Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.13
novenyvedoszer.hu

Génszerkesztés a jövő útja a növénynemesítésben

2024.02.29

A génszerkesztés EU-s engedélyezése a megkérdezett szakemberek szerint új perspektívákat nyithat a növénynemesítésben - erről számol be az agroinform.hu legújabb cikke.

Az Európai Parlament nemrég engedélyezte a génszerkesztést a növénynemesítésben. Az eljárással kapcsolatban rengeteg tévhit él a társadalomban, ezért szakembereket kérdeztünk arról, mi is a génszerkesztés és hogyan vélekednek az uniós szintű engedélyezésről? Ugyebár, a tagállamok saját hatáskörben eltérhetnek ettől, tehát nem kötelező érvényű – ugyanakkor a hozzáértők szerint enélkül nem lesz versenyképes mezőgazdaság.

Dr. Polgár Zsolt, a MATE Agrárcsoport Kft. Keszthelyi Burgonyakutatási Központjának vezetője szerint felesleges és nem is szabadna ellenállni a tudomány fejlődésének, főleg akkor, amikor a klímaváltozás egyre növekvő negatív hatásaival kívánjuk felvenni a harcot. A génmódosítás, illetve leginkább a génszerkesztés nem ördögtől való, hiszen az kizárólag a növény saját genetikai állományát felhasználva képes megváltoztatni az egyes tulajdonságokat, úgy, ahogy az elérhető lenne  klasszikus nemesítéssel is – csak éppen sokkal hosszabb idő, több év alatt.

Ez a jövő útja, amiből egyszerűen nem lehet kimaradni – szögezte le elöljáróban a szakember.

Fontos hangsúlyozni, hogy a génszerkesztés nem azonos a klasszikus GMO meghatározással, mert míg utóbbi esetében egy idegen élőlényből származó DNS beépítését jelenti az adott szervezetbe, addig előbbinél csak és kizárólag az adott élőlény saját genetikai állományt módosítjuk. Az így elérhető egy-egy változás a természetben önmagától is előfordulhat, ezt hívják mutációnak. Ez a folyamat az evolúció alapja, feltéve persze, hogy az evolúció az élet alapja és nem az isteni teremtés. Ugyanis tagadhatatlan, hogy sok mindent nem tudunk még a világról és annak létrejöttéről.


 

De lényeg a lényeg: a génszerkesztéssel szemben én szakmai szemmel megengedő vagyok, mert ha ugyanazt létre tudjuk hozni irányítottan, amit a természet véletlenszerűen és a két folyamat végeredménye gyakorlatilag egymástól nem megkülönböztethető, akkor szerintem nincs értelme a tiltásnak. Mert mi alapján állapítanánk meg egy adott fajta új tulajdonságáról, hogy igen, ez génszerkesztéssel jött létre, avagy spontán módon – ha pedig valaminél értelmetlen a korlátozás (hiszen az előbb elmondottak alapján a tiltás nem realitás), akkor nyilvánvaló, hogy azt engedélyezni kell.

Dr. Polgár Zsolt hozzátette: a génszerkesztés során általában valamilyen gént „kikapcsolnak", működését módosítják, ettől az adott növény például szárazságtűrőbb, betegségellenállóbb, termése jobb ízű, esetleg élénkebb színű lehet és még sokáig lehetne sorolni a pozitív példákat.

– Nyilván, mint az életben mint minden más eszköz, a génszerkesztés is használható jó és rossz célra is, ez nem kétséges – jelentette ki a nemesítő. – Sokan például a koronavírus-járvány hátterében is valami ilyesmit sejtenek, különösen azt tekintve, hogy a vírus állatról emberre való átterjedéséhez a vírusnak módosulnia kellett. Ezzel együtt úgy vélem, a mezőgazdaságnak szüksége van a génszerkesztésre, a változó klimatikus körülmények közepette az agrárium nem tud éveket, esetleg évtizedeket várni a hektikus időjárási viszonyokhoz alkalmazkodó új növényfajták kinemesítésére.

 


Kapcsolódó cikkek:


Élelmiszer biztonságunk is függ a GMO-tól

Géntechnológiai szabályokról tárgyal a közeljövőben az Európai Unió, amelyek tervezetét 2023. július 5-én ismertette az Európai Bizottság. A szakmai szervezetek kritikusan tekintenek a folyamatra. A tervezet szerint az új géntechnológiákkal (NGT) létrehozott növények kikerülnek a GMO szabályozás hatálya alól, ezáltal a GMO törvény frissítése behozhatatlan előnybe hozza a multinacionális cégeket a növénynemesítés terén. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) az IFOAM Organics Europe (Ökogazdálkodók Európai Szövetsége) tagszervezeteként támogatja azt az állásfoglalást, amelyet a szövetség nemrégiben adott ki, az ökológiai ágazat közös elvárásait megfogalmazva az új szabályozással kapcsolatban.

Fontos döntést hozhat az unió a génmódosított élelmiszerekről

Az emberek életminőségét alapvetően meghatározó kérdés van épp az Európai Parlament „asztalán”, melyet a magyar országgyűlés is a napokban tűzött napirendre. A döntés tétje egyszerűsítve az, hogy a jövőben kerülhetnek-e jelöletlenül génmódosított élelmiszerek az uniós, így a hazai családok asztalára vagy sem.


Ezeket is olvasta már?

Középpontban az almát súlytó fagykár

2024.04.13

A gyümölcsösöknél fellépő terméskiesésért 80%-ban a tavaszi fagykár a felelős. Bár a globális felmelegedés miatt összességében csökken a fagyos napok száma Magyarországon is, ez nem jelenti azt, hogy ne volnának és lennének továbbra is tavaszi fagyos időszakok, a korábbra tolódó virágzási időszak miatt pedig pont ebben a kritikus időszakban következhet be. Az alma adja az összes Magyarországon termelt fás gyümölcs 70%-át, de regionálisan sem egyenletes a termőterületek eloszlása, mert a gyümölcsös terület közel 40%-a egyetlen térségben, Szabolcs-Szatmárban található. A hosszabb távú alkalmazkodási törekvések (fagytűrő fajták telepítése, más termőterületek keresése) mellett a megelőzésre, a kibocsátások-csökkentésére kellene törekednünk, mert az kifizetődőbb és hatékonyabb. Szabó Péter és Pongrácz Rita elemzése, melyet a masfelfok.hu oldalon tettek közzé....

Folyamatos gombabetegségek, alma tűzelhalás, puszpángmoly! Ezek az aktuális növényvédelmi kihívások

2024.04.12

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga...

Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

2024.04.12

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy tagjait hatékonyan tudja tám...

Felelős gasztrohősök: a svédasztallal csökkenthető a pazarlás

2024.04.12

Iskolában, óvodában, menzákon, vagy a közétkeztetésben már működik a módszer. Nem csak a választék nagy és a választás könnyű, hanem sokat segít az élelmiszerpa...

Aggasztó csapadékhiányos helyzet, a napraforgó és a kukorica porszáraz talajba kerül

2024.04.11

Április 9-i szántóföldi növényvédelmi előrejelzés. Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhel...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  


Megismertem és elfogadom: Adatkezelés
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.