Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.13
novenyvedoszer.hu

Indul a medvehagyma szezon

2024.03.04

Idén a szokásosnál jóval korábban bújt elő az erdőkben a medvehagyma, melyet elsősorban jellegzetes fokhagymás íze miatt fogyasztunk, ám emellett bizonyítottan kiváló gyógyhatású növény.

Szedésénél azonban mértéktartónak kell lennünk, ugyanis saját fogyasztásra, naponta legfeljebb 2 kg mennyiségben szabad gyűjteni az állami erdőkben, melyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. Ha pedig valaki árusítás céljából szeretné szedni, ahhoz mindenképpen engedély kell, vagy a terület tulajdonosától, vagy állami erdő esetében a területet kezelő erdészet állítja ki ehhez az engedélyt - figyelmeztet a NÉBIH.


Akár saját részre, akár kereskedelmi célra gyűjtjük a medvehagymát, tanácsos azt a szezon elejére időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirág hasonló küllemű, ám mérgező levelei. A két erdei növényt legegyszerűbben a levél dörzsölésével lehet megkülönböztetni, ugyanis csak a medvehagyma levelének vagy jellegzetes hagymaszaga.

 

Kívül belül egészség

 

A medvehagymát elsősorban íze miatt fogyasztjuk, sokoldalúan felhasználható ételekben, sőt italokban egyaránt. Ami viszont a legfontosabb, hogy nagyon sok gyógyhatása van. A népi orvoslás a medvehagymát a hurutos megbetegedések megelőzésére, enyhítésére és emésztési panaszok kezelésére alkalmazta elsősorban. Vagyis a tél végén, tavaszi elején gyakran kialakuló felső légúti betegségekre bátran használhatjuk, ilyenkor jól jön az is, hogy természetes antibiotikum, tartalmaz ásványi anyagokat és vitaminokat is.

A tudományos megfigyelések viszont kimutatták, hogy ennél sokrétűbb a medvehagyma gyógyereje. Vérnyomáscsökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését.

A hagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének és így számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja.

Véralvadásgátló szerekkel történő együttszedése viszont nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat.

Népi megfigyelés, hogy a hagyma bőrön történő külsődleges használata (borogatásként, lemosásként) jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében. Érzékeny bőrűek azonban fokozott óvatossággal alkalmazzák, mivel bőrgyulladást, bőrkiütést, bőrpírt okozhat. Mi készülhet belőle?

Kedvelt a medvehagymás olasz szósz, a pesto is, amit tésztára öntve egytálételként ehetünk, egészséges, laktató ebéd lesz belőle. Sokszor készítenek belőle levest, főzeléket, sőt ihatjuk is a medvehagymát, bor és tea formájában, előbbinél a friss levelet fehérborral forralják össze, a teát pedig szárított változatból készítik, köhögésnél szinte azonnal segít, szünteti a torokfájást, enyhíti a nátha tüneteit. - olvasható a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács oldalán.

Ezeket is olvasta már?

Középpontban az almát súlytó fagykár

2024.04.13

A gyümölcsösöknél fellépő terméskiesésért 80%-ban a tavaszi fagykár a felelős. Bár a globális felmelegedés miatt összességében csökken a fagyos napok száma Magyarországon is, ez nem jelenti azt, hogy ne volnának és lennének továbbra is tavaszi fagyos időszakok, a korábbra tolódó virágzási időszak miatt pedig pont ebben a kritikus időszakban következhet be. Az alma adja az összes Magyarországon termelt fás gyümölcs 70%-át, de regionálisan sem egyenletes a termőterületek eloszlása, mert a gyümölcsös terület közel 40%-a egyetlen térségben, Szabolcs-Szatmárban található. A hosszabb távú alkalmazkodási törekvések (fagytűrő fajták telepítése, más termőterületek keresése) mellett a megelőzésre, a kibocsátások-csökkentésére kellene törekednünk, mert az kifizetődőbb és hatékonyabb. Szabó Péter és Pongrácz Rita elemzése, melyet a masfelfok.hu oldalon tettek közzé....

Folyamatos gombabetegségek, alma tűzelhalás, puszpángmoly! Ezek az aktuális növényvédelmi kihívások

2024.04.12

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga...

Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

2024.04.12

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy tagjait hatékonyan tudja tám...

Felelős gasztrohősök: a svédasztallal csökkenthető a pazarlás

2024.04.12

Iskolában, óvodában, menzákon, vagy a közétkeztetésben már működik a módszer. Nem csak a választék nagy és a választás könnyű, hanem sokat segít az élelmiszerpa...

Aggasztó csapadékhiányos helyzet, a napraforgó és a kukorica porszáraz talajba kerül

2024.04.11

Április 9-i szántóföldi növényvédelmi előrejelzés. Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhel...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  


Megismertem és elfogadom: Adatkezelés
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.