Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2023.12.06

Energetikai támogatás kisebb szálláshelyekre

2023.03.08

A kormányzat a szálláshely-vendéglátás ágazat kis- és közepes vállalkozásai számára is megnyitotta a mintegy 70 milliárd forint keretösszegű KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022-2023 forrásait. A vissza nem térítendő támogatás jelentős segítséget nyújthat a vállalkozásoknak működésük stabilizálásához és fenntarthatóbbá válásához.

A Magyar Turisztikai Ügynökség javaslatára kiterjesztett pályázati lehetőség jóvoltából több ezer turisztikai vállalkozás kaphat komoly segítséget a megnövekedett költségei mérsékléséhez, működése stabilizálásához. A könnyebb tájékozódás érdekében a támogatás legfontosabb tudnivalóit, az alábbi összefoglaló mutatja be! A tájékoztatást segítve az alábbi Kisokosban a regisztráció és az igénylés menetét szövegesen, valamint egy példán keresztül részletesen bemutatásra kerül!A rezsitámogatásra történő regisztráció ügyfélkapus azonosítással kezdődik. Maga a regisztráció folyamata a pályázatot bonyolító szervezet weboldalán elérhető pályázói felületen zajlik. A szálláshely-szolgáltatók és vendéglátóhely-üzemeltetők január 20-tól egészen április 30-ig regisztrálhatnak. Az azonosítást követően a cégadatok előkészítésével és a szükséges nyilatkozatok megtételével a regisztráció egyszerűen befejezhető.

Az adatok feldolgozása után a pályázati felület automatikusan meghatározza, hogy a vállalkozás jogosult-e támogatási kérelem benyújtására. Erről a rendszer a regisztrációkor megadott kapcsolati e-mail-re küldi meg az értesítést. Ekkor lehet tovább lépni a pályázói felületen.
 
Támogatás igénylése:
A sikeres regisztrációt követően a támogatási kérelem űrlapon lehet megadni a 2023. január, február, márciusi gáz-, villamosenergia- és távhőköltségeket és fogyasztási adatokat, valamint a gáz-, villamosenergia és távhő-számlák sorszámait.
Az adatok mellett további kötelező nyilatkozatokra is szükség van a támogatási kérelem benyújtásához. Így például a támogató nevére kitöltött banki felhatalmazó levél feltöltése alapfeltétel.

Fontos tudnivaló, hogy a felhatalmazó levele(ke)t a támogató szervezet változása miatt már az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. nevére kell kiállíttatni a bankokkal. Ezt a pályázói felületen elérhető sablonok is segítik. Ezeket nemcsak a pályázói felületre kell feltölteni, hanem postai úton is be kell nyújtani egy-egy eredeti példányukat, március 1-jétől a 1074 Budapest, Rákóczi út 70-72. címre.
Ezt azoknak a már regisztrált vállalkozásoknak is újra el kell végezniük, amelyek ezt már megtették a korábbi támogató nevére. Támogatási kérelmet ugyanis csak ennek teljesítése után fogadnak be.

Támogatási kérelmet rezsitámogatásra (A komponens) június 30-ig, energiahatékonysági beruházás hitel önerő-kiegészítésre (B komponens) december 15-ig lehet benyújtani.
 
Pályázati feltételek:

  • Azok a kkv-k igényelhetik, amelyek TEÁOR vagy ÖVJT kódjának első két számjegye 55-56 közé esik.
  • Foglalkoztatotti létszámuk 250 főnél nem lehet több.
  • Éves nettó árbevételük legfeljebb 50 millió eurónak megfelelő forintösszeg, vagy mérlegfőösszegük legfeljebb 43 millió eurónak megfelelő forint lehet.
  • A vállalkozás 2021-es energiaköltsége érje el az az évi értékesítés nettó árbevétele 2 %-át.
  • végéig egy tetszőleges értékű, energiamegtakarítást eredményező fejlesztést kell megvalósítaniuk. (Erre nincs meghatározott minimális kritérium.)
  • Foglalkoztatotti létszámukat 2022 utolsó három hónapjához képest az idei év utolsó negyedévének végéig nem csökkentik 10%-nál nagyobb mértékben.

Gyors segítség:
A beérkezett kérelemről legkésőbb annak kézhezvételét követő 5 munkanapon belül döntés születik. Folyósításra a támogatói okirat hatálybalépését követő 10 munkanapon belül kerülhet sor.
 
Rezsitámogatás:
A turisztikai kkv-k ennek segítségével a 2023. január-márciusi, számlával igazolt földgáz-, villamosenergia-, illetve távhő havi átlagáruk előző évi, azonos időszakához mért növekményének legfeljebb 50%-át elérő, vissza nem térítendő közvetlen támogatáshoz juthatnak.
Energiahatékonysági vállalás lehet az adott pályázó számviteli politikája alapján beruházásnak minősülő, energiahatékonyságot növelő beruházás. A választható beruházási típusokat a pályázati felületen, a vonatkozó listából lehet kiválasztani. Ilyen például a világítás korszerűsítés, hőszigetelés, nyílászárók korszerűsítése, fűtési rendszerek korszerűsítése, napkollektorok telepítése.
 
Érdemes kihasználni a regisztrációs lehetőséget. Ez jelenti ugyanis a belépési pontot a támogatási forrásokhoz, amelyek az ágazat egészére nézve hatalmas segítséget jelentenek, főként a jelenlegi szankciós energiaválság idején.

Ezeket is olvasta már?

Most ültessünk tulipánhagymát, hogy jövőre szépen virágozzon

2023.12.06

A tulipánhagyma ültetésének az ideje általában szeptemberben, vagy jobb esetben októberben érkezik el. Jó hírünk van azoknak, akiknek csak most jutott az eszébe az a go...

Ezek a téli immunrendszer erősítés fontos növényei

2023.12.05

Köhögés, torokfájás, láz. Korunk nagy hibája, hogy mindenki a gyógyszerben látja a megoldást, a kiutat, nem pedig az immunrendszer erősítésben, vagyis a megelőzésben...

Fókuszban a sárgarépa innovatív és hatékony gyomirtása

2023.12.04

A sárgarépa esetében is fontos az időről időre jelentkező kihívásokra reagálva, az innovatív és hatékony megoldások keresése. Erre fókuszálva a jelenlegi nehézsé...

Jöhet a testre szabott növényvédelem a szőlőültetvényeken

2023.12.03

A Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) által végzett átfogó vizsgálatok eredményeként hamarosan egyedi, a szőlőültetvények sajátosságaihoz igazított növényvédelmet...

Műtrágya- és növényvédőszer-forgalom: ezt hozta a III. negyedév

2023.12.02

A 2023. harmadik negyedévi műtrágya- és növényvédőszer-forgalom jelentős változásokat mutat a mezőgazdasági szektorban – jelzi az Agrárközgazdasági Intézet (AKI)...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  


Megismertem és elfogadom: Adatkezelés
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.