A borfogyasztásnak is követnie kell a világ változásait. Ma már nem elég csak a hagyományokat hangoztatni a bor népszerűsítése során, főleg ha a fiatalokról van szó. Akár különböző tabukat is le kell dönteni, mert például a bort koktélhoz is lehet használni, de népszerűek a gyöngyöző, habzó, pezsgő borok, amit a marketing nem minden esetben követ még. Erről is szó esett Egerben, a 61. Közgazdász Vándorgyűlésen, ahol a hazai borászat helyzetéről is beszéltek.
Az egyik fontos kérdés az volt, hogy hogyan lehet megállítani például a borfogyasztás csökkentését? A fiatalok nem fogyasztanak elegendő bort, így a termelőknek erőfeszítéseket kell tenniük azért, hogy megnyerjék őket. Ezért az ágazatnak meg kell céloznia a fiatalabb korosztályt is -hangzott el. A Magyar Bor Akadémia egyesíti mindazokat, akik a hazai bor ügyét a szívükön viselik, vagyis a termelőket, a tudósokat, az oktatókat, a művészeket, orvosokat, tehát a társadalom legszélesebb körét. Ezt hangoztatta Vajda László, a Magyar Közgazdasági Társaság mezőgazdasági- és élelmiszeripari szakosztályának társelnöke, aki kiemelte: az akadémiának van egy olyan etikai kódexe, amely a borkedvelőkkel szeretné megismertetni a magyar bor fontosságát. Becsüljék, tiszteljék, fogyasszák, de azzal a mértékletességgel, amit a bor megérdemel -hangsúlyozta.
Az előadáson elhangzott: "Ma már többet kell mondani annál,hogy a bor egy hagyományos termék, a mértékletes fogyasztása egészséges. Ezért azokat a hívó szavakat is használni kell, amelyek a fiatal generációt megmozdítják. Ezért készült Magyarországon új bor marketing stratégia. Ehhezmegalakult egy új szervezet is, amely nagy sikerrel szólította meg a különböző fővárosi és balatoni rendezvényeken a fiatalokat. Az elmúlt éveknek ezt a csökkenő trendjét szeretné a szakma megállítani, hogy a bor újra méltó helyére kerüljön a hazai fogyasztók szívében, lelkében".
A Magyar Bor Akadémia mellett fontos szerepe van a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének is, amely képviseli az ország különböző borvidékeit, de létezik egy nemzetközi szövetsége a borrendeknek Párizsban, amelynek tagja Kína, Japán, Madagaszkár, tehát a hagyományos bortermelő országok mellett megjelentek új szereplők is. Ezért ezen a nemzetközi kapcsolatrendszeren keresztül a borrendek és azoknak a képviselői nemzetközi szinten is tovább viszik a magyar bor hírét. Vajda László ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy különböző rendezvények terveznek idehaza, például jövő májusban Budapest, Eger és Tokaj lesz a helyszíne a borrendek világszövetsége által szervezett nagy szabású szakmai tanácskozásnak. Tehát ez a sok szervezet mindegyike azon dolgozik, hogy a borágazat érdekei összehangoltak legyenek és sok színű formában jelenjenek meg.
Ez is érdekes lehet a témával kapcsolatban:
https://novenyvedoszer.hu/gazdaportal/hazai-boraszati-siker-egy-teherrel-kevesebb
A vándorgyűlésen bejelentették a legfrissebb agrárminisztériumi intézkedést: a szaktárca 1,6 milliárd forintos keretösszeggel támogatást biztosít a borászatok számára védett eredetű rozé- vagy vörösborok lepárlására a borpiaci nehézségek kezelése érdekében. Az Európai Unióban az elmúlt évek gazdasági nehézségei miatt komoly értékesítési nehézségek sújtják a bortermelőket, elsősorban a rozé- és a vörösborok esetében. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának kezdeményezésére idén 1,6 milliárd forintos keretösszeggel, legfeljebb 90.000 hektoliter rozé- és vörösbor lepárlása valósulhat meg hazánkban támogatott módon. Ez alternatív bevételi lehetőséget jelent azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek.
A támogatás mértékének megállapítása a lepárlásra szánt bor tényleges alkoholtartalma alapján történik, így egy liter bort 150 és 180 Ft közötti nettó áron vesz át a lepárló. Egy bortermelő legfeljebb 2.500 hektoliter borászati terméket szállíthat be az intézkedésben résztvevő lepárlóüzemek valamelyikébe. A beszállított bor csak védett eredetű (azaz oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott) rozé- vagy vörösbor lehet, és a tényleges alkoholtartalma pedig nem lehet kevesebb, mint 11,5 %. A támogatást a lepárlóüzem igényelheti, és teljes mértékben át kell adnia azt a beszállító borászat részére. A beszállítási lehetőség a lepárlóüzem felé a tervek szerint a rendelet megjelenése után néhány nap múlva már megnyílhat.
Az intézkedés nyomán az érintett szegmensben érzékelhetően csökkenhet a kínálati nyomás, megkönnyítve ezzel a szüret menetét. Hasonló intézkedéssel él az idei esztendőben Franciaország is.
Erről is beszéltünk korábban:
https://novenyvedoszer.hu/gazdaportal/a-%E2%80%9Ez%E2%80%9D-generaciot-celozza-meg-az-uj-borfogyasztasi-kampany
A változó környezeti és gazdasági körülmények az agráriumban egyre fontosabbá teszik az okszerű és hatékony növényvédelmi tevékenységet a gazdálkodók számára. A kérdéskör fontosságára tekintettel hírportálunk, a novenyvedoszer.hu (NSZ) megkérdezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakértőit a témáról. Az alábbiakban közreadjuk a kérdéseinkre adott válaszokat.... ➜
A kertészkedés egyre több embert ragad magával, így elmondhatjuk, hogy a reneszánszát élő ágazatról van szó. Ennek egy modern kori formájaként említhetjük a város... ➜
Idén nyolcadik alkalommal írta ki az Agrotrend Csoport a Magyarország Legszebb Birtoka díjazást, amelynek ötletgazdája Mátrai Zoltán arról számolt be, hogy ez alkalommal... ➜
A spenót kiemelkedő fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt az egyik legmagasabb táplálkozási értékkel rendelkező zöldségféle. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK... ➜
Online konferenciasorozatot indít a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. A három eseményből álló tájékoztatás célja, hogy hozzásegítse a feldolgozóüzemeket, a kertés... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.