Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.13
novenyvedoszer.hu

Így teljesítene a baromfiágazat ukrán import nélkül

2024.03.03

Szolid keresletcsökkenés, és csökkenő árak jellemzik a baromfiágazatot, de a nehézségek ellenére – ésa KSH adatai alapján – Magyarország baromfihús exportja 2 százalékkal, 200 ezer tonnára növekedett tavaly a megelőző év hasonló időszakához képest. Hazánkban a teljes baromfiágazat 65 százalékát a csirketermelés teszi ki, ami az országnak 120 százalékos önellátást jelent.

Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke 

Az elmúlt időszak visszaesett kereslete miatt csökkentek a fogyasztói árak, de a jövőben stabilizálódhat a piac. Ezt erősítette meg Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke, aki szerint a kilátások és a jövőbe mutató tervek az ágazat termékei felé fordíthatják a hazai és az európai fogyasztót, de így is jellemző lesz a keresletcsökkenés, ami nem meglepő az előző, válságos évek miatt.

-Ezek a fogyasztók pénztárcáját is hátrányosan érintették, hiszen kevesebbet tudtak költeni az értékes baromfihúsra, ezért ez a csökkent kereslet találkozik a nagyon durván beáramló import mennyiséggel. Ez alatt az európai térség értendő, hiszen Ukrajna olyan kereskedelmi kedvezményt kapott, amely a korábbi 70 ezer tonnáról induló mennyiségét megnégyszerezte, ezért az ukrán oldalról 250 ezer tonna baromfihús érkezik hivatalosan az európai térségbe – ez megviseli az ágazati szereplőket -összegezte az elnök.

Mérsékeltebb lett emiatt a kereslet, az import termékek hatására növekedett a kínálat, ami negatívan hatott az árakra. Nyilván a gabonafélék és a takarmány alapanyagok árcsökkenése segített abban, hogy alacsonyabb áron lehetett értékesíteni a vágó- és feldolgozó üzemekben a húsokat, de nagyobb mértékben csökkent az ár, mint ahogyan a költségek csökkentek.

Egyszerre lélegezhetnek fel a gazdák és a vásárlók: habár jelentősen csökken a baromfi termékek ára, és a madárinfluenza is komoly károkat okoz, a magyar ágazat így is képes volt növelni az exportját. Mitől lehet az, hogy amíg az állattenyésztés nehezebb időket él, a magyar baromfi tenyésztők sikereket könyvelhetnek el?

A terméktanács elnöke úgy látja, hogy a hazai baromfiágazat elemi érdeke lenne az ukrán import visszaszorítása. Ágazati szempontból az volna a kedvező ezért, ha Ukrajna valamilyen korlátozás alá esne bizonyos termékkategóriák esetében, amelybe beletartoznának a baromfitermékek, így a hús és az étkezési tojás is. A korábbi kvótamennyiségeknek megfelelő, vámmentes tételek beérkezése esetén stabilizálódnának az árak, ezért nem valószínű, hogy nagyságrendi növekedés, vagy csökkenés történhet, inkább megnyugodhatna a piac. Ennek köszönhetően megindulhatna a kereslet, ami jótékonyan hatna a baromfihús termelők egészére.


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció


Kapcsolódó cikkek:


2024 fordulatot hozhat az állattenyésztőknek

Amíg a növénytermesztők az elmúlt tíz évben megfelelő körülmények között dolgozhattak, addig az állattenyésztők ezt nem mondhatták el magukról. Annak azonban örülhettek például a sertéstenyésztők, hogy az átvételi árak kedvezően alakultak, de az imputárak továbbra is magasak, ezért a nyereségtartalmát ez nagy mértékben befolyásolja a gazdálkodásnak. Erről, valamint a többi ágazat kilátásairól is beszélt Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke.

Állattenyésztés nélkül nincs biztonságos élelmiszerellátás

A húsfogyasztás egy főre jutó mennyisége sokáig a társadalmi jólét fontos fokmérője volt és bizonyos összefüggésekben még ma is annak számít. Az iparszerű állattartás és az innen származó élelmiszer a növekvő hús-, tej- és tojás igényt igyekszik minél olcsóbban, minél nagyobb hozamokkal kiszolgálni. Az intenzív állattartás ugyanakkor köztudottan az egyik legnagyobb ökológiai lábnyommal rendelkező mezőgazdasági ágazat, amely komoly etikai kérdéseket is felvet a természetidegen tartásmód és az állatokkal való bánásmód miatt.

Hamarosan hiány lesz a hazai csirkehúsból

Bebizonyosodott, hogy nem a darumadár és a szél a felelős a madárinfluenzáért, hanem az emberi felelőtlenség. Emiatt évente 12-15 milliárd forint megy el feleslegesen kártalanításra. Ezt elégelte meg a magyar kormány és Brüsszel. A szigorú kártalanítási szabályok akár már a következő hónapban életbe lépnek.

Megállt a tojásfogyasztás csökkenése

Azokban a csúcs időszakokban, amikor az étkezési tojás fogyasztása növekszik, akkor elkerülhetetlen az import behozatala, ugyanakkor ezen időszakokat kivéve az ország képes lenne nem csak az önellátásra


Ezeket is olvasta már?

Középpontban az almát súlytó fagykár

2024.04.13

A gyümölcsösöknél fellépő terméskiesésért 80%-ban a tavaszi fagykár a felelős. Bár a globális felmelegedés miatt összességében csökken a fagyos napok száma Magyarországon is, ez nem jelenti azt, hogy ne volnának és lennének továbbra is tavaszi fagyos időszakok, a korábbra tolódó virágzási időszak miatt pedig pont ebben a kritikus időszakban következhet be. Az alma adja az összes Magyarországon termelt fás gyümölcs 70%-át, de regionálisan sem egyenletes a termőterületek eloszlása, mert a gyümölcsös terület közel 40%-a egyetlen térségben, Szabolcs-Szatmárban található. A hosszabb távú alkalmazkodási törekvések (fagytűrő fajták telepítése, más termőterületek keresése) mellett a megelőzésre, a kibocsátások-csökkentésére kellene törekednünk, mert az kifizetődőbb és hatékonyabb. Szabó Péter és Pongrácz Rita elemzése, melyet a masfelfok.hu oldalon tettek közzé....

Folyamatos gombabetegségek, alma tűzelhalás, puszpángmoly! Ezek az aktuális növényvédelmi kihívások

2024.04.12

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga...

Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

2024.04.12

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy tagjait hatékonyan tudja tám...

Felelős gasztrohősök: a svédasztallal csökkenthető a pazarlás

2024.04.12

Iskolában, óvodában, menzákon, vagy a közétkeztetésben már működik a módszer. Nem csak a választék nagy és a választás könnyű, hanem sokat segít az élelmiszerpa...

Aggasztó csapadékhiányos helyzet, a napraforgó és a kukorica porszáraz talajba kerül

2024.04.11

Április 9-i szántóföldi növényvédelmi előrejelzés. Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhel...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  


Megismertem és elfogadom: Adatkezelés
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.