Az idei év rosszul indult a méhészek számára, mert tavasszal elfagyott az akác az ország nagy részében. Ahol megmaradt, ott kevés mézet lehetett termelni belőle. A repcetermés is felemásra sikerült, a méhcsaládok pedig közben legyengültek az időjárás miatt. A tavalyi aszály szintén kihatott a méhcsaládok állapotára: azóta harminc-negyven százalékos éves szinten az átlagos veszteség országszerte.
A téli veszteségek tehát sokkal nagyobbak, mint korábban, amit csak tetőzött a tavalyi aszály. Jó hír volt, hogy a gyenge tavaszt követően dinamikusan kezdtek fejlődni a családok és a csapadéknak köszönhetően a nyári méhlegelők már adtak elég alapanyagot a vegyes virágméznek, a napraforgónak és a hársnak. Tavaly viszont az akác sikerült jól, országos szinten évtizedek óta az egyik legjobb esztendő volt, ezért azt a tartalékot kellett elővenniük a méhészeknek. Stencli Ferenc, a Szobon található Stencli Méhészet tulajdonosa azon szerencsés termelők közé tartozik, akinek az édesapja kialakított egy több évtizedre visszatekintő háztól történő, kis tételes értékesítési rendszert. Ennek köszönhetően maradt meg egy stabil vevőkörük, ezért nem kell hordósan értékesíteni a mézüket, mert a megmaradt tételt a következő évben adják el a bizonytalanság miatt is. Nem tudják mindig biztosra mondani, hogy lesz repce, vagy akác, ezért inkább a hordóban áll a méz, amiért jelentkeznek is a kitartó vásárlók.
Az előbb felsorolt nehézségeket csak tetézi a külföldi, kétes eredetű méz, ami tovább rontja a piacot. Ezek nem csak a boltok polcain, hanem kistermelői szinten is megjelennek, ugyanis nagyon sok olyan őstermelő árusít a piacokon, aki valójában nem az, hanem valójában kereskedő. Stencli Ferenc szerint ez a hátránya ennek a rendszernek, hogy nem ellenőrzik rendesen a tevékenységüket, ezért nagyon sok méz kerül be a piacokra termelői mézként.
A spenót kiemelkedő fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt az egyik legmagasabb táplálkozási értékkel rendelkező zöldségféle. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint hazánkban mintegy 541 hektáron termesztenek spenótot. A nagyüzemi termesztés alapvetően a feldolgozóipar igényeit elégíti ki, míg a frisspiaci spenótot elsősorban kisgazdaságokban, házikertekben állítják elő, fűtetlen fóliák alatt.... ➜
Online konferenciasorozatot indít a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. A három eseményből álló tájékoztatás célja, hogy hozzásegítse a feldolgozóüzemeket, a kertés... ➜
Azok a gazdák, akik mindent szakszerűen elvégeztek, náluk szépen fejlődik a búza. Azonban több helyen a tápanyaghiány rányomta a bélyegét a kalászosokra, ezért a gom... ➜
A glifozát napjaink egyik legnagyobb arányban alkalmazott herbicidje világszerte. A vélemények megoszlanak a glifozát környezetterhelésének mértékéről. Számos olyan t... ➜
Évről évre egyre drágábbak a szezonális gyümölcsök, így lesz ez idén is. Ezeknek az áraknak a csökkentésére találták ki még régebben a szed magad akciókat, mely... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.