Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.13
novenyvedoszer.hu

Günzer Tamás lett az év bortermelője

2024.03.05

Március első vasárnapján elegáns gálaebéd keretében átadták a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2023” címet elismerő oklevelet, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetést Günzer Tamás villányi borásznak.


 
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. A Magyar Bor Akadémia elnöke, Koch Csaba ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a kétkörös szavazás alapján igen nagy merítéssel került odaítélésre ez a díj. Első körben közel 900, az ágazat elismert, tekintélyes személyiségei, jelentős szakmai szervezetek tagjai, a vendéglátás és a gasztronómia kiemelkedő személyei csakúgy, mint a szaksajtó képviselői szavazhattak. A második körben a Magyar Bor Akadémia tagjai és korábbi Év Bortermelője címmel rendelkező borászok voksolhattak.
 
Az elmúlt évben Günzer Tamás harmadik alkalommal került a jelöltek közé, hangsúlyozta Koch Csaba, és így 24 év után most ismét egy villányi borász nyerte a díjat.
 
Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, a Magyar Bor Akadémia alelnöke a győztesről készített laudációjában elmondta, hogy az ünnepelt 1991-ben édesapjától kapott 0,3 hektárnyi szőlőt diplomaosztójára, innen indult a borász életút. Ma már a család 75 hektáron termel szőlőt, melyről évente 5000 hektoliter bort készítenek. Egy igazi családi vállalkozás az övék, ahol mindenki megtalálta a számára ideális munkát: a gyerekek közül Gina a marketinggel foglalkozik, Roland a főborász, az édesanya, Mariann pedig a vendéglátás mellett a könyvelést felügyeli.


 
Legkiemelkedőbb boraik közé a Bocor Grandior Merlot, a Mátyás Cuvée, az Ördögárok Merlot, a Bocor Chardonnay és a Bocor Cuvée tartozik. A borászat számos borversenyen szerepelt már nagyszerű eredménnyel.
 
Az ünnepeltet köszöntötte Bock József, a villányi borvidék elnöke is, aki méltán büszke arra, hogy ismét erről a borvidékről került ki az év bortermelője.
 

„Meghatottan állok itt…”, kezdte köszöntőjét Günzer Tamás. Nagy szeretettel gondolok édesapámra, Günzer Mátyásra, aki elindított ezen az úton, és ma is örül szakmai sikereimnek. A legnagyobb köszönet illeti a családomat, feleségemet, Teppert Mariannt, akivel immár 1994 óta alkotunk a munkában és a magánéletben szövetséget. Az ünnepelt ugyanígy kiemelte gyermekeit, akik aktívan részt vesznek a családi vállalkozásban, és akik ma már sok terhet levesznek a válláról. Ez a díj arra is ösztönöz engem, hogy még többet tegyek a magyar bor jó hírnevéért és elismertségéért, fejezte be Günzer Tamás.
 
A gálaebéden számos közéleti ember is részt vett, például dr. Áder János, Magyarország korábbi köztársasági elnöke és felesége, Herczegh Anita; Magyarország párizsi nagykövete, Habsburg György és felesége, Eilika asszony. Továbbá Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, Bányai Gábor Dél-Alföldi Fejlesztésért felelős kormánybiztos, dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár, dr. Freund Tamás, az MTA elnöke, dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora, Frittmann Jánost, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára és nem utolsósorban dr. Richly Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára.
 
A közel 330 fős gálaebéd menüje Günzer Tamás boraira komponálva készült. A fogások között számos művészeti produkció színesítette az eseményt. Az ünnepelt tiszteletére fellépett Tóth Vera magyar énekesnő, aki személyes jó barátja Günzer Tamásnak, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Művészeti Intézetének fiatal művészei is énekeltek neki.

Ezeket is olvasta már?

Középpontban az almát súlytó fagykár

2024.04.13

A gyümölcsösöknél fellépő terméskiesésért 80%-ban a tavaszi fagykár a felelős. Bár a globális felmelegedés miatt összességében csökken a fagyos napok száma Magyarországon is, ez nem jelenti azt, hogy ne volnának és lennének továbbra is tavaszi fagyos időszakok, a korábbra tolódó virágzási időszak miatt pedig pont ebben a kritikus időszakban következhet be. Az alma adja az összes Magyarországon termelt fás gyümölcs 70%-át, de regionálisan sem egyenletes a termőterületek eloszlása, mert a gyümölcsös terület közel 40%-a egyetlen térségben, Szabolcs-Szatmárban található. A hosszabb távú alkalmazkodási törekvések (fagytűrő fajták telepítése, más termőterületek keresése) mellett a megelőzésre, a kibocsátások-csökkentésére kellene törekednünk, mert az kifizetődőbb és hatékonyabb. Szabó Péter és Pongrácz Rita elemzése, melyet a masfelfok.hu oldalon tettek közzé....

Folyamatos gombabetegségek, alma tűzelhalás, puszpángmoly! Ezek az aktuális növényvédelmi kihívások

2024.04.12

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga...

Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

2024.04.12

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy tagjait hatékonyan tudja tám...

Felelős gasztrohősök: a svédasztallal csökkenthető a pazarlás

2024.04.12

Iskolában, óvodában, menzákon, vagy a közétkeztetésben már működik a módszer. Nem csak a választék nagy és a választás könnyű, hanem sokat segít az élelmiszerpa...

Aggasztó csapadékhiányos helyzet, a napraforgó és a kukorica porszáraz talajba kerül

2024.04.11

Április 9-i szántóföldi növényvédelmi előrejelzés. Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhel...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  


Megismertem és elfogadom: Adatkezelés
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.