Tavaly kifejezetten rossz évet zártak a hazai zöldborsó termesztők. Magyarország Európa harmadik legnagyobb borsótermelője, átlagosan 13 százalékkal és ennek a harmadát Hajdú-Bihar vármegyében termelik meg. Tavaly júniusig mindössze 100 milliméter csapadék hullott a térségben, ez volt az oka a siralmas terméseredménynek.
Boda István, a Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt. termeltetési vezetője a szezon végén úgy összegezte a helyzetet a Kossuth Rádióban, hogy akik tudtak öntözni, azoknál a termelőknél valószínűleg nem lesz veszteséges a zöldborsó. A termésátlagokat nézve nem csak a Hajdúságban, hanem az ország más részein is lesújtó az eredmény: öntözetlen körülmények között 1,5 tonnától 4,5 tonnáig, míg ahol sikerült megoldani a víz utánpótlást, ott 3 és 6 tonna volt a termésátlag. Ezért nem kell azon elcsodálkozni, hogy évről-évre csökken a zöldborsó vetésterülete, ez pedig kihat a másodvetésű és rendkívül értékes csemegekukoricára is. A zöldborsó termesztése komoly kihívást jelent a gazdálkodóknak, az egyik ilyen tényező az időjárási körülmény. Ez befolyásolja a minőséget és a biztonságot. Az elmúlt években igen jelentős áremelkedés volt a klasszikus gabonáknál, például a búzánál és a kukoricánál, ezért ez a borsó versenyképességét alapvetően befolyásolta. A termesztési költségek itt is jelentősen növekedtek, de ez nem volt igaz a bevételi oldalra úgy, mint a konkurens növényeknél.
A napraforgó tonnánkénti ára háromszor-négyszer annyi, mint évekkel ezelőtt, a kukorica és a malmi búza ára is jelentősen emelkedett, s mivel ezeket a növényeket kisebb kockázattal lehet termelni, ezért inkább ezek mellett döntenek. A másik oldalról nézve ebben az időszakban is szeretnének a termeltetők zöldborsóhoz jutni, de a háborús konfliktus energetikai bizonytalanságot is hozott magával, ami miatt ezeknek a növényeknek a feldolgozása rendkívül gyorsan kell, hogy megtörténjen, ami a zöldborsóval foglalkozókban bizonytalanságot szül.
Ha tovább csökken a vetésterület, az rendkívül kockázatos a hűtő- és konzervipar számára. A zöldborsó és a csemegekukorica az nem két zöldségféle, hanem mind a termesztésnek, mind a feldolgozóiparnak is az alapja. Ez a két kultúra adja a zöldség termőterületünk kétharmadát, illetve a hűtő- és konzervipar felvásárlásának és késztermék kibocsátásának a nyolcvan százalékát. Ha ezek elesnek, akkor gyakorlatilag a zöldség- és gyümölcsfeldolgozó ipar és a mögötte lévő termelés megszűnt, ezért is fontos, hogy ennek a versenyképességét javítsuk. Nagyon komoly hatékonyságnövelésre van szükség ahhoz, hogy a feldolgozó ipar ne vérezzen el.
Az Agrárminisztérium közleménye szerint a csemegekukoricához és zöldborsóhoz kapcsolódó termeléshez kötött támogatás éves forráskerete jelentősen, 11 millióról 15,6 millió euróra nőtt, így a hektáronkénti többlettámogatás idén elérheti a 326 eurót.
Zsigó György növényorvos tanácsai. A szeder gubacsatka okozhat olyan tüneteket, amelyek hasonlítanak a klímaváltozás miatti elváltozásokra, mind a szeder, mind a málna... ➜
A borfogyasztásnak is követnie kell a világ változásait. Ma már nem elég csak a hagyományokat hangoztatni a bor népszerűsítése során, főleg ha a fiatalokról van szó... ➜
A ZKI Zrt. nemcsak országosan, de világviszonylatban is elismert a növénykutatás, -fejlesztés, -nemesítés, valamint vetőmag-forgalmazás terén. A zöldségfajta-választ... ➜
A Gallicoop Zrt. Magyarország legnagyobb pulykafeldolgozója, a korábban családi tulajdonban lévő vállalkozás három évvel ezelőtt került új tulajdonosi körhöz. Jelenl... ➜
A magyar kilója eléri a nyolcezer forintot, de a hipermarketekben a kínait a harmadáért is be lehet szerezni. Ön melyiket választaná? A háziasszonyok a gyakorlat szerint a... ➜
Bár a klímaváltozás, a növekvő termelési költségek kihívást jelentenek, a hatékonyabb technológiai megoldások, nagyobb szervezettség, erősebb marketing révén erő... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.