Javítja a vérkeringést, szabályozza a vércukor szintet, lassítja az öregedést, megóvja a szem egészségét, tele van antioxidánssal, gyulladáscsökkentő hatású. Hosszú ideig lehetne még sorolni a jótékony hatását. Nem véletlenül sorolják ma már a szuper élelmiszerek közé a homoktövist.
Húsz éve még azt sem tudták hazánkban, hogy hol terem a homoktövis, de akik ismerték, azok tudták, hogy egy olyan növényről van szó, ami a nevéből adódóan a futóhomokon is megél. Az első, lényeges információ az volt róla, amikor a csernobili katasztrófa után a szovjet tudósok elkezdték alkalmazni a betegeken. Ekkor derült ki, hogy a daganatos betegségeket képes visszafordítani, csökkenteni, vagy korai stádiumban visszafordítani. Ezt követően már egészséges embereken is kipróbálták és utána jegyezték fel az előbb említett hatásait. A Kecskeméten gazdálkodó Nagy Ervinné Zsuzsa ma az egyik legismertebb homoktövis specialista az országban: orosz kollégáinak köszönhetően elsőként szerzett tapasztalatokat erről a növényről és ma már az egész országban tudják a nevét. Nem titkolja a korát: 76 éves, de nem néz ki annyinak -ezt az elégedett vásárlók és az ismerősök mondják róla. Ezt is a homoktövisnek tulajdonítja, mert étrendjébe harminc évvel ezelőtt már beépítette és ahogy mondja: ismerőseitől sok visszajelzést is kapott az egészség javulásáról és ez is kiül az arcára. A sejteket regenerálja, a rossz sejteket legyőzi. Asztmás férje ezután a kúra után gyógyult ki a betegségből. -A tapasztalatokat így szereztem a 30 év alatt, hogy a családomon is kipróbáltam a homoktövist. Így szaporodott a homoktövis ültetvény egyre jobban -tette hozzá.
Nagy Ervinné ma már a Demeter minősítéssel is rendelkezik, ami bio kategória, tehát bio homoktövist termeszt.
Sokféleképpen lehet elkészíteni a homoktövist: a legtöbben úgy szeretik, ahogy a természet adja, vagyis bogyó formájában, de létezik sűrítményben, ivólében, vagy lekvárban is, vagy mézzel keverve. Egy ismerősének kezdeményezésére még pálinkát is főzetett homoktövisből, aminek nagy sikere volt. Nagy Ervinné 1 holdon gazdálkodik, ahol tíz mázsa termést takarít be, amelyet országosan értékesít, s az egyik biztos pont a biopiac Budán szombatonként. Arra is felhívja a figyelmet, hogy mivel egyre népszerűbb ma már a homoktövis: nem árt a körültekintés, hiszen a nagykereskedelem és a gyógyszeripar is felfigyelt az ebben rejlő lehetőségekre. Sokan utánozzák, de az nem bio és akár tízszeresen is drágábban adják. Csak megbízható helyről - termelőtől - szabad vásárolni és akkor nincs bosszúság. Nyersen egyébként nem adja senki rajta kívül.
Az idei termésről azt mondja, hogy jó volt, mert sikerült a beporzás. Kilenc fajtát jegyeznek világszerte, de tapasztalatai szerint a legjobb az orosz fajta, mert a legnagyobb annak a bogyója, továbbá jó termő és alkalmazkodó. Van már tüskementes homoktövis is, de az nem olyan szívós, mint a hagyományos.
Zsigó György növényorvos tanácsai. A szeder gubacsatka okozhat olyan tüneteket, amelyek hasonlítanak a klímaváltozás miatti elváltozásokra, mind a szeder, mind a málna... ➜
A borfogyasztásnak is követnie kell a világ változásait. Ma már nem elég csak a hagyományokat hangoztatni a bor népszerűsítése során, főleg ha a fiatalokról van szó... ➜
A ZKI Zrt. nemcsak országosan, de világviszonylatban is elismert a növénykutatás, -fejlesztés, -nemesítés, valamint vetőmag-forgalmazás terén. A zöldségfajta-választ... ➜
A Gallicoop Zrt. Magyarország legnagyobb pulykafeldolgozója, a korábban családi tulajdonban lévő vállalkozás három évvel ezelőtt került új tulajdonosi körhöz. Jelenl... ➜
A magyar kilója eléri a nyolcezer forintot, de a hipermarketekben a kínait a harmadáért is be lehet szerezni. Ön melyiket választaná? A háziasszonyok a gyakorlat szerint a... ➜
Bár a klímaváltozás, a növekvő termelési költségek kihívást jelentenek, a hatékonyabb technológiai megoldások, nagyobb szervezettség, erősebb marketing révén erő... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.