A Zselici Méhész Egyesület kitartó erőfeszítéseinekköszönhetően a zselici mézet már csak egyetlen lépés választja el attól, hogy igazihungarikum legyen. Ebben nagy szerepe van Mészáros Jánosnak, akinek a munkáját Somogyi Príma-díjjal jutalmazták. A méhész egyik legfontosabb célja a magyar termelői méz népszerűsítésén túl, hogy a kuriózumnak számító zselici hársmézet hungarikummá nyilvánítsák.
Mészáros János kaposvári méhész számára igazi szerelem a méhészkedés. De nem csak a méhekkel való munkáért rajong, hanem közben egy közösségért, a zselici méhészek nagy családjáért is aktívan dolgozik. Tudomása szerint nem volt méhész a családban, valamikor régen megérintette a mézes puszedli illata, amely a propolisznak köszönhetően volt olyan intenzív, jellegzetes. Ez meghatározó emlék maradt. A másik, ami a méhészkedés irányába vezette, az Götz János kaposvári méhész rábeszélésére történt, aki a hárs és az akácerdőjét látva azt mondta, hogy minden adott a méhészkedéshez.
-Az ő kezdeményezésére indultam el ezen az úton, s mivel faipari mérnök vagyok, így adott volt, hogy minden eszközt, ami fából készült, azt megterveztem. Olyan szoros kötődés alakult ki, hogy amikor tanítottam, akkor jó néhány tanítványom kezdte el a méhészkedést és – ahogy a mondás is tartja – az a jó, amikor a mestert túlszárnyalják. Ma már több száz családdal dolgoznak és az a sok beszélgetés nem volt hiába való -emlékezett vissza.
Ezen a mézen keresztül sokat lehet tenni a város és a Zselic megismertetéséért – ezért szervezték a mézfesztivált és ezért került be a Somogyi Értéktárba a zselici hársméz. Akkor született meg a gondolat, hogy ezt az elhatározást tovább kellene vinni. Azzal, hogy a Nemzeti Értéktárba bekerült a hársméz, nem csak a környék, hanem az egész ország is felfigyelt arra, hogy mitől különleges ez a méz. Mészáros János felidézte: „Ez egy olyan magyarországi érték, amelyet nem mi találtunk ki, hanem az őseink évszázadok óta művelik ezt a tevékenységet, emellett ellátják a környéket mézzel. Ezt az értéket pedig a legfiatalabbakkal is meg kell ismertetni, hiszen rajtuk múlik a magyar és a zselici méz jövője”.
Hamarosan több ezer olyan diákkal ismertetik meg a mézet, akik tasakos mézet kapnak, amit haza vihetnek és emellett kóstolhatnak is mézeket. Az a céljuk a szervezőknek, hogy a gyerekek megismerjék az igazi hazai mézet, mert a tavalyi és az idei év katasztrofális volt a magyar méhészeti ágazat számára. A kaposvári méhész szerint minél többet fogyasztunk idehaza ebből a megtermelt mézből, annál kevésbé vagyunk kiszolgáltatva egy olyan európai piacnak, ahol kamion számra hozzák be a hamisítványokat.
Olvassa el a KaposvárMost.hu írását Mészáros Jánosról:
https://kaposvarmost.hu/cikkek/2023/10/16/meszaros-janos.html
A változó környezeti és gazdasági körülmények az agráriumban egyre fontosabbá teszik az okszerű és hatékony növényvédelmi tevékenységet a gazdálkodók számára. A kérdéskör fontosságára tekintettel hírportálunk, a novenyvedoszer.hu (NSZ) megkérdezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakértőit a témáról. Az alábbiakban közreadjuk a kérdéseinkre adott válaszokat.... ➜
A kertészkedés egyre több embert ragad magával, így elmondhatjuk, hogy a reneszánszát élő ágazatról van szó. Ennek egy modern kori formájaként említhetjük a város... ➜
Idén nyolcadik alkalommal írta ki az Agrotrend Csoport a Magyarország Legszebb Birtoka díjazást, amelynek ötletgazdája Mátrai Zoltán arról számolt be, hogy ez alkalommal... ➜
A spenót kiemelkedő fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt az egyik legmagasabb táplálkozási értékkel rendelkező zöldségféle. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK... ➜
Online konferenciasorozatot indít a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. A három eseményből álló tájékoztatás célja, hogy hozzásegítse a feldolgozóüzemeket, a kertés... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.