Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2023.03.23
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu

Kezdődhet a tavaszi lemosópermetezés

2023.02.22

Zsigó György növényorvos tanácsai. Megjött a tavasz! De volt egyáltalán tél? A fűtött épületekkel, falakkal védett házi kertekben különben sem lehet biztosan számítani a fagy károsítókat (rovarokat, atkákat, gombákat és baktériumokat) gyérítő hatására. Az idei télen a néhány – 10-12 fokos éjszaka sem zavarta meg a téli álmukat. Sajnos a gyümölcsfáink közül a korán felébredő kajsziban néhol érzékeny rügykárt okozott ez a néhány éjszaka is.

Kecskeméten fajtánként eltérően,5-50%-os elfagyásról számolt be a kolléganőm. Dr. Sicz György Békéscsabáról egy a rügyalapnál „megfázott”, elbarnult kajszirügy fotóját küldte el. Nem biztatom sok jóval! Lehet, hogy szirmot bontanak és megtermékenyülnek ezek a rügyek, de később a fiatal gyümölcsök hullása jelezheti a télvégi hideg hatását. Mellékelem dr. Szalay László kiváló cikkét. A termőrügy kialakulásának a folyamatáról szól. Érdemes elolvasni és eltenni, mert a nyár végén is aktuális lesz az összes gyümölcsfánál. Januárban egy kisfilmet készítettünk a szerző által is javasolt vesszőhajtatásról. Jövőre Önöknek is ajánlom ezt a tesztet! Most a rügyek kettévágásával tájékozódhatnak a fáik állapotáról, ahogyan ezt a fényképen is láthatják. A súlyosan károsodott fáknál, több termőrügyet hagyjanak meg a tavaszi metszésnél, ritkításnál.



A cikk a Kertészet és Szőlészet újságban jelent meg, melyben dr. Aponyi Lajos (az Év Növényvédőse cím idei nyertese) hetenként növényvédelmi előrejelzést ad házikerteseknek. Kifejezetten a hobbikerteseknek szól a Kerti Kalendárium havilap. Az újságokat megrendelhetik a https://magyarmezogazdasag.hu/lapcsoport -nál.

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a rovarhoteleket. Gyakran méhhotel vagy darázsgarázs néven is említik ezeket. A házi méhek nem győzik a beporzást, szükségünk van a vadméhek segítségére. A tökéletesebb beporzásukkal a fagy káros hatását is mérsékelhetjük. Ezek egyedül élő méhfajok, nem támadnak nem szúrnak, nem kell félni tőlük! A rovarhotel kifejezésre keresve 28.800 találatot kaptam a Google keresőben. Sok jó ötlet közül választhatnak.

A giliszták is feljöttek a mélyből! Úgy tűnik, hogy jó erőben vannak. A gyalogosok által keményre taposott ösvényen láthatják a túrásaikat. A fénykép ma készült a Lánchíd tövében, a budapesti Széchenyi téren.



A mai fotón egy cseresznyefa rügycsokrát láthatják. Már kipattantak a rügypikkelyei. Ennél a fánál már indíthatnák a tavaszi lemosó permetezést. A kertek többsége azonban vegyes állományú, ahol elhúzódóan, akár több hetes eltéréssel fakadnak a fák, bokrok. Pl. az almatermésűek most még alszanak, egyes fajták csak áprilisban rügyeznek ki. Így nehéz meghatározni a lemosás optimális időpontját. Sokszor fogok utalni az OMSZ előrejelzéseire, mely most a jövő hétre 10 0C körüli hőmérsékletet és minimális csapadékot jósol. Szerintem el lehet kezdeni a tavaszi lemosást.



