Kezdődik a sütőtök szezonja. Évek óta újabb nemesítésű, hibrid fajták kerülnek már az asztalra. A szakemberek szerint a téli tök elnevezés sokkal helytállóbb, mint a sütőtök, mert azok beletartoznak ebbe az úgynevezett téli tök csoportba, ugyanis még a leghidegebb hónapokban is lehet fogyasztani és a fajoknak, fajtacsoportoknak a termését teljes, biológiailag érett állapotban esszük meg.
Ha botanikailag nézzük, akkor van egy nemzetségük, amelyben kettő fajta a meghatározó: az egyik a hagyományos sütőtök, a másik pedig a kanadai, vagy más néven pézsmatök. Ez az, amelyet sok helyen orange töknek hívnak. A tökfélék alapvetően Amerikából származnak, de Magyarországon is vannak tájfajtái és ez az az csoport, amely az utóbbi időben sütőtökként terjedt el. A kanadai, vagy orange töknek az előnye az, hogy a termése nem olyan nagy, mint a nagydobosi, ami húsz-harminc kilósra is megnő, ezért a nagyobb városokban sokkal könnyebb ezeket megvásárolni. De a beltartalmi értéke – például a karotin tartalma – ugyanakkora, mint a nagyobb társaié, viszont a termesztés során azt tapasztalták, hogy sokkal érzékenyebb a környezeti hatásokra, így a hőmérsékletre és a páratartalomra. Az idei terméskilátásokról egyelőre nincsenek adatok, de megfelelő öntözéssel jó haszon érhető el a téli tökkel.
Az Amerikából származó sütőtök az ősz egyik legkedveltebb eledele, amely nem csak levesként, vagy sütve finom, de remek pürét, kekszet és süteményeket is készíthetünk belőle. Sokáig eláll, a termesztése pedig nem igényel nagy szaktudást, ezért bárki bátran belevághat, főként ha van elég hely hozzá. A sütőtök érzékeny a hidegre, csak jóval a fagyveszély elmúltával szabad elvetni a magokat. Ha a talaj legalább 18-20 fokos, a palánták 5-10 napon belül kikelnek. Hűvösebb éghajlaton ez gyakran csak május végén következik be. A nagydobosi sütőtök az egyik legismertebb az országban, a termesztője az a Filep László, aki agrármérnökként korán felismerte azt, hogy a homokon is lehet termeszteni. A termelési és a feldolgozói bázis ma már szélesebb: együttműködési megállapodást kötöttek a nyírparasznyai önkormányzattal, amely közel van Nagydoboshoz, de a logisztikai adottságok kiválóak. Rendelkeznek hűtőházzal, fagyasztósorral, tehát azt a nagyobb igényt, amit a minőség generált, annak jobban eleget lehet tenni. A termelés kiszervezése is megtörtént harminc hektáron és olyan termelőket kerestek meg, akik állattenyésztéssel is foglalkoznak. Ez azért fontos, mert ha a termés nem érik be, akkor takarmányként lehet hasznosítani. A termelők másik része azokból áll, akik öntözési háttérrel is rendelkeznek -így biztosan nem marad senkinek a nyakán a termés feleslege.
A gyakorlott borbírálók a bor ízében is megtalálják a nyári lisztharmatfertőzésnek tulajdonítható dohos, penészes ízt. Már 5-10 %-os bogyófertőzés is borhibát okoz. Ne engedjük, hogy elrontsa a borunkat! - figyelmeztet legújabb szőlős felhívásában Zsigó György növényorvos.... ➜
Szójából nem vagyunk önellátók, de voltak olyan külföldi befektetők, akik azért jöttek hozzánk, hogy a hazai GMO-mentes szóját megvásárolják. Rossz hír, hogy öne... ➜
Egy kártevő rajzásmegfigyelésének célja, hogy megtaláljuk azt az időpontot, amikor egy adott kártevő ellen a leghatékonyabban tudunk védekezni. Az előrejelzés a hőö... ➜
A tavalyi év jól sikerült a dinnyetermesztőknek: az április eleji fagyok után a hónap közepétől kiültették a palántákat, onnantól kezdve az időjárás rászolgált ... ➜
A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.