Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.13
novenyvedoszer.hu

Ezért fontos, hogy rezisztens fajtát válasszunk

2024.02.10

A legutóbbi paprika szezon sem múlt el különböző, a termelők életét megnehezítő és a növényeket megbetegítő kórokozók nélkül. Az elmúlt évek enyhe telei sajnos nem gyérítették a különböző kártevőket eléggé. Különösen nagy károkat okozott a mögöttünk lévő szezonban a TSWV (Tomato Spotted Wilt Virus), vagy magyar nevén a Paradicsom Bronzfoltosság Vírus, mely már a korai időszaktól jelen volt a hajtató házakban.
 
Mit is kell tudni erről a vírusról?
A paradicsom bronzfoltosság, vagy más néven a paradicsom foltos hervadás vírus egyike a legjelentősebb és legszélesebb gazdanövénykörrel rendelkező vírusoknak. Mintegy ezer növényfajt képes megbetegíteni. A vírus fennmaradásának fontos szerepe van az áttelelő, évelő gyomnövényeknek, amelyek, mint elsődleges vírusforrások és vektorfelületek, lehetővé teszik a kórokozó fennmaradását és terjedését. A betegség előfordulása szoros összefüggésben van a nyugati virágtripsz megjelenésével és károsításával.

A vírus mechanikailag átvihető, de terjedésében a különböző tripszfajok (Thrips tabaci, Frankliniella occidentalis) a legjelentősebbek. A kifejlett tripszek csak akkor képesek a vírust terjeszteni, ha azt korai lárva stádiumban veszik fel. Amikor a lárva fertőzött szövettel táplálkozik, a vírus bejut annak középbelébe, ott replikálódik, majd a nyálmirigyekben köt ki. Így az imágók a vírust táplálkozás közben a nyállal együtt juttatják a növényi sejtekbe. A tripszek életük végéig fertőzőképesek.
 
Hogyan tudunk védekezni a betegség ellen?
Elsődleges védelem a mechanikai gyomírtás, mellyel a vírus gazdanövényeinek a termesztőberendezésből és annak környékéről tudunk gyéríteni. Ez mellett a tripszeknek, mint a vírus vektorainak megfelelő előrejelzése és kordában tartása. Az előrejelzés legegyszerűbb módja, az úgynevezett ragacs lapok vagy szalagok kihelyezése. Ezek folyamatos ellenőrzésével már a tripszek rajzásának korai időszakában el tudjuk kezdeni a védekezést, legyen az kémiai vagy biológiai.


 
A megfelelő védekezés ezeken felül a megfelelő vírusrezisztens fajta kiválasztása. A rezisztencia nélküli fajták használata óriási kockázatot rejt magában, hiszen az ilyen növények semmilyen védelemmel nem rendelkeznek. Ezáltal, ha megjelenik a vírussal fertőzött kártevő a termesztő berendezésben sajnos képes az állományunk 100%-át lefertőzni, ezzel arra az évre jelentős bevétel kiesést okozva.

A ZKI Zrt. az elmúlt években bevezetett TSWV rezisztens fajtajelöltjei mind magasfokú rezisztenciával rendelkeznek a betegség P0 patotípusa ellen, ezáltal is egy nagyobb biztonságot nyújtva a termelőknek. Fajtáik között TSWV:P0 rezisztenciával rendelkezik a Tornác F1, a Gidran F1, a Sonett F1, Namib F1, Green Mamba F1, Prince F1 és a legújabbak a ZKI 09402 F1 cecei hibrid, a ZKI 09412 F1 és a ZKI 09422 F1 kápia fajták, valamint a ZKI 09432 F1 és ZKI 09442 F1 fehér blocky típusok.


Kapcsolódó cikkek:


Paradicsomlé szezon: Kecskemét a sztár

Kecskemét és térsége nagyon híres a paradicsom termesztéséről, valamint ennek köszönhetően a sűrített paradicsomlevéről is. Ez évtizedek óta annyira híressé tette a várost, hogy az ország minden részéről felkeresik érte a Zöldségtermesztési Kutató Intézetet. Így van ez ebben az évben is, amikor a kapu ismét nyitva áll a kisebb mennyiséget vásárlók előtt.

Paradicsomszüret 2023: jó termés és biztos piac

Emelkedett az átvételi ár, ideális volt az egész szezon során az időjárás, ami ráadásul most a betakarítást is segíti. A tavalyihoz képest két-háromszor nagyobb a termés, a beltartalmi értéke pedig kimagasló. Ilyen adottságokkal kezdődött és folytatódik is a paradicsom betakarítása. Ennek nem csak a termelők örülhetnek, hanem a fogyasztók is, hiszen idén bőséges lesz a kínálat a friss magyar paradicsomból a boltokban, a piacokon, vagyis egészen a tél beköszöntéig önellátó belőle az ország. Friss helyzetkép következik a paradicsom minőségéről, mennyiségéről és a szüret állapotáról.

ZKI: jubileum a zöldség és vetőmag fellegvárában

A ZKI Zrt. nemcsak országosan, de világviszonylatban is elismert a növénykutatás, -fejlesztés, -nemesítés, valamint vetőmag-forgalmazás terén. A zöldségfajta-választéka hagyományosan a feldolgozóipari és frisspiaci kínálat legjobbjai közé tartozik. Céljuk, hogy a piac által elvárt kimagasló minőségű genetikát biztosítsák a GMO-mentes nemesítési módszereikkel. Kiemelt figyelmet fordítanak a nyereséges és hatékony termeszthetőségre, a mindennapi árutermesztés számára legnagyobb kihívást jelentő betegségekkel szembeni ellenállóképesség biztosítására.


Ezeket is olvasta már?

Középpontban az almát súlytó fagykár

2024.04.13

A gyümölcsösöknél fellépő terméskiesésért 80%-ban a tavaszi fagykár a felelős. Bár a globális felmelegedés miatt összességében csökken a fagyos napok száma Magyarországon is, ez nem jelenti azt, hogy ne volnának és lennének továbbra is tavaszi fagyos időszakok, a korábbra tolódó virágzási időszak miatt pedig pont ebben a kritikus időszakban következhet be. Az alma adja az összes Magyarországon termelt fás gyümölcs 70%-át, de regionálisan sem egyenletes a termőterületek eloszlása, mert a gyümölcsös terület közel 40%-a egyetlen térségben, Szabolcs-Szatmárban található. A hosszabb távú alkalmazkodási törekvések (fagytűrő fajták telepítése, más termőterületek keresése) mellett a megelőzésre, a kibocsátások-csökkentésére kellene törekednünk, mert az kifizetődőbb és hatékonyabb. Szabó Péter és Pongrácz Rita elemzése, melyet a masfelfok.hu oldalon tettek közzé....

Folyamatos gombabetegségek, alma tűzelhalás, puszpángmoly! Ezek az aktuális növényvédelmi kihívások

2024.04.12

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga...

Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

2024.04.12

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy tagjait hatékonyan tudja tám...

Felelős gasztrohősök: a svédasztallal csökkenthető a pazarlás

2024.04.12

Iskolában, óvodában, menzákon, vagy a közétkeztetésben már működik a módszer. Nem csak a választék nagy és a választás könnyű, hanem sokat segít az élelmiszerpa...

Aggasztó csapadékhiányos helyzet, a napraforgó és a kukorica porszáraz talajba kerül

2024.04.11

Április 9-i szántóföldi növényvédelmi előrejelzés. Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhel...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  


Megismertem és elfogadom: Adatkezelés
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.