A lemosás technológiája nem változott tavaly óta. Idézek a 2022-es 1. felhívásból. „Az biztos, hogy megnőtt az őszi és a tavaszi lemosó permetezések jelentősége. Mohácsy Mátyás még az 1950-es években is úgy vélte, hogy 3-4 nyári permetezéssel ér fel a tavaszi lemosás. Azért hangsúlyozta ennyire a jelentőségét, mert azokban az években nem léteztek olyan permetszerek, amikkel nyáron eredményesen védekezhettek volna a kertészek. Ma is hasonló gondokkal küzdünk, a kivonások miatt, sajnos egyre kevesebb készítményünk marad, melyeket bevethetnénk nyáron, a károsítók megjelenésekor. Mohácsy Mátyás tanácsát ma is érdemes megfogadni. Annál inkább, mert úgy tűnik, hogy mi már hetekig tartó kemény telekre sem számíthatunk. A korabeli kollégákat, a károsítók gyérítésében még a téli mínuszok is segítették.

A múlt századi kertészekhez képest, más szempontból is nehezebb a helyzetünk. Őket még nem zavarták a kiszámíthatatlan időjárási jelenségek, a szervestrágyák sem hiányoztak a gazdaságokból, a savas esők és a műtrágyák talajsavanyító hatása sem okozott ekkora gondot, a méhek mai szintű gyérüléséről sem olvastam a korabeli híradásokban, stb. A múlt század közepén még nem jelentkeztek ilyen élesen a környezetrombolás hatásai. A beporzók, a hasznos madarak, a ragadozó rovarok és ragadozó atkák segítsége nélkül a nagyüzemek, de mi sem lehetünk eredményesek. Az ültetvényeket, a szántóföldön gazdálkodókat jogszabályokkal kényszerítik a „zöldítésre”, az integrált növényvédelemre, a talajok védelmére, stb. Bár miránk, kertbarátokra nem vonatkoznak ezek a paragrafusok, de be kell látnunk, el kell fogadnunk, hogy ha terményeket szeretnénk, akkor nincs más út. Egyre többet kell foglalkoznunk azokkal a környezeti tényezőkkel is, melyek bár nem hoznak azonnali és közvetlen hasznot, de segítenek az egészséges kert kialakításában.

A hetven évvel ezelőtti gyakorlathoz képest a lemosás módszerén is változtatnunk kell.Ősszel a lecsorgó réztől, tavasszal az olajos szerektől kell megvédeni a kertünk talaját. A réztartalmú gombaölők (valamennyi nehézfémsó) kicsapják a talaj mikroszervezetinek a fehérjéit, az olajos rovarölők bevonják és megfullasztják azokat. Ezzel a gyakorlattal, a saját talajunkat tesszük meddővé. Terítsenek fóliát a permetezendő fák alá!”
 
A hatóanyagokban sincs változás: réz, kén és olaj.
- A réztartalmúakat az őszi lombhulláskori lemosásra javasoltam, de akár ismételhetnek is vele rügypattanáskor, azoknál a fásszárúaknál ahol a gombák, baktériumok okozzák a gondot. Számtalan hatóanyag közül választhatnak, jelenleg mindegyik megfelelő. Rézszulfát, rézhidroxid, tribázikus rézzulfát, rézoxid, rézoxiklorid, stb. (A réz egy kicsit visszafogja a növények fejlődését is. Ez a hatás akár segíthet is a fagykár mérséklésében. Nem engedi a „fagy alá nőni” a rügyeket.) Aggasztó idei hír, hogy több réztartalmú gombaölő nagy kiszerelésben pl. 5 literes kannában I. kategóriás lett.

- A kéntartalmúakat a lisztharmatfertőzésre érzékeny növényeknél használják és gyérítő hatással van az atkákra is. Bármelyik nyárról megmaradt kéntartalmú alkalmas lemosásra is, de a hálózatos ún. poliszulfid formában dolgozik a leghatékonyabban. Így csak olajos kombinációkban kaphatóak, kivéve a Tiosolt, melyet viszont jelenleg lombtrágyaként engedélyeztek. A hatóanyag tartalma lett kb. 60%-a réginek, a növényvédő szernek. Saját számításom szerint télen 10 %-ban, tavasszal, rügypattanáskor 6-8 %-ban, nyáron majd 2-3 %-os töménységben újra használható. Az alma esetében a rügypikkelyek alatt telel át, tehát a rügypattanást és a kibújó kis leveleket kell megcéloznunk. A szőlőnél a nyár végére beérett gombaképletekből az ún. kazmotéciumokból pattannak ki a spórák. A tőkéhez közeli, alsó kis levélkéken csíphetjük el az első tüneteket.

