Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.13
novenyvedoszer.hu

Időben kezdjük meg a védekezést monília ellen

2024.03.05

Zsigó György növényorvos tanácsai. Tavaly pontosan két héttel később, március közepén írtunk a virágzó kajsziról. Az idén nem várhatunk tovább, az ország minden pontján beindult a kajszi virágzása.

Épp hogy csak elmostuk a permetezőgépet a lemosás után, máris készülhetünk a kajszi, majd a meggy és a cseresznye virágfertőző monília elleni permetezésére. Remélem, hogy el tudták végezni a csonthéjasokon a rezes vagy a rezes-olajos lemosást! Sajnos csupán ezzel a kezeléssel nem lehet kivédeni a virágzásban támadó moníliát. Javaslom, hogy végezzék el a megelőző (preventív) permetezést a virágzó kajszifákon.
 

A virágfertőző monília  a meggynél de a kajsziban is komoly károkat okozhat. Most is a meteorológiai előrejelzéssel kezdem, mert az időjárás meghatározhatja a fertőzés nagyságát. Március közepéig, csapadékos, enyhe tavaszias napokat jósolnak, ami ideális a monília terjedésének. Egy esetleges lehűlés esetén a virágzás elhúzódhat, ekkor hosszabban ki lesznek tárva a szirmok a monília gombának. Javaslom, hogy végezzék el a virágfertőző monília elleni megelőző (preventív) permetezést a fehéren virágzó kajszifákon. A még csak pirosbimbós fákon is érdemes védekezni, mert ekkor is támadhat a kórokozó gomba. Tehát bármelyik virágalkotórészen keresztül bejuthat a virágba és onnan a vesszőkbe is. Elviheti az egész termést, később pedig a fa kiszáradását is okozhatja.


 

Meggyfa növényvédelme

 

Nemsokára a meggyfák is virágba borulnak. Folyamatosan bontja a szirmait, hosszabban virágzik, nehezebb helyzetben van. Ez is kedvez a moníliának, mert hosszabb ideig talál fertőzésre alkalmas virágrészt. „Elvitte a möggyet a köd”-mondták ezt a régi kertészek Szeged környékén. Majd meglátjuk, hogy mennyi esőt kapunk és hogy az a léghőmérséklet függvényében milyen gyorsan szárad fel, meddig párolog a talajból? Hajnali köd vagy pára után néhány óra alatt megtörténhet a fertőzés… A megpattant meggyrügyeken keresztül is bejuthat a bimbókba a kórokozó. Ezért az ültetvényekben, a folyamatosan nyíló meggynél megelőzésként már fehér bimbós állapotban védekeznek felszívódó gombaölőkkel, majd a virágzás hosszától és az időjárástól függően ismételnek pl. teljes virágzáskor, sziromhullásban majd közvetlenül terméskötődés után. Az ültetvények 3-4 kezeléssel számolnak évente. Hűvös, párás időjárásnál a kajszinál is indokolt lehet a két permetezés. 

Milyen gombaölő szerekkel védekezhetünk?

 

A házikertekben is csak megelőzéssel védekezhetünk a virágfertőző monília ellen.
Átnéztem a készítmények tavalyi listáját, nincs változás. Most is ezek a III. kategóriás, felszívódó gombaölők engedélyezettek a kajsziban, a cseresznyében, a meggyben és az őszibarackban monília ellen:

a hidegben is kiválóan védő Chorus 50 WG, a Topas 100 EC (mely II. kategóriás lett), a Teldor 500 SC, a Switch 62,5 WG (inkább később, a gyümölcsmoníliára ajánlják), a Signum WG és a Kenja, mely cseresznyében, meggyben és kajsziban engedélyezett a moníliás „hajtás és virágszáradás” ellen.

 

Őszibarackban engedélyezett a Prolectus. Jó minőségben, apró cseppképzéssel történjen a kezelés. Teljesen be kell fednünk a rügyeket, virágokat! Permetszereink tapadását, esőállóságát a cseppek szétterülését növelhetjük a tapadásfokozók hozzáadásával.

Több biostimuláló készítménynél leírták a moníliák elleni mellékhatást. A növény ellenálló képességét növelik, és ezzel segítenek minket a küzdelemben. A beporzók segítik a megtermékenyülést, ki lehet helyezni a rovarhoteleket.

 

Növényvédőszer mentes megoldások

 

A kísérletező kedvű kertbarátoknak ajánlok két növényvédő szer mentes megoldást. Rasztik Viktória az Ökokertek növényvédelme könyvében írja: „virágzás alatt zsurló-vízüveg oldatot használjunk”. Az egyszerű anyagok közül őszibarackban és cseresznyében a csalán kivonata engedélyezett többek között a moníliás virágfertőzés ellen is. Kérem próbálják ki ezeket az alternatív megoldásokat is.

