Az AGROTREND Csoport kihirdette a Kézműves Kiválóságok verseny győzteseit. Harmadik alkalommal rendezték meg a Kézműves Kiválóságok versenyét, amelynek a díjátadójára az OMÉK-on, a KAVOSZ-VOSZ Agrár és AGROTREND csoport közös standján került sor. A versenyt az idén négy kategóriában hirdették ki. A tavalyi kiíráshoz képest a méz is bekerült a díjazott termékek körébe. A lekvárokat, szörpöket és gyümölcsleveket már tavaly is díjazták, ez idén sem maradhatott el.
Szeptember végéig lehetett jelentkezni a versenyre. Október 13-án, pénteken ült össze a zsűri, Szőlősgyörökön, a Mutschler Birtokon, hogy nem csak szemrevételezze, hanem meg is kóstolja, értékelje ezt a rengeteg terméket. 10 fős zsűri értékelt 14 féle szempont szerint. A mintegy 130 terméket kóstolták végig egyenként, és értékelték külön-külön őket.
Értékelték az ízét, illatát, színét, textúráját, utóízét, az összetevőket, a hagyomány és kreativitás találkozását, az üveget, a kupakot, a címkét, a márkanevet, az arculatot is. A díjátadó rendezvényen, a Kézműves Kiválóságok díj főszervezője,
Urkom Katalin, az AGROTREND csoport marketingvezetője kitért az együttműködések fontosságára is.
„Az AGROTREND csoportban szeretjük és hirdetjük a mezőgazdaság szépségeit, és mindig nagy öröm, ha ebben a küldetésben nem vagyunk egyedül. Az Év Agrárembere a Magyarország Legszebb Birtoka projektjeinkkel is fantasztikus csapatot sikerül maguk köré tudnunk, és ez nincs másképpen a Kézműves Kiválóságok díjjal sem. Idén a csapat tagjai között üdvözölhettük a a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatot, Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát, a Kislépték Egyesületet, az Agrármarketing Centrumot, a Vállalkozók Országos Szövetségét, a Nébihet, és az Országos Magyar Méhészeti Egyesületet is. Nagy örömünkre szolgál, hogy ilyen jó csapatban tudunk együtt dolgozni, hiszen a szervezetek mögött fantasztikus emberek is vannak, akik ugyanannyira sajátjuknak tekintik ezt a témát, és lelkesen tesznek is azért, hogy a kistermelőket is minél szélesebb körben ismerjék és elismerjék.”
A főszervező a díjátadón azt is elmondta, hogy a következő évben több új kategóriával is bővül a Kézműves Kiválóságok díja. Az idei fődíjasokat pedig jövőre a zsűri tagjai közt üdvözlik.
Az idei évben a nyertesek a következők:
Méz kategóriában:
-
Magyarország méze 2023-ban a Lépesméz akácmézben a Lehocki Méhészettől
-
Méz kategóriában a második helyezett a Háy Méhészet a Napraforgóméz termékével
-
Méz kategóriában a harmadik helyezett a Szentesi Méz a Repceméz termékükkel
A zsűri különdíját nyerte
-
a Zümi Méhészet a Fűzfa Mézzel,
-
Mézes Gergő méhészete a Gesztenye mézzel,
-
Gujka László a Termelői selyemfűmézzel
-
Simai Méhészet a Termelői bio napraforgómézzel
Lekvár kategóriában:
-
Magyarország lekvárja 2023-ban a Fruit de Bereg 100 % Szilvalekvár szilkében
-
Lekvár kategóriában második helyezett a Mayer Sárgabarack Lekvár
-
Lekvár kategóriában a harmadik helyezett a Kredenc Kincsei Josta lekvár
A zsűri a lekvár kategóriában is adott át különdíjakat.
-
ESBANA Prémium homoktövis szilvalekvár
-
Legjava Zserbó Lekvár
Szörp kategóriában:
-
Magyarország szörpje 2023-ban a Fritz Farm Levendula szörp
-
Szörp kategóriában a második helyezett a Kertünk Kincsei Áfonya Szörp
-
Szörp kategóriában a harmadik helyezett a Szedrem - Fekete Szeder Szörp
Különdíjasok:
-
Folly Spring Szirup
-
Levendula Farm - Levendula Szörp
Gyümölcslé kategóriában:
-
Magyarország gyümölcsleve 2023-ban a Simon gyümölcs 100 % Birs-Almalé
-
Gyümölcslé kategóriában a második helyezett a Szedrem Fekete szederlé
-
Gyümölcslé kategóriában a harmadik helyezett a Simon gyümölcs 100 % Alma-Cékla-Répalé