- A paraffinolajat vagy növényi olajat tartalmazó rovarölőkkel pajzstetveket, levéltetveket, egyes atkafajokat és még számos a kéregrepedésekben áttelelő rovart gyéríthetnek. A III. kategóriás rovarölő szerek közül kiestek pl. azok a készítmények (Bi 58 EC, Unifosz 50 EC, stb.), melyekkel a nyári permetezések során kordában tartottuk a pajzstetveket. Mára viszont felszaporodtak. Ahol nyáron gondot jelentettek, ott most válasszanak inkább az olajos készítmények közül.

- Réz+olaj, kén+olaj, réz+kén+olaj és réz+kén összetételben is kaphatóak lemosók. Előnyük, hogy kényelmesen, egy menettel több ellenséget is gyérítünk. Az olaj egyben segíti a gombaölő hatóanyagok kéreghez tapadását is.

- Néhány nedvesítőszer lemosáskor is használható, növelik a permetlé szétterülését, tapadását. Ilyen pl. a Wetcit, a Silwet Star, stb. A Biosol-Káliszappan tapadásfokozó, de önmagában is bevált károsítók eltávolítására, 1-2,5 %-os dózisban.

Nem sorolom fel a növényvédő szerek neveit. Gyakorlatilag bármelyik réz, kén illetve olajtartalmú készítmény megfelelő lehet. Az előző évben, években gondot okozó károsítókat Önök ismerik, ez alapján válasszanak a fenti hatóanyagok közül.

A gyümölcsmúmiák eltávolítása, a kéregkaparás és a metszés után kezdjenek hozzá a lemosáshoz. Egyre aktuálisabb ez a tanács. Ne feledjék, hogy a permetezést túlélő kártevőkre, az engedélyezett rovarölő szerek hiányában, később már nem tudunk olyan sikeresen lecsapni, mint ahogy azt pl. a Bi 58 EC-vel tehettük. Ezért fel kell tárni a kéregrepedéseket. A metszést követő rezes lemosással egyben fertőtlenítjük is a kisebb metszési sebeket. A nagyobbakat pedig a sebkezelőkkel fedjék le. Ha még korai lenne a metszés, akkor fordítsanak a sorrenden. Most permetezzenek, és akkor metsszenek, amikor már látható az esetleges fagy hatása. Ekkor eltávolíthatóak ezek a sérült növényi részek illetve a megmaradt virágok, rügyek megmentésére koncentrálhatnak a munkájukkal. Ekkor azonban kesztyűben dolgozzanak, ne érintsék a lepermetezett ágakat. 


Szerzők:
Növényvédőszer.hu /Zsigó György

Ezeket is olvasta már?

Komoly kihívást jelent zöldborsót termeszteni

2023.03.22

Tavaly kifejezetten rossz évet zártak a hazai zöldborsó termesztők. Magyarország Európa harmadik legnagyobb borsótermelője, átlagosan 13 százalékkal és ennek a harmad...

Ezért éri meg idehaza pulykát tenyészteni

2023.03.21

Kevesen gondolnák, de sokkal kiszámíthatóbb ma idehaza pulykát tenyészteni, mint tojást termelni. Mindez annak ellenére igaz, hogy Magyarországon továbbra is a sertés- ...

Jó meggytermés: ezt kell most megtenni érte

2023.03.20

Zsigó György növényorvos tanácsai. Virágzik a kajszi is! Sürgősen írnom kell a virágfertőző moníliáról, ami a meggynél de a kajsziban is komoly károkat okozhat. Mo...

