Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.19
novenyvedoszer.hu

Így lehet nyereséges a pulykatenyésztés

2023.01.17

Jelentős mennyiségű, mintegy 600 ezer előnevelt pulyka tenyésztése kezdődik meg ebben az évben a Talentis Agro Zrt. telephelyein. Ennek előkészületei már tavaly megtörténtek, most annak a technológiának az átállítása zajlik, ahol eddig a tojás termelése folyt. A tervek szerint az év első felére a csirketartást kifuttatja a holding és ősszel már nem telepít újabb állományt, így a csirkék helyére idén 600 ezer, jövőre pedig már 1 millió pulyka kerül.

A kedvező lehetőségeket látva és kihasználva a Talentis Agro Zrt. tavaly döntött úgy, hogy pulykatenyésztéssel bővíti a meglévő állattenyésztési portfólióját. Mindezt tette annak ellenére, hogy milyen nehézségekkel kellett szembesülnie a tojástermelés, a sertéstartás és a szarvasmarha tenyésztés során. A pulykatenyésztés felé nyitásban a nagy múlttal rendelkező Gallicoop Zrt.-vel kötött együttműködés adott lendületet a tervek megvalósításában. A pulykafeldolgozóval és vágóhíddal rendelkező integrátor cég évente 40 ezer tonna pulykát dolgoz fel, amelyekből friss árukat, töltelék- és füstölt termékeket állít elő. A Gallicoop a jelenlegi két millió darab termékét növelni szeretné 3 millióra, ezért ennek a különbözetnek az előállításában számít a Talentis Agro Zrt-re. A Gallicoop Csoport termékei közül a legnépszerűbb a párizsi, a virsli, a szalámi, valamint a panírozott termékek. Nem csak a hazai pulykafogyasztás ellátására képes, hanem még az exportpiacokra is eljutnak a termékei.



-A folyamatokat és az adatokat látva mindehhez a hazai piaci környezet is biztatónak tűnik, a pulykatenyésztés ugyanis az utóbbi években stabilnak mondható, ám messze elmarad a legnagyobb uniós termelőnek számító Lengyelországétól -összegezte az együttműködést Zimmermann István, a Talentis Agro Zrt. igazgatósági tagja. A drágulást is állja a pulykahús. Ezt már Makai Szabolcs, az Opus Global Nyrt. Mezőgazdasági Divíziójának vezetője tette hozzá, aki szerint szépen növekvő ágazat a pulykatenyésztés, így azok a termelők vészelik át jobban ezt az időszakot, akik korszerűsítettek, mert onnantól kezdve hatékonyabban és olcsóbban tudnak termelni. A sok nehézség ellenére biztató, hogy a baromfi a legnagyobb és legjobban szervezett állattenyésztési ágazat, a hazai hústermelés több mint felét ez adja.

-Legkevesebb 30-35 százalékos áremelés várható a következő hónapokban a baromfitermékeknél, mert valós veszélye van az ágazat zsugorodásának, miután a lakosság visszafogta a fogyasztását -vélte a divízió vezető. A baromfihús árában eddig a korábbi költségemelések hatása jelent meg, azonban az energiaárak elszabadulása új helyzetet teremtett és újabb áremeléseket tesz szükségessé a feldolgozók és a termelők fennmaradása érdekében. Nagyon nehéz időszak elé néz az ágazat, a nem korszerű istállókkal rendelkező, kevésbé tőkeerős kisebb szereplőknél a téli leállások, illetve az állattartó telepek bezárása is valószínűsíthető. A csirke mellett a pulykát is érinti az előbb említett sok nehézség, de mivel népszerű termékekről van szó, ezért azt reméli a két szakértő, hogy nem lesz nagy a visszaesés.

A magyarországi pulykatermelés átlagosan 98 ezer tonna. Korábban, például 2017-ben 97 ezer, 2016-ban 101 ezer, 2015-ben 97 ezer tonna volt ez a mennyiség, amely 4,7 százaléka az uniós országok össztermelésének. Az export-célországok európai uniós országok, de az elmúlt években jutott magyar pulyka Svájcba és Hongkongba is. A legnagyobb uniós termelőnek Lengyelország (384 ezer tonna), Németország (360 ezer tonna) és Franciaország (355 ezer tonna) számít, míg globálisan a legtöbb pulykát az Egyesült Államok állítja elő (2,672 ezer tonna). Az egy főre jutó hazai pulykahús-fogyasztás folyamatosan változik: míg korábban 7 kg is volt évente, jelenleg 4,5 kg, de a legtöbb pulykát továbbra is Németországban fogyasztják, ahol 6 kg az átlag évente.

A hazai baromfiágazaton belül a pulyka termékpálya a rendszerváltás óta eltelt időben igazi sikerágazattá vált: az egy főre jutó éves pulykahúsfogyasztás az 1990-es 2 kilogrammról 15 év alatt több mint megháromszorozódott. Bár az uniós csatlakozás óta az ágazat teljesítménye sokat csökkent, de a hazai fogyasztás még mindig a világ élvonalához tartozik, s az exportunk is jelentős.


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Most kell megakadályozni a szőlő lisztharmatot

2024.04.18

A gyakorlott borbírálók a bor ízében is megtalálják a nyári lisztharmatfertőzésnek tulajdonítható dohos, penészes ízt. Már 5-10 %-os bogyófertőzés is borhibát okoz. Ne engedjük, hogy elrontsa a borunkat! - figyelmeztet legújabb szőlős felhívásában Zsigó György növényorvos....

GMO-mentes magyar szója: miért nem termelünk többet?

2024.04.18

Szójából nem vagyunk önellátók, de voltak olyan külföldi befektetők, akik azért jöttek hozzánk, hogy a hazai GMO-mentes szóját megvásárolják. Rossz hír, hogy öne...

Gyümölcskártevők aktuális rajzási adatai, 2024.04.16-án

2024.04.17

Egy kártevő rajzásmegfigyelésének célja, hogy megtaláljuk azt az időpontot, amikor egy adott kártevő ellen a leghatékonyabban tudunk védekezni. Az előrejelzés a hőö...

Lelkesek a dinnyetermelők, idén is jó szezont várnak

2024.04.17

A tavalyi év jól sikerült a dinnyetermesztőknek: az április eleji fagyok után a hónap közepétől kiültették a palántákat, onnantól kezdve az időjárás rászolgált ...

Folyamatos gombabetegségek: alma tűzelhalás, puszpángmoly!

2024.04.16

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.