Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.16

Kárpát-medencei Étteremkalauz: ahová érdemes betérni

2023.12.15

Tokaj-Hegyalja ék köve, ahol kiválóan működik a fúzió az ételekben és az italokban egyaránt. Így jellemezte a Bodrogkeresztúri Dereszla Bisztrót Borbély Zsolt Attila, a nemrégiben megjelent Kárpát-medencei Étteremkalauz című kiadvány szerzője. A Dereszlában meglátása szerint nem csak hazai és nemzetközi alapanyagokat hozzák összhangba, hanem a lehető legjobb minőséget nyújtják a vendégeknek.

A könyvbemutatókat mindig nagy érdeklődés kíséri. A fotó forrása: Magyar Nemzet

A miskolci Felvidék Házban a nagyközönség is megismerhette részletesebben azt akönyvet, amelyben 540 vendéglátóhelyről ír a szerző Adától Zomborig. A kiadvány felöleli a teljes magyar területeket a határainkon túl, így Felvidékre és Erdélybe is elkalauzolja az olvasóit. Mint az iskolában, ebben az esetben is az ötös volt a legjobb pontszám a bírálat végén.

A Dereszla Bisztróban Bém Bence és csapata fogadta a szerzőt, aki elmondta, hogy az egész Kárpát-medencén átívelő könyvet szeretne készíteni, amelyben ez a bisztró is szerepelne. Az étterem történetén túl azt is megtudta, hogy a Dereszla minden évszakban megújult étlappal várja a vendégeit. A törzsvendégek kérésére és a hagyományok miatt azonban jó néhány fogás mindig megmarad az étlapon: a főbb ételek közül a halászlé és a tépett kacsa burger, a desszertek közül pedig a bodrogkavics – újragondolt, jelenleg3.0 változata – a legnépszerűbb. A két és fél évvel ezelőtti nyitást követő, első őszi hétvége például rekord forgalommal zárult, a vendégek elismerően nyilatkoztak az új, szezonális étlapról. Nem szakítanak ezután sem a Dereszlában azzal a bevált jó szokással, amikor a séf külön ajánlattal készül a vendégeknek. Ezek az ételek két-három hétig maradnak az étlapon. 

Borbély Zsolt leginkább közírónak tartja magát. A köz dolgaihoz tartozik számáraa magyar konyhaművészet is, így ebben a közírói minőségében írta ezt a könyvet. Az éttermekkel régóta foglalkozik, a felfedezés szándékával harminc éve jár éttermekbe, és húsz éve ír róluk a Demokrata hetilap kulturális rovatába Dorozsmai Endre néven, de a Magyar Nemzetben is olvashatók az írásai.

-A területi lefedettség volt az egyik legfőbb szempont a kalauz összeállításakor. Sokat számított külhonban egy-egy étteremnél, hogy magyar volt-e a tulajdonosa, ugyanakkor a bírálat során nem ez volt a meghatározó, hanem két tényező: a minőség és a magyaros ételek -mondta.

S hogy mennyire jellemzők a magyaros ételek a határon túl? Borbély Zsolt szerint vannak éttermek, amelyek kimondottan a magyar konyhából próbálnak megélni, ezzel egyfajta identitást adnak a helyi közösségnek, ilyen például a Mikó étterem Kolozsváron, ahol a magyar ételek mellett magyar sörök és borok a meghatározók. Más éttermek pedig sikeresek a nemzetközi konyhájukkal. A bírálatnál fontos szempont volt a technológiai felszereltség, a szakképzettség, az alapanyag minősége és a tálalás.

Ez is érdekes lehet:
https://magyarnemzet.hu/kultura/2023/09/a-karpat-medence-ettermeinek-kalauza

Az éttermek vezetői és alkalmazottai nem tudták, hogy a betérő vendég, vagy vendégek éppen „vizsgáztatják” a kiszolgálást, az ételt, és a környezetet. Sokan csak utólag, a vendéglátás végén értesültek arról,hogy bekerülnek a könyvbe, és osztályzatot kapnak.


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

NAK – Kiemelten fontos: az integrált növényvédelem és a hamisított szerek elleni fellépés

2024.05.15

A változó környezeti és gazdasági körülmények az agráriumban egyre fontosabbá teszik az okszerű és hatékony növényvédelmi tevékenységet a gazdálkodók számára. A kérdéskör fontosságára tekintettel hírportálunk, a novenyvedoszer.hu (NSZ) megkérdezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakértőit a témáról. Az alábbiakban közreadjuk a kérdéseinkre adott válaszokat....

Városi kert kihívásai: Stresszelő és stresszkerülő növények

2024.05.15

A kertészkedés egyre több embert ragad magával, így elmondhatjuk, hogy a reneszánszát élő ágazatról van szó. Ennek egy modern kori formájaként említhetjük a város...

Hamarosan kiderül: kié Magyarország Legszebb Birtoka?

2024.05.15

Idén nyolcadik alkalommal írta ki az Agrotrend Csoport a Magyarország Legszebb Birtoka díjazást, amelynek ötletgazdája Mátrai Zoltán arról számolt be, hogy ez alkalommal...

HAZÁNKBAN IS EGYRE NŐ A SPENÓT NÉPSZERŰSÉGE

2024.05.14

A spenót kiemelkedő fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt az egyik legmagasabb táplálkozási értékkel rendelkező zöldségféle. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK...

Online konferenciasorozat indul az ökológiai pályázatok sikerességéhez

2024.05.14

Online konferenciasorozatot indít a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. A három eseményből álló tájékoztatás célja, hogy hozzásegítse a feldolgozóüzemeket, a kertés...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.