Ingatlanárak: másodikok vagyunk az unióban

2023.03.19

2022 harmadik negyedévében 21 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak Magyarországon. Budapesten egy téglalakás átlagos négyzetméterára már eléri az egymillió forinto...

Várnak Vas vármegye csodálatos erdői

2023.03.19

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. az elmúlt öt évben csaknem 14 millió csemetét és több mint 135 ezer kilogramm makkot és fenyőmagot ültetett el erdeinek felújítása és a...

Várja látogatóit a Kinizsi vár Nagyvázsonyban

2023.03.18

Újra nyit Nagyvázsonyban a megújult Kinizsi-vár, amely idén március 17-étől várja interaktív kiállítóterekkel, multimédiás eszközökkel és élethű makettekkel a b...




Szakmai partnereink




Korábbi cikkeink

2023.03.18 Szigorít az EU: már nem elég „zöldnek látszani”
2023.03.17 Tokaj a világ leghíresebb borvidékei között
2023.03.16 Állami elismerést kapott Sándorfy András
2023.03.15 Házi immunerősítés: ezekkel lesz hatékony
2023.03.14 Nem makói hagymát is árulnak makóiként
2023.03.13 Hazai vetőburgonyával nyereséges a termelés
2023.03.12 Tartós csapadékra lenne szüksége a vetéseknek
2023.03.11 Újra nagy az érdeklődés a balatoni ingatlanokra
2023.03.09 Elindult az élelmiszerek árának csökkenése
2023.03.08 Energetikai támogatás kisebb szálláshelyekre
2023.03.07 Sikeres női vezető az agráriumban
2023.03.07 Itt a felismerés: ilyen talajon gazdálkodunk
2023.03.06 Indul a szaktárca új támogatási honlapja
2023.03.05 Precíziós gazdálkodás: lesz-e új pályázat?
2023.03.03 Magyar pulykahús és sajt a dubaji kiállításon
2023.03.02 Már ilyen is van! Elindult az első hazai Tyúk Tv
2023.03.01 Valóban jobb a külföldi méz a hazainál?
2023.02.28 Komoly bírság jár az agancsgyűjtésért
2023.02.27 Erre is jogosít az aranykalászos oklevél
2023.02.26 Májusban nyugodhat meg a zöldség-gyümölcs piac
2023.02.25 Meddig marad a termelők nyakán a méz?
2023.02.23 A fejlesztés jelent biztos garanciát a bevételre
2023.02.22 Országos hírű fürdővé vált a tiszakécskei
2023.02.21 Lesz-e zöldség és gyümölcs árrobbanás?
2023.02.20 Ha sárvári wellness, akkor kerékpározás
2023.02.20 2022-ben Papp István lett Az Év Agrárembere
2023.02.19 Repceolaj helyett pálmazsír a megoldás?
2023.02.18 Így veszít a talaj a termőképességéből
2023.02.17 Zöldséggel és vetőmaggal erősít idén a Talentis Agro
2023.02.16 SZIGORÚ VIZSGÁLAT ALATT AZ UKRÁN GABONA
2023.02.15 Ukrán gabona: a V4-ek Brüsszelhez fordulnak
2023.02.14 Állami ösztöndíj: így szerezhető diploma
2023.02.14 Immunrendszer: csodát tesz vele az Omega-3
2023.02.13 Lebomló csomagolás: így előzhető meg a pazarlás
2023.02.12 Ránk törte az ajtót az ukrán kukorica
2023.02.10 Lassult az élelmiszerek drágulása januárban
2023.02.09 Komoly piaci zavarokat okoz az ukrán gabona
2023.02.08 Idén igazi kincsnek számít a belvíz
2023.02.07 Mit tegyünk a tejelő tehenek takarmányába?
2023.02.07 Így javítható a tehéntej zsírsav összetétele
