Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.13
novenyvedoszer.hu

Így védekezzünk a bundásbogarak ellen

2024.04.02

Ebben az évben is megjelentek a bundásbogarak a kertekben a tavaszi virágzással együtt. A bundásbogarak a virágokat szeretik, ezeket fogyasztják, tehát kizárólag a virágzás időszakában jelennek meg. Így éppen ez jelenti a nehézséget, mivel a virágzó kultúrákban szem előtt kell tartanunk a beporzó rovarok biztonságát is. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a bundásbogarakról és sorra vesszük a lehetséges védekezési módokat is.

A bundásbogár (Tropinota hirta vagy Epicometis hirta) a mindenevő bogarak (Polyphaga) alrendjébe, a ganajtúrófélék (Scarabaeidae) családjába tartozó rovarfaj. Nagyjából téglalap alakú, 8–13 mm hosszú, feketésszürke színű bogár. Egész teste fehéres-sárgás szőrökkel sűrűn borított. Szárnyfedőinek alapszíne fekete, rajta egyedenként különböző számú és elhelyezkedésű fehéres-sárgás foltok vannak.

Bundásbogár madárbirs virágon (www.ng24.hu)


Hogyan károsít a bundásbogár?

Kiemelten fontos tudni, hogy a bundásbogár esetében csak az imágó=bogár a kártevő. A lárva korhadékon él, de ritkán a gyökereken is károsít. Minden virágzó növényen megjelenhet. Rajzásának kezdete márciusra tehető. Először a virágzó növények közül az alacsonyabbakat választja. Kárt a porzó és a termő kirágásával okoz. Igaz, eközben a megporzásban is részt vesz, de ez a haszna elenyésző az okozott kárhoz képest. Gyümölcstermő növényeinket, bokrainkat, elsősorban a bogyósokat szívesen látogatják a bogarak, akár tömegesen is. 

Az imágók intenzív repülését a déli órákban figyelhetjük meg. Száraz, meleg időjárásban, főleg virágzó ültetvényekben különösen nagy kárral számolhatunk.

http://www.ng24.hu/


Védekezési módok a bundásbogarak ellen

Bundásbogarak esetében is nagyon fontos a megelőzés, így a lemosó permetezés fontossága. Azt javasoljuk, hogy legyen benne a növényben a permetezőszer már virágzás idején, mivel virágzáskor már nem permetezhetünk mindenféle szerrel.

A virágzás idején repülő méhek védelmében méhkímélő technológiát alkalmazzunk. Ez két részből tevődik össze: méhekre nem jelölésköteles rovarölő szerrel és az alkonyati órákban permetezzünk. A bundásbogár életmódja – a délutáni órákban már a talajszintre húzódik – a második elem alkalmazását nem teszi lehetővé. Jelen ismereteink szerint a Mospilan (Spilan) alkalmazható a virágzó kultúrákban a bundásbogár ellen. - tette közzé dr. Varga Mária szaktanácsadó a gazdabolt.hu oldalon.


Vegyszermentes védekezés a bundásbogár ellen

Azt kell elérnünk, hogy minél kevesebb kifejlett bogár tudjon behúzódni a talajrepedésekbe hidegebb időben, ha ezt meg tudjuk oldani, akkor a bogarak más helyet fognak keresni, és továbbállnak a kertünkből. Ezt mulcsozással is el tudjuk érni, a mulcs segít abban, hogy gyérítsük az állományt – ezt azonban már ősszel meg kell tennünk! 

Ha ősszel nem tettünk meg semmit, akkor tavasszal kell cselekednünk. Ha észrevesszük a bundásbogarakat, akkor gyűjtsük őket össze. Használhatunk csalomoncsapdákat, viszont ezek nemcsak a bundásbogarakat fogják meg, hanem a többi bogarat is, ráadásul 3-4 hét elteltével már nem fejti ki a megfelelő hatást.

A gyűjtéshez használjunk kékszínű vizes csapdát, kékszínű vödröt, tálat, ebbe tegyünk vizet. A bundásbogarak imádják a kék színt, vonzza őket, a vízben pedig nem képesek túlélnek, megfulladnak. A vízbe tehetünk még ánizsteát, vagy narancsolajat, ezek fokozzák a csali hatását. - olvasható az https://www.agraroldal.hu/bundasbogar_img-1.html korábbi cikkében.

 

 


Kapcsolódó cikkek:


Súlyos monília, levéltetvek, lisztharmat, ezek az aktuális növényvédelmi kihívások

Ez az az időszak, mikor minden csőstül jön. Rovar kártevők, gombás betegségek egyszerre támadják a kiskerteket. Ismét szükségszerű elővenni a permetezőt.

Szabad, lehet-e virágzásban permetezni?

A beporzást segítő rovarok, többek között a méhek, tevékenysége nélkülözhetetlen, nélkülük számos növény nem fejleszt termést. Termesztett növényeinknél előfordulnak olyan helyzetek, amikor a virágzó növényeket vagy magát a virágzatot kártevők vagy kórokozók támadják meg, veszélyeztetve a termések kifejlődésének lehetőségét. Ilyen indokolt esetekben, körültekintéssel végzett kémiai kezelésekkel szabad csak beavatkozni.


Ezeket is olvasta már?

Középpontban az almát súlytó fagykár

2024.04.13

A gyümölcsösöknél fellépő terméskiesésért 80%-ban a tavaszi fagykár a felelős. Bár a globális felmelegedés miatt összességében csökken a fagyos napok száma Magyarországon is, ez nem jelenti azt, hogy ne volnának és lennének továbbra is tavaszi fagyos időszakok, a korábbra tolódó virágzási időszak miatt pedig pont ebben a kritikus időszakban következhet be. Az alma adja az összes Magyarországon termelt fás gyümölcs 70%-át, de regionálisan sem egyenletes a termőterületek eloszlása, mert a gyümölcsös terület közel 40%-a egyetlen térségben, Szabolcs-Szatmárban található. A hosszabb távú alkalmazkodási törekvések (fagytűrő fajták telepítése, más termőterületek keresése) mellett a megelőzésre, a kibocsátások-csökkentésére kellene törekednünk, mert az kifizetődőbb és hatékonyabb. Szabó Péter és Pongrácz Rita elemzése, melyet a masfelfok.hu oldalon tettek közzé....

Folyamatos gombabetegségek, alma tűzelhalás, puszpángmoly! Ezek az aktuális növényvédelmi kihívások

2024.04.12

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga...

Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

2024.04.12

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy tagjait hatékonyan tudja tám...

Felelős gasztrohősök: a svédasztallal csökkenthető a pazarlás

2024.04.12

Iskolában, óvodában, menzákon, vagy a közétkeztetésben már működik a módszer. Nem csak a választék nagy és a választás könnyű, hanem sokat segít az élelmiszerpa...

Aggasztó csapadékhiányos helyzet, a napraforgó és a kukorica porszáraz talajba kerül

2024.04.11

Április 9-i szántóföldi növényvédelmi előrejelzés. Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhel...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  


Megismertem és elfogadom: Adatkezelés
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.