Az Omega3 zsírsavak alkalmazásával az állati eredetű élelmiszerek – tej, tojás, hús – minősége, táplálkozási értéke is javul. Általában, amikor az egészséges táplálkozásra gondolunk, azt hisszük, hogy a zsírok elkerülése a legjobb a belső egészség fenntartásához. Azonban ez nem igaz, hiszen a valóságban nem minden zsírnak egyenlő az értéke. Vannak olyan élelmiszerek, amelyek jó zsírokat, míg mások rosszakat tartalmaznak. Csak ez utóbbiakat kell elkerülni, míg az előbbieket előnyben részesíteni.
Az Omega3 zsírsav alapvető fontosságú az emberi egészséghez és a fejlődéshez, azonban, mivel a test nem képes ennek előállítására, így csak élelmiszerek útján lehet bevinni a szervezetbe. Ezért ma már az Omega3 zsírsavak számos tápláló és egészséges ételben megtalálhatók, a kutatók pedig folyamatosan azt szeretnék a vizsgálatokon keresztül elérni, hogy minél jobban megismerjék a vásárlók és a gazdálkodók egyaránt az előnyeit. Az állattenyésztésben és a takarmány előállításában is fontos szerepe van, ráadásul a tej, vagy a hús minősége is sokkal jobb lesz tőle. De mint oly sok területen, itt is a földben kezdődik minden.
-A minőségben – legyen szó például a takarmányozásról – ma már megkerülhetetlennek látszik az Omega3 zsírsav szerepe. Ezt nyilatkozta dr. Tóth Tamás, az Adexgo Kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint ezek aktívabb működésre serkentik az immunrendszert, hiányuk viszont fejlődési rendellenességhez, gyengébb immunitáshoz és különböző egészségügyi problémákhoz vezet. A zsírsavak jelentőségét három szempontból is szoktuk vizsgálni –folytatja: a takarmányozási, a termelési eredmények és a termék minőségének vonatkozásában. Jó pár olyan összetevőt találunk, ami élettani szempontból különösen fontos, ennek leggyakoribb forrása a halolaj. Sertéseken végzett kísérlet alapján megnéztük, hogy az Omega3 zsírsavaknak milyen hatása lehet a szaporodásbiológiai eredményekre: alacsonyabb dózisban, viszont folyamatosan etetve néztük meg a hatását. Az eredmény figyelemre méltó: csökkentek a takarmányozási költségek, hiszen a szaporodási számok, a hatékonyabb vemhesülés és a visszaivarzó kocák arányának csökkenésén keresztül gazdaságos eredményt tudtunk elérni. Ennek egyik fő üzenete az volt, hogy az Omega3 zsírsav etetésével növekszik az egy koca után született malacok száma, javult az állatoknál az újra termékenyítésnek a sikere, tehát a takarmányozási és tartási költségek ebben az esetben mérséklődnek –összegezte Tóth Tamás.
Tehát nem csak az állatok utódaira, vagyis a malac elhullás csökkentésére lehet hatást kifejteni, hanem a lenmag alapú takarmányozással, vagy lenolaj és halolaj kiegészítéssel magasabb biológiai értékű élelmiszer alapanyagot lehet előállítani az emberi élelmezés számára is.
https://adexgo.hu/
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kéri a termelőket, hogy ne hagyják az utolsó pillanatokra az ezzel kapcsolatos ügyintézést. Idén április 20-án indult az egységeskérel... ➜
A növénytermesztésre korlátozott mértékben rendelkezésre álló területek és az ingatlanpiaci versengés a hagyományos kertészkedés nagy ellensége, de a tetőkön lét... ➜
Zsigó György növényorvos tanácsai. Erős invázióval támadnak a levéltetvek minden növényünkön, már a kajszin is. Egy díszcserje mézharmatos levelét június elsejé... ➜
Leginkább a gesztenyéhez, vagy sütőtökhöz hasonlít az íze, de semmiképpen sem krumpli, hiába úgy néz ki. Az édesburgonyaként emlegetett batátát sokan termesztik, me... ➜
Hosszú időn keresztül a Magyarországon nemesített és a környezeti tényezőkhöz nagyon jól alkalmazkodó hazai fajták foglalták el a termőterületek kilencven százalé... ➜
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa tisztújító küldöttgyűlést tartott Budapesten, melynek keretében döntöttek a szervezet elnökségi tagjainak személyeiről. Döntésük ... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.