2023.02.06 Külföldön is sikeres a magyar szürkeállomány
2023.02.05 Balatoni gasztro: nincs leállás télen sem
2023.02.04 Hótakaró és tartós hideg mentheti meg a vetéseket
2023.02.02 Sárvári turizmus: újabb elismerés a jó kampányért
2023.02.01 Hamarosan hungarikum lehet a hajdúsági liszt
2023.01.31 Agrár- és élelmiszeripar: kezdődhet a stabilizáció
2023.01.30 Jöhet a kamatcsökkenés és a pályázati szezon
2023.01.29 Kukorica nagyhatalmi pozícióink megmaradnak
2023.01.27 Újabb fejlesztéseket jelentett be az AXIÁL
2023.01.26 Németh Lajos elárulja: mi kell a jó terméshez?
2023.01.25 Meleg és fagy: veszélyben lehet a méztermés
2023.01.24 Ez a jövő: palackos helyett dobozos bor?
2023.01.24 Benzin, vagy áram: megéri elektromos autót venni?
2023.01.23 A Marton Genetics várja az AGROmashExpo-n
2023.01.23 Három új helyszínen nyílik pénzügyi tudásközpont
2023.01.22 Kritikus szinten a cukorrépa termőterülete
2023.01.20 Süngombás sajttal az egészségért
2023.01.20 Kezdődik a Velencei-tó vízpótlása
2023.01.19 Kártevők ellen tartós fagy a megoldás
2023.01.18 Agrárdiplomata képzést indít a MATE
2023.01.17 Így lehet nyereséges a pulykatenyésztés
2023.01.16 Már nem vagyunk önellátóak burgonyából
2023.01.15 Élelmiszerárak: a vártnál kisebb volt a drágulás
2023.01.13 Kukoricában nem változnak a pozícióink
2023.01.12 Energiatakarékosság: gáz helyett szalmakazán
2023.01.11 AGROmashEXPO: digitalizáció mindenütt
2023.01.10 A válság ellenére jól fogynak a pálinkafőzők
2023.01.09 Idén folytatódnak a beruházási hitelezések
2023.01.08 Új versenytársakat kaphat a kukorica
2023.01.07 Tavasszal fordulatot vehet a gépgyártó szektor
2023.01.06 A marketing lendíthet a pálinkaszektoron
2023.01.05 Ettől lehet nyereséges a precíziós gazdálkodás
2023.01.04 Újabb lendületet kapott a hazai sertéstartás
2023.01.03 Kezdődik a báli szezon: ünnepelnek a gazdák
2023.01.02 Valódi rezsicsökkentés: gáz helyett termálhő
2023.01.01 Nem állt meg a sertéshús árának emelkedése
2022.12.29 A pezsgő felé nyitnak a boglári borászok
2022.12.28 Jobb pozíciókkal indulnak a gazdák 2023-ban
2022.12.27 Új támogatási időszak kezdődik az agráriumban
2022.12.27 Pezseg a pezsgőpiac idehaza
2022.12.26 Már a mindennapok italának számít a pezsgő
2022.12.23 Kiderült, kik Az Év Agrárembere díjazottjai
2022.12.21 Megbánta, aki felhagyott a tormatermesztéssel
2022.12.20 Nem látott mértékben nőtt a termőföldek ára
2022.12.19 Tojásból egyelőre nem várható hiány
2022.12.18 Konganak az ürességtől a vetőmagraktárak
2022.12.16 A jövő meghatározó növénye lesz a köles
2022.12.15 Hihetetlen, mi mindenre képes az Omega3 zsírsav
2022.12.15 Lesz-e jövőre komoly kihívója a kukoricának?
2022.12.14 A napraforgó jövőre kiszoríthatja a pálmaolajt
2022.12.13 Agrárdiplomáciai menedzser képzés indul a MATE-n
2022.12.13 A Bankholding piacvezető az agrárium finanszírozásában
2022.12.13 Biztonsággal fogyaszthatók a hazai burgonyák
