A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara vizsgálatot végzett a sárgarépában és a paradicsomban lévő karotinoidok mennyiségi kimutatására vonatkozóan.
A karotinoidok sárga, narancssárga és piros sínű, vízben nem oldódó pigmentek a gyümölcsökben és zöldségekben. Jó antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, így köztudottan kiváló egészségjavító hatással bírnak.
A paradicsom fő karotinja, a likopin bizonyítottan rákellenes hatással bír, míg a sárgarépában lévő β-karotin pedig A-provitamin aktivitással rendelkezik, így a szervezet azt megfelelően hasznosítani tudja.
A vizsgálatban különböző érési fázisú paradicsomokat vizsgáltak: I: zöld; II: halványsárga; III: sárga; IV: narancs; V: piros; VI: mélyvörös.
Illetve különböző fajtájú sárgarépákat: Nandrin F1, Napa F1 (Nanti típusú); Vörös óriás (vörös óriás), Fontana F1 (Flakker típusú); Bangor F1 (Berlikum típusú).
A karotinoidok fotodegradációjának (fény hatására bekövetkező szerkezetváltozás, lebomlás) elkerülése érdekében minden minta-előkészítési lépést jégen és tompított fénnyel végeztek.
Az összes karotinoid-, β-karotin- és likopin-tartalmat átlagos moláris abszorpciós együtthatójuk és abszorpciós maximumuk alapján határozták meg.
Vizsgálat eredménye és értékelése
Paradicsom:
A paradicsom összes karotinoid- és likopintartalma a zöldtől a mélyvörös érési szakaszig 1,87 mg/100 g-ról 7,37 mg/100 g-ra (összes karotinoid), 2,05 mg/100 g-ról 8,11 mg/100 g-ra (likopin) emelkedett. Eredményeink jó egyezést mutatnak a szakirodalmi adatokkal, amelyek szerint az üvegházi paradicsom likopintartalma 7,0-8,3 mg/100g ehető adag között van.
Sárgarépa:
Az összes karotinoid és β-karotin tartalom a különböző sárgarépafajták között 7,60 mg/100 g és 16,37 mg/100 g között változott.
A szakirodalomban a sárgarépa HPLC-vel meghatározott átlagos karotinoid tartalma 8,85±2,00 mg/100g (Bhaskarachary és mtsai, 1995) és 17,97±2,06 mg/100g (Biehler et al., 2010) között volt.
Eredményeinkből kitűnik, hogy a magyar zöldségfélék megközelítőleg ugyanannyi karotinoidot tartalmaznak, mint az európaiak.
A tanulmányban részt vettek:
Szegedi Tudományegyetem, Mérnöki Kar, Élelmiszermérnöki Intézet: Dr. Krisch Judit, Belányi Indira, Herédi Zsolt
Szegedi Tudományegyetem , Természettudományi és Informatikai Kar, Mikrobiológiai Tanszék: Vágvölgyi Csaba
Fókuszban a sárgarépa innovatív és hatékony gyomirtása
A sárgarépa esetében is fontos az időről időre jelentkező kihívásokra reagálva, az innovatív és hatékony megoldások keresése. Erre fókuszálva a jelenlegi nehézségek között szerepel egyebek mellett a gyomflóra változása, az európai engedélyezési felülvizsgálatok komolysága, valamint az agrotechnikai és termesztéstechnológiai környezet átalakulása.
Tavaly a peszticidek piacán változások történtek az árakban, mennyiségekben és az értékesítési struktúrában is, amelyeket részletesen elemezni kell a piaci szereplőknek a hatékonyabb működés és a versenyképesség érdekében – vélekednek a szakértők értékelve a múlt évi tendenciákat. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) ugyanis a napokban tette közzé összefoglaló elemzését – a 2023-as év statisztikai adatait vizsgálva – a növényvédő szerek magyarországi piacáról.... ➜
A konyhakertben garázdálkodó kártevőknek - legyenek levéltetvek, lepkehernyók vagy bogarak - mind-mind léteznek természetes ellenségeik. Egyszerű a megoldás, ültessü... ➜
Batáta, vagy burgonya? Sok termelő és fogyasztó teszi fel ezt a kérdést az utóbbi időben. Előbbiek szívesen áttérnének a batátára, és adnák fel végleg a burgonyá... ➜
A gubacsatkák növényi nedvekkel táplálkozó kártevők, amelyek a fajra jellemző elváltozásokat okoznak a gazdanövényeiken. Egyes fajaik a károsítás nyomán képződö... ➜
Ha erkély, akkor muskátli. Korábban szinte csak ezt a bevált virágot ültették a balkonládákba, de ma már óriási választékkal készülnek a kertészetek, mert nagyon m... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.