Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.02.22

Fókuszban a sárgarépa innovatív és hatékony gyomirtása

2023.12.04

A sárgarépa esetében is fontos az időről időre jelentkező kihívásokra reagálva, az innovatív és hatékony megoldások keresése. Erre fókuszálva a jelenlegi nehézségek között szerepel egyebek mellett a gyomflóra változása, az európai engedélyezési felülvizsgálatok komolysága, valamint az agrotechnikai és termesztéstechnológiai környezet átalakulása.
 
Ezek a változások új kihívások elé állítják a piaci szereplőket a szóban forgó területen az agráriumban. Az új megoldások keresése elengedhetetlenné vált a gyökérzöldségeknél, így sárgarépánál is.


 
A sárgarépa gyomirtása kapcsán az elmúlt nyár tapasztalatai alapján megfigyelhető volt, hogy a kalászos tarlók elhanyagoltsága számos problémát eredményezett. Parlagfű, napraforgó árvakelés, fehér libatop és egyéb egyszikű gyomok erős fertőzése volt megfigyelhető. Az elmaradt tarlóhántás és a takaró növények ritka alkalmazása komoly következményekkel járt. A gyommagkészlet kontrollálatlanul nőtt, az évelő gyomok erősödtek, és a közeljövőben a szűkülő növényvédelmi lehetőségek miatt nehezen kezelhetővé válnak – foglalja össze a tapasztalatokat Tóth Csantavéri Szilvia a Syngenta Kft. fejlesztőmérnöke
 
Hozzátéve: az egyik lehetséges megoldás a tarlók tisztán tartására az őszi gyomirtás alkalmazása a kalászosokban. Ennek előnye, hogy akár a tenyészidőszak végéig is gyommentesen tartható a tábla, beleértve a tarlót is. Ez megkönnyíti a betakarítást, minimalizálja a gyomok általi nehezítéseket, és pozitívan befolyásolja a következő kultúra gyomirtásának hatékonyságát és költséghatékonyságát.

 Aláhúzza: a gyomirtás fontos szerepet játszik a termőföld értékének meghatározásában évekre, évtizedekre előre. Ezért kritikus fontosságú, hogy a gazdálkodók megőrizzék a talajok jó kultúrállapotát, és ne engedjék a gyommagok szaporodását.
 
"A gyökérzöldségek, mint például a sárgarépa, petrezselyem, cékla különleges kihívások elé néznek a gyomirtás terén – mutat rá a szakember. A bakhátas művelés térnyerésével a gyomirtás nehézségei fokozódnak, különösen a kisebb sortávolságok miatt. A gyökérzöldségek gyenge gyomelnyomó képessége és az időjárás szélsőséges változékonysága további problémákat okoz".
 
Az egyszikűek szaporodása, új fajok megjelenése, rezisztens biotípusok kialakulása és keresztrezisztencia jelenségei további kihívásokat vetnek fel. A szélsőséges időjárás, az egyenetlen csapadékeloszlás és az enyhe telek változott csírázásbiológiát eredményeznek, sőt a termesztéstechnológia változása, például a no-till, azaz a talajművelés nélküli gazdálkodás terjedése, új körülményeket teremt.
 
Az ajánlások között szerepel a precíz gyomirtás előveteményekkel, az előző növény körültekintő eltávolítása, a jó talajszerkezet fenntartása, a korai betakarításra való törekvés, az őszi mélyszántás és a megfelelő talaj-előkészítés. Továbbá a gyomirtás sikeréhez elengedhetetlen a tervezés és az időzítés összehangolása, valamint a gyomok ismerete táblaszinten.
 
A fejlesztőmérnök felhívja a figyelmet arra, hogy a Boxer, a Syngenta által kifejlesztett megoldás, proszulfokarb hatóanyagával megbízható és széles spektrumú gyomirtást biztosít a gyökérzöldségek esetében. A készítmény hatékonysága, rezisztenciatörése és szelektivitása révén ígéretes lehetőséget kínál a jövőbeli gyomirtási tervekhez.

 
Az agrárgazdaság sikeréhez elengedhetetlen a mechanikai lehetőségek kihasználása, a mulcsozás segítségének igénybevétele, valamint a speciális gépek és technológiák alkalmazása. A jövőben a sikeres termesztés érdekében az összes elérhető technológiai elem összekapcsolása válik létfontosságúvá a klasszikus növényvédelemmel – foglalta össze az ismerteket elemzésében Tóth Csantavéri Szilvia a Syngenta Kft. honlapján.


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

A novenyvedoszer.hu oldalon az év minden napján jelennek meg friss cikkek. Ne maradjon le egyről sem!

Földügyi jogszabályok aktuális változásai

2024.02.21

Egy, a közelmúltban tartott szakmai tanácskozáson egy előadásban a téma szakértője rendkívül aktuális témáról, a földügyekről és annak aktuális jogszabályi vá...

Itt az új növényvédőszer hatóanyag tiltólista

2024.02.20

Az IH közleményében közzétette a VPAKG2021 kedvezményezettek számára a 2024-ben nem, vagy csak bizonyos megkötésekkel használható növényvédőszer hatóanyagok listá...

Új pályázatok segítik a hazai borászatok fejlődését

2024.02.20

A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé...

Előnyt élveznek a biogazdák a gigantikus milliárdok elosztásánál

2024.02.20

A nagyon különböző célú és formájú pályázatok egyik közös vonása, hogy többségükben kiemelt figyelmet kapnak az ökológiai szempontok, így az ökogazdálkodást...

MATE2030: a zöld jövő szolgálatában

2024.02.19

A MATE2030 stratégia megalkotásával a jövő agrárgenerációjának képzését, az innovációk megteremtését, a tudásintenzív mezőgazdaság erősítését, a nemzeti ver...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.