2022.12.12 Több millió éves vulkánokat rejt a Dél-Alföld
2022.12.11 Nehéz eldönteni: kevés, vagy sok pálinkát iszunk?
2022.12.09 Állami elismerés előtt a szárazságtűrő szőlők
2022.12.08 Minőségi takarmány kell a jó gazdálkodáshoz
2022.12.07 Hiánycikk lesz-e jövőre a borsó és a kukorica?
2022.12.06 Kevesebben tartanak jövőre tenyészállatot
2022.12.05 Elindult a téli élelmiszer ellenőrzés
2022.12.04 Agrárdigitalizáció: fő szempont a hatékonyság
2022.12.02 A hazai piac is keresi a minőségi pulykahúst
2022.11.29 Magas az aflatoxin kockázat a tejben
2022.11.29 Kevesebb baromfis is képes ugyanannyit termelni
2022.11.27 Cseresznye, ágyasmeggy: elismerés a pálinkának
2022.11.26 Itt a megoldás a biztos szőlőszürethez
2022.11.24 Tihanyi étterem a Michelin Guide katalógusban
2022.11.23 Válasszuk a hazai halat karácsonyra
2022.11.22 Megújult a Dereszla bor és pezsgőválasztéka
2022.11.21 Bemutatták a szakmának az Év Traktorát
2022.11.20 Pulykatenyésztéssel bővít az agrárholding
2022.11.18 A termőföldet védi az új Közös Agrár Politika
2022.11.17 Belföldi turizmus: év végén telt ház várható
2022.11.16 Hamarosan kezdődik a halértékesítési szezon
2022.11.15 Mikulásból még mindig a tejcsokis a legnépszerűbb
2022.11.14 Válságban is szükség van a minőségi élelmiszerekre
2022.11.13 Drágább lett a haltelepítés a Balatonba
2022.11.12 5+1 ok, amiért jó közösségi gazdaságból vásárolni
2022.11.11 Uniós átlagban kevesebb élelmiszert dobunk ki
2022.11.10 Az öntözésfejlesztés az aszály egyik ellenszere
2022.11.09 A Kosár Közösségek felé fordulnak a vásárlók
2022.11.08 Szupermenta teszt: ismét bizonyítottak az aszúk
2022.11.08 Filmsorozat: Tervezz, Dönts, Kutass a MATE-n!
2022.11.08 Újabb állami földek kerülhetnek gazdákhoz
2022.11.07 Csongrád-Csanád megyét elérte a madárinfluenza
2022.11.05 Ezért van madárinfluenza Bács-Kiskunban
2022.11.04 Újra megjelent a madárinfluenza
2022.11.04 Szőlőtelepítések: már lehet pályázni
2022.11.03 Távol tartja-e a vadat a riasztóprizma?
2022.11.02 Gépbeszerzés: milliók spórolhatók meg így
2022.11.01 Jó minőségű dió érkezik az ünnepi bejglihez
2022.11.01 Még egy év tartaléka van a gazdálkodóknak
2022.10.29 Fellélegezhetünk: nem drágul nagyon a hazai dió
2022.10.28 Érdemes hazai krizantémot vásárolni
2022.10.28 Ízműves élménykonyha: itt kezdődik az egészség
2022.10.26 A minőségi termelés a tartós válság ellenszere
2022.10.25 A végéhez közeledik az őszi növények vetése
2022.10.24 Vidéken több tejterméket fogyasztanak a magyarok
2022.10.23 Az Év Agrárembere: megkezdődött a jelölés
2022.10.20 Meghosszabbították az öntözési felhívásokat
2022.10.20 Jövőre jobb lehet a repce terméseredménye
2022.10.18 Kiderült, hogy mi az agrár gépgyártás új innovációja
2022.10.17 Súlyos kérdés: te tudod, mennyit pazarolsz?
2022.10.17 Az ukrán kukorica menti meg az idei gyenge termést
2022.10.16 Növelték a termelést az erdőgazdaságok
2022.10.14 Sorra kapja az elismeréseket ez a sajt
