Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.13
novenyvedoszer.hu

Karotinoid tartalom a magyar zöldségekben

2024.03.07

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara vizsgálatot végzett a sárgarépában és a paradicsomban lévő karotinoidok mennyiségi kimutatására vonatkozóan.

A karotinoidok sárga, narancssárga és piros sínű, vízben nem oldódó pigmentek a gyümölcsökben és zöldségekben. Jó antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, így köztudottan kiváló egészségjavító hatással bírnak. 

A paradicsom fő karotinja, a likopin bizonyítottan rákellenes hatással bír, míg a sárgarépában lévő β-karotin pedig A-provitamin aktivitással rendelkezik, így a szervezet azt megfelelően hasznosítani tudja.

 

A vizsgálatban különböző érési fázisú paradicsomokat vizsgáltak: I: zöld; II: halványsárga; III: sárga; IV: narancs; V: piros; VI: mélyvörös.

 

Illetve különböző fajtájú sárgarépákat: Nandrin F1, Napa F1 (Nanti típusú); Vörös óriás (vörös óriás), Fontana F1 (Flakker típusú); Bangor F1 (Berlikum típusú). 

A karotinoidok fotodegradációjának (fény hatására bekövetkező szerkezetváltozás, lebomlás) elkerülése érdekében minden minta-előkészítési lépést jégen és tompított fénnyel végeztek.

Az összes karotinoid-, β-karotin- és likopin-tartalmat átlagos moláris abszorpciós együtthatójuk és abszorpciós maximumuk alapján határozták meg.

 

 

Vizsgálat eredménye és értékelése

 

Paradicsom:

A paradicsom összes karotinoid- és likopintartalma a zöldtől a mélyvörös érési szakaszig 1,87 mg/100 g-ról 7,37 mg/100 g-ra (összes karotinoid), 2,05 mg/100 g-ról 8,11 mg/100 g-ra (likopin) emelkedett. Eredményeink jó egyezést mutatnak a szakirodalmi adatokkal, amelyek szerint az üvegházi paradicsom likopintartalma 7,0-8,3 mg/100g ehető adag között van. 


 

Sárgarépa:
 

Az összes karotinoid és β-karotin tartalom a különböző sárgarépafajták között 7,60 mg/100 g és 16,37 mg/100 g között változott.
 

A Bangor F1 (Berlikum típusú) fajta tartalmazta a legtöbb karotinoidot.

 

A szakirodalomban a sárgarépa HPLC-vel meghatározott átlagos karotinoid tartalma 8,85±2,00 mg/100g (Bhaskarachary és mtsai, 1995) és 17,97±2,06 mg/100g (Biehler et al., 2010) között volt. 
 


 

Eredményeinkből kitűnik, hogy a magyar zöldségfélék megközelítőleg ugyanannyi karotinoidot tartalmaznak, mint az európaiak.

 

A tanulmányban részt vettek:

 

Szegedi Tudományegyetem, Mérnöki Kar, Élelmiszermérnöki Intézet: Dr. Krisch Judit, Belányi Indira, Herédi Zsolt

Szegedi Tudományegyetem , Természettudományi és Informatikai Kar, Mikrobiológiai Tanszék: Vágvölgyi Csaba

 


Kapcsolódó cikkek:


Fókuszban a sárgarépa innovatív és hatékony gyomirtása

A sárgarépa esetében is fontos az időről időre jelentkező kihívásokra reagálva, az innovatív és hatékony megoldások keresése. Erre fókuszálva a jelenlegi nehézségek között szerepel egyebek mellett a gyomflóra változása, az európai engedélyezési felülvizsgálatok komolysága, valamint az agrotechnikai és termesztéstechnológiai környezet átalakulása.


Ezeket is olvasta már?

Középpontban az almát súlytó fagykár

2024.04.13

A gyümölcsösöknél fellépő terméskiesésért 80%-ban a tavaszi fagykár a felelős. Bár a globális felmelegedés miatt összességében csökken a fagyos napok száma Magyarországon is, ez nem jelenti azt, hogy ne volnának és lennének továbbra is tavaszi fagyos időszakok, a korábbra tolódó virágzási időszak miatt pedig pont ebben a kritikus időszakban következhet be. Az alma adja az összes Magyarországon termelt fás gyümölcs 70%-át, de regionálisan sem egyenletes a termőterületek eloszlása, mert a gyümölcsös terület közel 40%-a egyetlen térségben, Szabolcs-Szatmárban található. A hosszabb távú alkalmazkodási törekvések (fagytűrő fajták telepítése, más termőterületek keresése) mellett a megelőzésre, a kibocsátások-csökkentésére kellene törekednünk, mert az kifizetődőbb és hatékonyabb. Szabó Péter és Pongrácz Rita elemzése, melyet a masfelfok.hu oldalon tettek közzé....

Folyamatos gombabetegségek, alma tűzelhalás, puszpángmoly! Ezek az aktuális növényvédelmi kihívások

2024.04.12

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga...

Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

2024.04.12

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy tagjait hatékonyan tudja tám...

Felelős gasztrohősök: a svédasztallal csökkenthető a pazarlás

2024.04.12

Iskolában, óvodában, menzákon, vagy a közétkeztetésben már működik a módszer. Nem csak a választék nagy és a választás könnyű, hanem sokat segít az élelmiszerpa...

Aggasztó csapadékhiányos helyzet, a napraforgó és a kukorica porszáraz talajba kerül

2024.04.11

Április 9-i szántóföldi növényvédelmi előrejelzés. Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhel...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  


Megismertem és elfogadom: Adatkezelés
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.