Kezdődik a sütőtök szezonja. Évek óta újabb nemesítésű, hibrid fajták kerülnek már az asztalra. A szakemberek szerint a téli tök elnevezés sokkal helytállóbb, mint a sütőtök, mert azok beletartoznak ebbe az úgynevezett téli tök csoportba, ugyanis még a leghidegebb hónapokban is lehet fogyasztani és a fajoknak, fajtacsoportoknak a termését teljes, biológiailag érett állapotban esszük meg.
Ha botanikailag nézzük, akkor van egy nemzetségük, amelyben kettő fajta a meghatározó: az egyik a hagyományos sütőtök, a másik pedig a kanadai, vagy más néven pézsmatök. Ez az, amelyet sok helyen orange töknek hívnak. A tökfélék alapvetően Amerikából származnak, de Magyarországon is vannak tájfajtái és ez az az csoport, amely az utóbbi időben sütőtökként terjedt el. A kanadai, vagy orange töknek az előnye az, hogy a termése nem olyan nagy, mint a nagydobosi, ami húsz-harminc kilósra is megnő, ezért a nagyobb városokban sokkal könnyebb ezeket megvásárolni. De a beltartalmi értéke – például a karotin tartalma – ugyanakkora, mint a nagyobb társaié, viszont a termesztés során azt tapasztalták, hogy sokkal érzékenyebb a környezeti hatásokra, így a hőmérsékletre és a páratartalomra. Az idei terméskilátásokról egyelőre nincsenek adatok, de megfelelő öntözéssel jó haszon érhető el a téli tökkel.
Az Amerikából származó sütőtök az ősz egyik legkedveltebb eledele, amely nem csak levesként, vagy sütve finom, de remek pürét, kekszet és süteményeket is készíthetünk belőle. Sokáig eláll, a termesztése pedig nem igényel nagy szaktudást, ezért bárki bátran belevághat, főként ha van elég hely hozzá. A sütőtök érzékeny a hidegre, csak jóval a fagyveszély elmúltával szabad elvetni a magokat. Ha a talaj legalább 18-20 fokos, a palánták 5-10 napon belül kikelnek. Hűvösebb éghajlaton ez gyakran csak május végén következik be. A nagydobosi sütőtök az egyik legismertebb az országban, a termesztője az a Filep László, aki agrármérnökként korán felismerte azt, hogy a homokon is lehet termeszteni. A termelési és a feldolgozói bázis ma már szélesebb: együttműködési megállapodást kötöttek a nyírparasznyai önkormányzattal, amely közel van Nagydoboshoz, de a logisztikai adottságok kiválóak. Rendelkeznek hűtőházzal, fagyasztósorral, tehát azt a nagyobb igényt, amit a minőség generált, annak jobban eleget lehet tenni. A termelés kiszervezése is megtörtént harminc hektáron és olyan termelőket kerestek meg, akik állattenyésztéssel is foglalkoznak. Ez azért fontos, mert ha a termés nem érik be, akkor takarmányként lehet hasznosítani. A termelők másik része azokból áll, akik öntözési háttérrel is rendelkeznek -így biztosan nem marad senkinek a nyakán a termés feleslege.
Örüljünk a belvizeknek és nem kell azonnal kétségbe esni a sok csapadék láttán. Így összegezte az elmúlt hetekben lehullott eső mennyiségét Szólláth Tibor, a Nemze... ➜
Megállt az ingatlanpiac -mondják az ügyfelek. Az ingatlanirodák munkatársai ezt másként látják, szerintük nincs szó erről. Még akkor is igaz ez, ha a kereslet mostaná... ➜
Az ADEXGO Kft. publikációja. A rendelkezésre álló irodalmi adatok szerint a tejelő tehenek takarmányadagjában alkalmazott zsírforrások és -készítmények (pl. full-fat ... ➜
Az ADEXGO Kft. összefoglaló tanulmánya. Napjainkban a zsírsavak az érdeklődés középpontjába kerültek, ami összefüggésben áll a szervezetben betöltött szerepükkel.... ➜
Továbbra is kiemelkedően teljesít a magyar IT-szektor a Makronóm Intézet friss iparági kutatása szerint. A megkérdezett cégek közel fele árbevétel-növekedésről (47... ➜
Kimondottan jó szezont zártak a balatoni éttermek januárban. Ezt talán furcsán hangzik ilyenkor télen a tó partjáról nézve kijelenteni, de a mögöttünk hagyott két v... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.