Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2023.12.06

Drónpilótaképzés: tudás nélkül nincs jövő

2023.06.06

Nem a végzettséget igazoló papír megszerzésének pillanatától számít valaki drónpilótának, ezért az oktatásnak elképesztő jelentősége van. A hatósági szabályozás értelmében minimum 300 órás növényvédelmi drónpilótaképzést kell teljesíteni annak, aki a jövőben ezzel szeretne foglalkozni. Az általunk megkérdezett szakemberek szerint ezért ennek az óraszámnak teljesülnie is kell.
 
Aki tehát ilyen képzést keres, azelőtt mindenképpen vizsgálja meg, hogy az adott képzőszerv ténylegesen végig oktatja-e a 300 órát és ne csak a papírnak a megszerzésére irányuljon az egész, mert nagyon komoly tudást kell magukba szívniuk a hallgatóknak, hogy ténylegesen használni tudják ezeket a gépeket. Dr. Milics Gábor, a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület alapító elnöke és Udvarhelyi Csaba, a debreceni székhelyű Drone Agro Kft. ügyvezetője nem csak a képzési háttérről, hanem a drónos permetezés előtt álló jogszabályi könnyítéséről is nyilatkozott.  


 
Az elején fontos leszögezni azt, hogy a monitoring és a permetező drón technológiát külön kell kezelni: a legutóbbi pályázatban a gazdálkodóknak az előbbire volt lehetőségük vásárolni, azaz távérzékelési adatok gyűjtésére és nem munkavégző drónokra volt kiírva a pályázat. Ez részben azért történt így, mert egyelőre a szabályozás még nem teljesen egyértelműen engedélyezi a drónos permetezést – habár elvileg már működőképes lehetne, de ameddig nincsenek hivatalok által engedélyezett szerek, addig ezeket nem lehet kijuttatni. Ennek a kidolgozásában vett részt Udvarhelyi Csaba, aki azt mondta, hogy egyre jobban szaporodnak a drónok országszerte és az oktatásban is vannak olyan végzett pilóták, akik mind növényvédelmi drónpilóta képzéssel és speciális pilótaengedéllyel is rendelkeznek, tehát a repülés oldaláról minden engedély adott a számukra, viszont a növényvédőszerek engedélyezése még hátra van.
 
Milics Gábor azt hangsúlyozta, hogy a repülés engedélyezett, a szerek kijuttatása még nem. Kutatási szándékkal azonban lehet ezt végezni, illetve vannak olyan növénykondicionáló szerek, amelyek már most is kijuttathatók, de természetesen ezeket is a kellő helyen kell kezelni. Az elmúlt években rengeteg kísérlet történt, most már csak az engedélyek megszületésére várnak a szakemberek.
 
-A drónos szolgáltatók rengeteg adatot gyűjtöttek az utóbbi években és ezeket érdemes lenne a hatóságoknak is feldolgozniuk, mert az ő feladatuk az engedélyek kiadása, ezért ebben nagyon sokat tudnának segíteni azok a gyakorló pilóták, akik a megfelelő engedélyek birtokában már a kísérleteket végzik. A drónos permetezést növényvédelmi szaktudás nélkül nem szabad és nem is lehet elkezdeni -hangoztatta a szakember.
 
Udvarhelyi Csaba ezt azzal egészítette ki, hogy minden oktatott órának jelentősége van, hiszen mindent meg lehet csinálni a permetező drónokkal csakúgy, mint egy normál szántóföldi kijuttató eszközzel, viszont nagyon szigorú technológiai fegyelmet kell betartani, ezért ha nincs mögötte tudás, akkor károkozásról beszélhetünk. -Ilyen esetekben a drónt ítélik meg úgy, hogy rossz a technológia, de valójában mindig visszavezethetők ezek a pilóta hibájára, mert nem megfelelően kezelik és ismerik a technológiát -tette hozzá Udvarhelyi Csaba.
 
"A hatósági szabályozás értelmében tehát minimum 300 órás növényvédelmi drónpilótaképzést kell teljesíteni annak, aki a jövőben ezzel szeretne foglalkozni. Ráadásul ennek az óraszámnak teljesülnie is kell, ezért aki ilyen képzéseket keres, az mindenképpen vizsgálja meg, hogy az adott képző szerv ténylegesen végig oktatja-e a 300 órát és ne csak a papírnak a megszerzésére irányuljon az egész, mert nagyon komoly tudást kell magukba szívniuk a hallgatóknak, hogy ténylegesen használni tudják ezeket a gépeket. Nem a papír megszerzésének pillanatától számít valaki drónpilótának – ez is egy olyan hivatás, ahol a tapasztalatra óriási szükség van. Annak ne dőljünk be, hogy valakinek papírja van, mert a szakmai tapasztalaton múlik minden".
 
Udvarhelyi Csaba 2017 óta foglalkozik kifejezetten permetező drónokkal, előtte Amerikában és Kínában végzett el ilyen szakirányú képzést, hogy képes legyen behozni Európába is ezt a technológiát. Az elmúlt években sok, a NÉBIH által engedélyezett növényvédelmi kísérletet végzett a Drone Agro, s ezt a tudást át tudja adni a partnereiknek a hivatalos növényvédelmi drónpilótaképzés keretein belül.
 
Milics Gábor fontosnak tartja kihangsúlyozni azt, hogy a drónnak van egy technológiai leírása, s ha ezt nem tartja be a pilóta, akkor az nem drónhiba, hanem a pilóta hibája. A piacot az mozdítja majd meg, ha megkapják az engedélyt azok a szerek, amelyeknek a kérelme évek óta folyamatban van, ezért abban a pillanatban, amikor lesz hivatalos szer - ami kijuttatható -, megindul a piac. Sokan kezdenek el ezzel a technológiával dolgozni és gondolkodni, ami óriási technológiai előrelépést jelent.


Szerzők:
Növényvédőszer.hu - Kommunikáció / Talentis Agro - Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Most ültessünk tulipánhagymát, hogy jövőre szépen virágozzon

2023.12.06

A tulipánhagyma ültetésének az ideje általában szeptemberben, vagy jobb esetben októberben érkezik el. Jó hírünk van azoknak, akiknek csak most jutott az eszébe az a go...

Ezek a téli immunrendszer erősítés fontos növényei

2023.12.05

Köhögés, torokfájás, láz. Korunk nagy hibája, hogy mindenki a gyógyszerben látja a megoldást, a kiutat, nem pedig az immunrendszer erősítésben, vagyis a megelőzésben...

Fókuszban a sárgarépa innovatív és hatékony gyomirtása

2023.12.04

A sárgarépa esetében is fontos az időről időre jelentkező kihívásokra reagálva, az innovatív és hatékony megoldások keresése. Erre fókuszálva a jelenlegi nehézsé...

Jöhet a testre szabott növényvédelem a szőlőültetvényeken

2023.12.03

A Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) által végzett átfogó vizsgálatok eredményeként hamarosan egyedi, a szőlőültetvények sajátosságaihoz igazított növényvédelmet...

Műtrágya- és növényvédőszer-forgalom: ezt hozta a III. negyedév

2023.12.02

A 2023. harmadik negyedévi műtrágya- és növényvédőszer-forgalom jelentős változásokat mutat a mezőgazdasági szektorban – jelzi az Agrárközgazdasági Intézet (AKI)...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  


Megismertem és elfogadom: Adatkezelés
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.