Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.13
novenyvedoszer.hu

Kenyér, péksütemény, árak, minőség: harc a vásárlókért

2024.02.12

Az Albán-pékségek lassan 10 éve vannak jelen a hazai piacon, a sütőipar a fokozatos térnyerésük után azzal szembesült, hogy lépést kell tartani velük: meg kell oldani a helyben sütést. Azt megelőzően olyan pékáru üzletek voltak, amelyekben ez a szolgáltatás nem volt ismert. Üzemi szinten zajlott a termelés, és onnan történt a kiszállított termék értékesítése.

A multik egy újabb lökést adtak ehhez, ugyanis a nagyobb nemzetközi láncoknál is teret nyert a látványsütés, ezért a fogyasztók is természetesnek vették, hogy csapja meg őket a kellemes illat a kisebb pékáru boltokban. Megközelítőleg 900 pékség működik Magyarországon, de ebben az adatban nem szerepelnek a multiknál működő sütödék és az úgynevezett, előbb említett Albán-pékségek. Fülep Zsolt a Magyar Pékszövetség alelnöke arról számolt be, hogy a 2020 márciusában kirobbant vírusjárványt, majd az utána jött energiaválságot, valamint a 2022-es történelmi aszályt is túlélte a magyar sütőipar, amiben senki nem bízott.

-A szövetség által előre jelzett 25 százalékos sütőipari bezárási hullám 1 százalék környékén alakult, ugyanis a sütőiparban dolgozók megtanultak gazdálkodni és kialakult egy erős pénzügyi fegyelem, amely megmutatkozott abban, hogy nem voltak jellemzők a kintlévőségek. Az energiaszolgáltatók erősen megkövetelték ezt a pénzügyi fegyelmet, ugyanis előre meg kellett fizetni a következő hónapot. Mindenki megtanulta, hogy a vállalkozásával sokat kell foglalkozni, ugyanis egy olyan kihívással kellett megküzdeni, amilyenre előtte nem volt példa –összegezte az alelnök.

A piacon ennek ellenére komoly verseny van, ugyanis a multiknál nagyon sok üzletben van frissen sütött termék, s ezek ott vannak kéz közelben. Az Albán-pékségek pedig folyamatosan gyarapodnak.

Ma már olyan pékáru üzletet nem szabad megnyitni Fülep Zsolt szerint, ahol nincs helyben sütés, ugyanis olyan óriási kínálat van a piacon a jobbnál jobb termékekkel, amelyeknél kevés az a megközelítés, hogy friss. Ma már a friss azt jelenti, hogy muszáj melegen oda tenni a terméket, mert az további fogyasztást is gerjeszt.

Jelentősen visszaesett egyébként a kenyérfogyasztás, mert például amíg 2002-ben évente, fejenként 63 kilogrammot fogyasztottunk el, addig jelenleg 35 kilogramm az éves átlagos fogyasztás. Ez a mennyiség nem változott a tavaly tapasztalt infláció után sem. Ez azzal magyarázható, hogy a mostani, fiatal generáció sokkal kevesebb sütőipari terméket fogyaszt. A Pékszövetség alelnöke végül mindenkit megnyugtatott azzal a bejelentésével, hogy idén jelentős áremelésre nem kerül sor. Jelenleg óriási a verseny a fogyasztókért.


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Középpontban az almát súlytó fagykár

2024.04.13

A gyümölcsösöknél fellépő terméskiesésért 80%-ban a tavaszi fagykár a felelős. Bár a globális felmelegedés miatt összességében csökken a fagyos napok száma Magyarországon is, ez nem jelenti azt, hogy ne volnának és lennének továbbra is tavaszi fagyos időszakok, a korábbra tolódó virágzási időszak miatt pedig pont ebben a kritikus időszakban következhet be. Az alma adja az összes Magyarországon termelt fás gyümölcs 70%-át, de regionálisan sem egyenletes a termőterületek eloszlása, mert a gyümölcsös terület közel 40%-a egyetlen térségben, Szabolcs-Szatmárban található. A hosszabb távú alkalmazkodási törekvések (fagytűrő fajták telepítése, más termőterületek keresése) mellett a megelőzésre, a kibocsátások-csökkentésére kellene törekednünk, mert az kifizetődőbb és hatékonyabb. Szabó Péter és Pongrácz Rita elemzése, melyet a masfelfok.hu oldalon tettek közzé....

Folyamatos gombabetegségek, alma tűzelhalás, puszpángmoly! Ezek az aktuális növényvédelmi kihívások

2024.04.12

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga...

Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

2024.04.12

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy tagjait hatékonyan tudja tám...

Felelős gasztrohősök: a svédasztallal csökkenthető a pazarlás

2024.04.12

Iskolában, óvodában, menzákon, vagy a közétkeztetésben már működik a módszer. Nem csak a választék nagy és a választás könnyű, hanem sokat segít az élelmiszerpa...

Aggasztó csapadékhiányos helyzet, a napraforgó és a kukorica porszáraz talajba kerül

2024.04.11

Április 9-i szántóföldi növényvédelmi előrejelzés. Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhel...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.