben, Szabolcs-Szatmárban található. A hosszabb távú alkalmazkodási törekvések (fagytűrő fajták telepítése, más termőterületek keresése) mellett a megelőzésre, a kibocsátások-csökkentésére kellene törekednünk, mert az kifizetődőbb és hatékonyabb. Szabó Péter és Pongrácz Rita elemzése, melyet a masfelfok.hu oldalon tettek közzé....

Folyamatos gombabetegségek, alma tűzelhalás, puszpángmoly! Ezek az aktuális növényvédelmi kihívások

2024.04.12

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga...

Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

2024.04.12

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy tagjait hatékonyan tudja tám...

Felelős gasztrohősök: a svédasztallal csökkenthető a pazarlás

2024.04.12

Iskolában, óvodában, menzákon, vagy a közétkeztetésben már működik a módszer. Nem csak a választék nagy és a választás könnyű, hanem sokat segít az élelmiszerpa...

Aggasztó csapadékhiányos helyzet, a napraforgó és a kukorica porszáraz talajba kerül

2024.04.11

Április 9-i szántóföldi növényvédelmi előrejelzés. Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhel...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  


Megismertem és elfogadom: Adatkezelés
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.