2022.10.13 Nébih: ne a Facebookról rendeljen tűzifát
2022.10.13 A Villám Relax segít a feszültség elengedésében
2022.10.12 Bankholding: átmeneti recesszió sem kizárt
2022.10.11 Kedvez az aszúsodásnak az októberi időjárás
2022.10.11 Aszálybiztos megoldás a terméshozam növelésére
2022.10.09 Már birsalmafát is lehet örökbe fogadni
2022.10.07 Felértékelődött a vasúti szállítás a gabonapiacon
2022.10.06 Az aszály ellen az új csodaszer a batáta
2022.10.02 Kiderült, hogy melyik a jövő év agrárgépe?
2022.10.01 Folytatódik a földértékesítési program
2022.10.01 Hamarosan kezdődik a támogatások kifizetése
2022.10.01 Itt a bizonyíték: felesleges volt a halálos fenyegetés
2022.10.01 A baromfitartás állja a válságot
2022.09.28 Nem enged a minőségből a magyar agrárholding
2022.09.28 Hatalmas az érdeklődés a tűzifa iránt
2022.09.28 A cirok a jövő fontos takarmánynövénye
2022.09.25 Jó fizetéssel kecsegteti a fiatalokat az agrárium
2022.09.24 Kiváló jövedelemforrás a sütőtök termesztése
2022.09.22 A törpeharcsa megkeseríti a horgászok életét
2022.09.21 Embrió átültetés stressz mentes környezetben
2022.09.20 Ismét kiszámíthatóbb a tejtermelés
2022.09.19 A vártnál is jobb a napraforgó minősége
2022.09.19 További évekbe telik a valódi kilábalás
2022.09.19 Őszi napéjegyenlőség: ünnepel a bioszakma
2022.09.18 Indul a tulipánhagyma vásárlás szezonja
2022.09.18 Elindul a hatósági áras tűzifa program
2022.09.17 A chiphiány ellenére sincs leállás az agráriumban
2022.09.15 Egyre többen hagyják abba a burgonyatermesztést
2022.09.14 Mesterségesen alacsony a méz felvásárlási ára
2022.09.11 Most érdemes beszerezni a tulipánhagymát
2022.09.09 Versenyelőnyben a termálvizes paprikások
2022.09.09 Túlélés és kivárás menti meg az új agrárévet
2022.09.07 Itt az őszi búza és repcekísérlet eredményei
2022.09.07 A kiszámíthatóság hiányzik az agráriumból
2022.09.06 Nagy az igény világszerte az agrár szakemberekre
2022.09.05 Magyarország legszebb birtokai 2022-ben
2022.09.05 Megszűnik a papíralapú vendégkönyv
2022.09.05 Folytatódott a fejlesztési hullám az agráriumban
2022.09.05 Zöld finanszírozás a Takarék Jelzálogbanknál
2022.09.03 Aszály ellen a tritikálé és a cirok lehet a megoldás
2022.09.03 Indul az iskolatej és az iskolagyümölcs program
2022.09.01 Higiéniai hiányosságok egy balatoni vendéglőben
2022.09.01 A drágulást is állja a csirke és pulykahús
2022.08.31 Csak öntözéssel lehet jövőre termésünk
2022.08.30 Jótékonysági futás a bajai mentősökért
2022.08.30 Még mindig sok az élelmiszer pazarlás
2022.08.29 Fától az erdőig: új támogatási lehetőségek
2022.08.28 Magyarország méz- és méhszerető agrárország
2022.08.25 Tovább folytatódik a vízhiány elleni védekezés
2022.08.25 Átfogó szőlőszüreti ellenőrzés indult
2022.08.22 Változik a munkaerő megtartási kötelezettség
2022.08.22 Biztató jövőkép nyílt az új állatorvosok előtt
2022.08.21 Megóvjuk hazánk zöld tőkéjét
2022.08.21 Száz éves tanyát újítottak fel eredeti állapotban