 

 


 


 


Kapcsolódó cikkek:


A monília minden érő gyümölcsöt támad

Zsigó György növényorvos tanácsai. Már a „változékony időjárás” kifejezés is túlságosan enyhe az elmúlt hetek és napok szélsőséges időjárásának a jellemzésére. Lehűlés, viharos szelek, záporok váltották a kánikulai forróságot. A sok esőtől repedtek, a szelektől karcolódtak a gyümölcsök. Nyitott kapukra talált a monília, az összes fán érő gyümölcs veszélyben van, a szürkepenész pedig a szőlő sérült bogyóit kerülgeti. Az esőktől az almatermésűekben új erőre kapott a varasodás és még a lisztharmat is jól érzi magát, rájuk továbbra is gondolni kell. Úgy látom, hogy sok kertben elő kell venni a permetezőgépet, még a molyok is rajzanak!

Ez jelenti a legnagyobb veszélyt a gyümölcsösökben

Közelednek a tavaszi fagyok. A hazai gyümölcstermesztők szerint a legnagyobb károkat az ültetvényekben ezek okozzák és ilyenkor átlagosan a termés 30 százalékát teszik tönkre. A fagykárok elhárítására szolgáló berendezések vásárlására kedvező feltételeket teremtett az agrártárca, a pályázati idő lejártával azonban újabb lehetőségek nyílnak majd.

Ezért fontos időben elvégezni a növényvédelmi munkákat

Közeledik a tavasz, ezért a kiskerttel rendelkezők számára kiemelt fontosságú időben gondoskodni a szakszerű növényvédelemről. Apponyi Lajos legújabb növényvédelmi előrejelzésében hasznos tudnivalókat olvashatunk.

Hamarosan készülhetünk a lemosópermetezéshez

Zsigó György növényorvos tanácsai. A Kárpát medencében aszályos, forró nyarakat, enyhe teleket és fagyos tavaszokat jósolnak a meteorológusok az elkövetkező évekre. Ami a telet és a tavaszt illeti, a tavalyi év is ilyen volt. Akkor február 21-én adtam ki a lemosásról szóló első felhívást, de még március közepén is el lehetett végezni a legtöbb gyümölcsfánál.

Időben kezdjük meg a csonthéjas növények védelmét

A kora tavaszi időjárásnak köszönhetően a kertészeti növények egy részénél megszűnt a kényszernyugalmi állapot, és fejlődésnek indultak. A legnagyobb gond a mandulával, a korai kajszival és az őszibarackkal van, mert a virágrügyek kifakadtak, megkezdődött virágzásuk. Más gyümölcstermő növények rügyfakadása is elkezdődött, így a körte, a birs, valamint a szilva. Náluk most még kisebb a gond, de itt is problémás lehet a nedvkeringés beindulása. A nagyon korai élettevékenység magával hozza a növényvédelmi veszélyek kezdetét is - tette közzé előrejelzéseit a magyarnovenyorvos.hu oldalán Dr. Aponyi Lajos.

Tafrina és monília: így védekezzünk ellenük

Zsigó György növényorvos tanácsai. Az előző hetekben is esett, esegetett. A kórokozó gombák terjedéséhez ez a nedvesség épp elég, volt továbbra is veszélyt jelentenek. A virágfertőző monília tünetei már jól látszódnak, le kell vágni ezeket a száradó virágokkal teli ágakat. A gomba már a csonthéjasok hajtás végeit is megtalálta, fonnyadtan lógnak a frissen kibújt kis levelek. Metszeni és permetezni is kell az érzékeny fajtákon. Idén az díszbokrokon is tarolt.


Ezeket is olvasta már?

Középpontban az almát súlytó fagykár

2024.04.13

A gyümölcsösöknél fellépő terméskiesésért 80%-ban a tavaszi fagykár a felelős. Bár a globális felmelegedés miatt összességében csökken a fagyos napok száma Magyarországon is, ez nem jelenti azt, hogy ne volnának és lennének továbbra is tavaszi fagyos időszakok, a korábbra tolódó virágzási időszak miatt pedig pont ebben a kritikus időszakban következhet be. Az alma adja az összes Magyarországon termelt fás gyümölcs 70%-át, de regionálisan sem egyenletes a termőterületek eloszlása, mert a gyümölcsös terület közel 40%-a egyetlen térségben, Szabolcs-Szatmárban található. A hosszabb távú alkalmazkodási törekvések (fagytűrő fajták telepítése, más termőterületek keresése) mellett a megelőzésre, a kibocsátások-csökkentésére kellene törekednünk, mert az kifizetődőbb és hatékonyabb. Szabó Péter és Pongrácz Rita elemzése, melyet a masfelfok.hu oldalon tettek közzé....

Folyamatos gombabetegségek, alma tűzelhalás, puszpángmoly! Ezek az aktuális növényvédelmi kihívások

2024.04.12

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga...

Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

2024.04.12

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy tagjait hatékonyan tudja tám...

Felelős gasztrohősök: a svédasztallal csökkenthető a pazarlás

2024.04.12

Iskolában, óvodában, menzákon, vagy a közétkeztetésben már működik a módszer. Nem csak a választék nagy és a választás könnyű, hanem sokat segít az élelmiszerpa...

Aggasztó csapadékhiányos helyzet, a napraforgó és a kukorica porszáraz talajba kerül

2024.04.11

Április 9-i szántóföldi növényvédelmi előrejelzés. Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhel...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  


Megismertem és elfogadom: Adatkezelés
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.