Hétfőn kezdődik a paradicsomlé értékesítésének a szezonja Kecskeméten. Ennek a hagyománya már hatvan évre nyúlik vissza és azóta semmit sem veszített a jelentőségéből ez az időszak, vagyis azóta változatlan minőségben lehet hozzájutni a kiváló minőségű paradicsom sűrítményhez a Zöldségkutató Intézet telephelyén.
Ma már bátran kijelenthető, hogy nemzedékről nemzedékre öröklődik át ez a szokás, amikor augusztus elejétől megszaporodnak a telefonhívások, amelyek egyértelműen arra irányulnak, hogy mikortól lehet menni a paradicsomléért? Még a vezérigazgatónak, Laczkó Róbertnek is meglepetést okoz egy-egy hívás. Például az, amikor a BRFK-ról keresik. Rögtön meg is nyugtatják, hogy nem nyomozati céllal hívják, hanem, hogy szeretné a kapitányság csapata az éves betárolást Kecskemétről megoldani. Hiába történt annyi minden ezalatt a hatvan év alatt, például rendszerváltás, aszály, vagy vírus, de a kecskeméti paradicsomlé hírnevén nem esett folt. Azóta is szájról-szájra terjed a kiváló minősége. A vezérigazgató az idei kihívásokról is beszélt, merthogy ez az esztendő alaposan próbára tette a mezőgazdaságot.
A zöldségkutató köztudottan évtizedek óta foglalkozik paradicsomfajták nemesítésével és vetőmag forgalmazásával, de a vetőmag kinyerés „mellékterméke” volt a paradicsomlé, melyet akkoriban kezdtek el a lakosság részére értékesíteni. Olyan népszerűvé vált és akkora volt a kereslet, hogy mindez a mai napig is megmaradt. Természetesen nem csak kecskemétiek érdeklődnek, hanem az ország minden részéből. Még mindig az a gyakorlat, hogy egy-egy cégnél megszervezik a vásárlást, begyűjtik a kannákat és kisteherautóval jönnek a telephelyre. Időjárási okokból néha szünetelhet a paradicsom értékesítése, hiszen folyamatosan szedik a termelők, ezért lehetnek átmeneti fennakadások, de ez nem jellemző.
Kétszáz tonna paradicsom feldolgozását tervezik a ZKI-ben, tehát mindenkinek jut a híres paradicsomléből.
Az igazi titka a népszerűségének az lehet, hogy ez még a klasszikus, szabadon termesztett paradicsom, amelyet frissen dolgoznak fel és száz százalékos a beltartalmi értéke és semmilyen hozzáadott anyagot nem tartalmaz. A vásárlásnál fontos tudnivaló, hogy hozott edénybe történik az értékesítés, akkor van szükség előzetes regisztrációra, hogy ha valaki több hektoliteres nagyságrendben szeretné elvinni a paradicsomlét.
https://zki.hu/
A Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Talajtani Intézetének (TAKI) kutatói által kifejlesztett HU-SoilHydroGrids 3D talajhidrológiai adatbázis 1.0-ás verziója, jelentős lépés előre az országos léptékű környezeti problémák, mint például az aszály, a belvíz és a vízmegtartás elemzésében és előrejelzésében.... ➜
A 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk a mai naptól megújult formában új honlapon, a kap.gov... ➜
Az ökológiai gazdálkodás fontosságára és élelmiszertermelési rendszerünk sokszínűbbé tételére hívja fel a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (... ➜
A gyakorlott borbírálók a bor ízében is megtalálják a nyári lisztharmatfertőzésnek tulajdonítható dohos, penészes ízt. Már 5-10 %-os bogyófertőzés is borhibát ok... ➜
Szójából nem vagyunk önellátók, de voltak olyan külföldi befektetők, akik azért jöttek hozzánk, hogy a hazai GMO-mentes szóját megvásárolják. Rossz hír, hogy öne... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.