2022.08.19 Ősszel újra támadhat a madárinfluenza vírus
2022.08.19 A kormány folytatja a kis benzinkutak támogatását
2022.08.19 ZAJLANAK A PÁLYÁZATOK KIFIZETÉSEI
2022.08.19 Válasszuk szeptemberben is a dinnyét
2022.08.19 Újabb segítség az állattenyésztőknek
2022.08.17 Hamarosan kiderül: kié a legszebb birtok?
2022.08.17 Talentis Agro: cégenként 1000 kg búza felajánlás
2022.08.16 Megerősítették az erdők fokozott védelmét
2022.08.15 Indokolt a tavalyinál magasabb szőlőár
2022.08.12 Kecskemét, a minőségi paradicsomlé hazája
2022.08.12 Magyarok Kenyere: Kárpát-medence szerte segít
2022.08.11 Határtalan gasztronómia a Skanzenben
2022.08.11 MNB: ellenőrzik az aszálykár-kifizetéseket
2022.08.10 Őszi munkák: új szabályok mentén tervezzünk
2022.08.10 Védekezés vérszívók és rovarok ellen
2022.08.09 1901 óta a legszárazabb 7 hónapon vagyunk túl
2022.08.09 Nyílzápor zúgott a Kassai-völgyben
2022.08.09 Rendkívüli intézkedések az aszálykárosultaknak
2022.08.08 Újabb részletek a Széchenyi Kártya MAX-ról
2022.08.08 A tűzifacsalók továbbra is ügyeskednek
2022.08.06 Továbbra is zavartalan a tűzifa kitermelése
2022.08.06 Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem
2022.08.06 Döntés a takarmány szállításának módjáról
2022.08.05 Kiváló immunerősítő, de hamisítják is
2022.08.05 Öntözés: segít az Agrár Széchenyi Hitel Max
2022.08.05 Jövőre fokozódhat a globális élelmiszerválság
2022.08.04 Bábolnai Gazdanapok idén is a gazdák szolgálatában
2022.08.04 Az öntözéses gazdálkodásé a jövő
2022.08.03 Mit vessünk kukorica és napraforgó helyett?
2022.08.03 A jégkármérséklő nem oka az aszálynak
2022.08.01 A mikrozöldség fogyasztása immunerősítő és öregedésgátló
2022.08.01 Hazai élelmiszeripar: 15 milliárd forintos uniós fejlesztési támogatás
2022.07.31 Megszületett az ellenszer a klímaváltozásra
2022.07.31 Öntözés nélkül nem érdemes burgonyát termeszteni
2022.07.28 A jövő termésbiztonsága a hazai vetőmagban található
2022.07.27 Tűzifa vásárlás: csak tiszta forrásból!
2022.07.27 Magyar biotermékek mutatkoztak be a nemzetközi piacon
2022.07.26 Új vámudvar nyílt a fényeslitkei East-West Gate terminálon
2022.07.25 Vadriasztó prizmákkal mérsékelhető a vadbalesetek száma
2022.07.23 Az élelmiszeripar a hazai agrárgazdaság kiemelt ágazata
2022.07.22 A háztáji reneszánsza a modern biokert
2022.07.21 Takarék AgrárTrend: lehetnek termelők, akiknek kedvezőbbé válik a helyzetük
2022.07.20 Szupermenta termékteszt: omega 3 zsírsavkapszulák a középpontban
2022.07.20 Már nem furulyázik a kukorica, hanem az életéért küzd
2022.06.24 Kiváló minősítést kaptak a tokaji gyöngyözőborok
2022.06.13 Veszprém-Balaton 2023: a zirci apátság söre lett a hivatalos ital
2022.06.13 Makai Szabolcs: Az élelmiszerárak még biztosan emelkednek
2022.06.13 Makai Szabolcs: nem spekulálunk a gabonával
2020.03.11 Az agrártermékek kivitele továbbra is nő

| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.