Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.13
novenyvedoszer.hu

Figyeljünk oda az őszi árpára

2024.02.28

Tavasszal fokozottan oda kell figyelni a kalászosokra. Ezen a télen alig voltak fagyok és 10  Celsius fok feletti nappali hőmérsékleteket mérünk. Mindez kedvező hatással van az őszi vetésű növénykultúrák kórokozóira.

Az őszi árpa állományok tavaszi szemlézése kiemelt fontosságú. Ilyenkor a gyorsan képződő új levelek miatt az állományok szép zöldnek látszanak, mégis több kórokozó támadhatja meg ebben az időszakban.

Az árpatáblákon a téli, kora tavaszi időszakban egy rozsdabetegség, az árpa-törperozsda, - vagy levélrozsda kórokozójának tüneteivel találkozhatunk, melyre érdemes időben odafigyelni.
Kedvező körülmények között erős fertőzési hullám alakulhat ki, mely a lombozat pusztulásán keresztül rossz hatással lesz a termés mennyiségére is.

Kórokozókat támogató körülmények

Egyrészt az utóbbi években mind gyakoribb enyhe téli időjárás, amely során egyre ritkábban következnek be azok az erős, egyben tartós lehűléssel, 10 °C alatti hőmérséklettel járó időszakok, amelyek érdemben képesek mérsékelni a sikeresen áttelelő szaporítóképletek mennyiségét.

Az időjárási tényezőkön túl azonban az alkalmazott termesztéstechnológia, különösen a talajművelés is kialakíthat olyan körülményeket, amelyek fokozzák a tavaszi fertőzés veszélyét.

Mivel e kórokozók jelentős részben a fertőzött növényi maradványokon telelnek át, a nagy tömegű, talajfelszínen lévő szármaradvány fokozza a fertőzés veszélyét az érintett táblán, de az azt körülvevő területeken is.

Így a forgatás nélküli talajművelés során amennyit nyerni lehet a talajművelési költségeken, azt általában el is veszítik a termesztők a megnövekedett növényvédelmi költségek miatt.

Védekezési stratégia

Egyes területek, táblák fertőzöttsége között nagy különbségek vannak, így az őszi árpa termesztésével foglalkozó gazdák első számú feladata jelenleg a helyzet tisztázása. Ez csak gondos, tábla szintű felmérés útján lehetséges.

A törperozsdára érzékenyebb fajtákat minden esetben permetezni kell. Korai fertőzés esetén 2-3 nódusztól már lehet védekezni. Későbbi védekezésnél a zászlós levél védelmére legyünk figyelemmel. Erre különböző kombinált gombaölő szerek használhatók. - tanácsolja növényvédelmi szakmérnök kollégánk.

 

 

 

Ezeket is olvasta már?

Középpontban az almát súlytó fagykár

2024.04.13

A gyümölcsösöknél fellépő terméskiesésért 80%-ban a tavaszi fagykár a felelős. Bár a globális felmelegedés miatt összességében csökken a fagyos napok száma Magyarországon is, ez nem jelenti azt, hogy ne volnának és lennének továbbra is tavaszi fagyos időszakok, a korábbra tolódó virágzási időszak miatt pedig pont ebben a kritikus időszakban következhet be. Az alma adja az összes Magyarországon termelt fás gyümölcs 70%-át, de regionálisan sem egyenletes a termőterületek eloszlása, mert a gyümölcsös terület közel 40%-a egyetlen térségben, Szabolcs-Szatmárban található. A hosszabb távú alkalmazkodási törekvések (fagytűrő fajták telepítése, más termőterületek keresése) mellett a megelőzésre, a kibocsátások-csökkentésére kellene törekednünk, mert az kifizetődőbb és hatékonyabb. Szabó Péter és Pongrácz Rita elemzése, melyet a masfelfok.hu oldalon tettek közzé....

Folyamatos gombabetegségek, alma tűzelhalás, puszpángmoly! Ezek az aktuális növényvédelmi kihívások

2024.04.12

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga...

Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

2024.04.12

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy tagjait hatékonyan tudja tám...

Felelős gasztrohősök: a svédasztallal csökkenthető a pazarlás

2024.04.12

Iskolában, óvodában, menzákon, vagy a közétkeztetésben már működik a módszer. Nem csak a választék nagy és a választás könnyű, hanem sokat segít az élelmiszerpa...

Aggasztó csapadékhiányos helyzet, a napraforgó és a kukorica porszáraz talajba kerül

2024.04.11

Április 9-i szántóföldi növényvédelmi előrejelzés. Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhel...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  


Megismertem és elfogadom: Adatkezelés
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.