Iskolában, óvodában, menzákon, vagy a közétkeztetésben már működik a módszer. Nem csak a választék nagy és a választás könnyű, hanem sokat segít az élelmiszerpazarlás visszaszorításában. Környezetünk védelmének szempontjából nem csak az élelmiszer termelés, de a fogyasztás fenntarthatósága is fontos. Négy éve jelent meg az a kormányrendelet, amely a hazai közétkeztetés minőségének javítását tűzte ki célul. A jogszabály előírja, hogy 2023-tól a közétkeztetésben legalább 80 százalékban a rövid ellátási láncból származó, vagy helyi alapanyagokat kell használni. Ez a hazai élelmiszeripart és a termelőket is segíti.
A rendelet kitér arra, hogy milyen forrásokból származhatnak ezek az élelmiszerek, és szerepel benne egy ajánlás, hogy mi az, ami előnyt élvezhetne. Az ökológiai élelmiszerek alkalmazása például ilyen kategória. Itt figyelembe kell venni, hogy ezeknek az ára hogyan alakul, és milyen kínálattal rendelkezünk az adott termékekből. Hazánkban számos olyan civil szervezet is van, amely azzal foglalkozik, hogyan lehet az élelmiszer fogyasztást fenntarthatóbbá tenni. A Felelős Gasztrohős Alapítvány kiemelt célja a környezettudatos, felelős étkezés elterjesztése és a hazai vendéglátóhelyek környezetvédelmi törekvéseinek segítése. Kiss-Szabó Eszter kommunikációs igazgató szerint a bio és helyi termékek bevitele a közétkeztetésbe lassú folyamat, amelyben a termelőknek is közre kellene működniük a nagy mennyiség biztosításával, ami sokszor nem könnyű feladat.
Idén nyolcadik alkalommal írta ki az Agrotrend Csoport a Magyarország Legszebb Birtoka díjazást, amelynek ötletgazdája Mátrai Zoltán arról számolt be, hogy ez alkalommal is megmozgatta az agráriumot a díj kiírása – mind a jelöltek számát és a támogatói hátteret tekintve. Olyan neves cégek és partnerek álltak az ügy mellé, amelyeknek fontos, hogy megkeressék azokat a szép birtokokat, melyeket azután példaként lehet bemutatni a vásárlóknak, fogyasztóknak. Mátrai Zoltán szerint látni kell mindenkinek, hogy hol termelik, s hogyan dolgozzák fel ezeket az élelmiszereket. Mozgalmas, hetek, hónapok állnak a szervezők mögött. A díj életre hívója szerint bebizonyosodott az évek során az, hogy ezeket a gazdaságokat érdemes bemutatni olyan érdeklődőknek is, akik csak felületesen ismerik a mezőgazdaságot. -A jelöltek személye már ismert, most készülnek a laudációk, az a szavazás, amelyből kiderül, hogy kiket látogatunk meg, az június 14-én lesz. Hamarosan szavazunk a döntőseinkről, viszont az elmúlt évek hagyományaitól eltekintünk és idén két döntőst látogatunk meg kategóriánként, azt a kettőt, melyet a zsűri a jelentkezők közül a legszebbnek talál. A helyszínen pontozással dől el, hogy kik lesznek a legjobbak -nyilatkozta Mátrai Zoltán. ... ➜
A spenót kiemelkedő fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt az egyik legmagasabb táplálkozási értékkel rendelkező zöldségféle. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK... ➜
Online konferenciasorozatot indít a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. A három eseményből álló tájékoztatás célja, hogy hozzásegítse a feldolgozóüzemeket, a kertés... ➜
Azok a gazdák, akik mindent szakszerűen elvégeztek, náluk szépen fejlődik a búza. Azonban több helyen a tápanyaghiány rányomta a bélyegét a kalászosokra, ezért a gom... ➜
A glifozát napjaink egyik legnagyobb arányban alkalmazott herbicidje világszerte. A vélemények megoszlanak a glifozát környezetterhelésének mértékéről. Számos olyan t... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.