Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.13
novenyvedoszer.hu

Bőséges tojáskínálat a húsvéti szezonban

2024.03.26

Húsvét előtt közel 70 féle különböző csomagolású és méretű tojás közül választhatnak a fogyasztók. A széles választék, valamint a nagyforgalmú üzletekre vonatkozó árképzési szabályok miatt, az árakban is nagy különbségek lehetnek a vásárlás helye szerint. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Baromfi Termék Tanács és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) körképe szerint, míg a takarmány- és energiaköltségek kapcsán valamelyest fellélegezhettek a termelők, az Európai Unióba nyomott áron érkező import továbbra is jelentős kihívás elé állítja az ágazat szereplőit.

Tojáshiánytól húsvétkor biztos, hogy nem kell tartanunk. A hatósági ár múlt évi kivezetése után az üzletekben árcsökkenést tapasztalhattunk, ugyanakkor egyes piacokon emelkedtek az árak, néhol kimondottan magas tojásárakkal is találkozhatunk.

Ennek okai, hogy a nagyobb üzletek a bruttó beszerzési ár alatt nem értékesíthetik a tojást, a termék bekerült a kötelező 15%-os akciózási körbe is, valamint ezzel párhuzamosan megszűnt a beszerzési ár alatti értékesítés tilalma is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Baromfi Termék Tanács és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége körképe szerint, ha a takarmánypiac, valamint az energiaszektor továbbra is viszonylag nyugodt marad, ez említett állami beavatkozások megmaradnak, valamint a forint sem gyengül jelentősen, akkor a tojás fogyasztói árában sem kell komoly emelkedésre számítani ebben az évben.

Bár a termelési költségek idén kedvezőbbek, mint az előző években, a ráfordítások mintegy 70 százalékát kitevő takarmány- és az energiaköltségek mérséklődése ellenére sem túl rózsás a tojáspiac helyzete.

A legnagyobb problémát az unióba nyomott áron érkező import jelenti, melynek mértéke 2021-hez képest közel a nyolcszorosára emelkedett, ráadásul a héjas tojás mellett, már a feldolgozott tojásipari termékek is megjelentek.

A kormány nemzeti hatáskörben ugyan betiltotta az ukrán tojás- és baromfihúsimportot, a más tagállamokba érkező nagy mennyiségű ukrán tojás így is jelentős piaci zavart okoz, amelynek megoldásához egységes európai intézkedésre lenne szükség. Az uniós agrárbiztos szerint, az ukrán kereskedelemliberalizációs intézkedések júniusi megújításakor úgynevezett „vészfék-mechanizmus” kerül beépítésre néhány érzékeny mezőgazdasági termék, így a baromfi termékek védelme érdekében is. Ez azonban továbbra is az ukrán termelőknek kedvezne, ugyanis a 2022-es és 2023-as évek import mennyiségének átlagát tekintenék vámmentesnek. Az uniós gazdálkodók versenyképességének megőrzéséhez azonban jogos elvárás a kölcsönösség elvének érvényesítése a harmadik országokkal kötendő szabadkereskedelmi megállapodásokban.

A hazai tojástermelés a teljes belső fogyasztás mintegy nyolcvan százalékát képes kielégíteni, ezért a csúcsidőszakokban mindenképp behozatalra szorulunk. Az ugyanakkor a fogyasztók és a termelők szempontjából sem mindegy, hogy az import tojás honnan érkezik. A hazai tojástermelésre ugyanis szigorú élelmiszerbiztonsági, nyomon-követhetőségi, minőségi, állategészségügyi és állatjóléti előírások vonatkoznak, míg a harmadik országokból érkező import esetében az unióban betiltott gyógyszerek, takarmányösszetevők, valamint technológiák alkalmazásával, ellenőrizetlen körülmények között termelhetik meg az árut.

Tojás Kihívás projekt

Hazánkban átlagosan 242 darab az egy főre vetített tojásfogyasztás évente, ami messze elmarad az 1990-es 389 darabos szinthez képest, bár némi növekedést mutat a 2010-es években tapasztalt mélyrepüléshez képest. A helyzeten javíthat az idén is folytatódó ’Tojás Kihívás’ projekt. Az Európai Unió által támogatott program – melyet a Baromfi Termék Tanács a spanyol és a francia testvérszervezeteivel közösen valósít meg 2023 és 2025 között – célja a tojásfogyasztás fontosságának széleskörű megismertetése és a tojás fogyasztói megítélésének javítása.
A Tojásszövetség várakozása szerint a kampány visszahelyezheti Magyarországot a tojásfogyasztás élvonalába, miközben bemutatja a tojás nélkülözhetetlen egészségügyi hatásait és fenntarthatósági előnyeit a közvélemény számára. A programmal kapcsolatos további információk elérhetők a www.tojaskihivas.eu honlapon.


Kapcsolódó cikkek:


HÚSVÉTI SONKÁBÓL IS VÁLASSZUK A HAZAIT!

Az idén is magas minőségű termékekkel készülnek a húsvéti szezonra a hazai húsipari vállalkozások. A vásárlók széles termékpalettából válogathatnak, így ki-ki megtalálhatja a számára leginkább megfelelő sonkaterméket. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Húsiparosok Szövetsége azt ajánlja a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája is egyben.


Ezeket is olvasta már?

Középpontban az almát súlytó fagykár

2024.04.13

A gyümölcsösöknél fellépő terméskiesésért 80%-ban a tavaszi fagykár a felelős. Bár a globális felmelegedés miatt összességében csökken a fagyos napok száma Magyarországon is, ez nem jelenti azt, hogy ne volnának és lennének továbbra is tavaszi fagyos időszakok, a korábbra tolódó virágzási időszak miatt pedig pont ebben a kritikus időszakban következhet be. Az alma adja az összes Magyarországon termelt fás gyümölcs 70%-át, de regionálisan sem egyenletes a termőterületek eloszlása, mert a gyümölcsös terület közel 40%-a egyetlen térségben, Szabolcs-Szatmárban található. A hosszabb távú alkalmazkodási törekvések (fagytűrő fajták telepítése, más termőterületek keresése) mellett a megelőzésre, a kibocsátások-csökkentésére kellene törekednünk, mert az kifizetődőbb és hatékonyabb. Szabó Péter és Pongrácz Rita elemzése, melyet a masfelfok.hu oldalon tettek közzé....

Folyamatos gombabetegségek, alma tűzelhalás, puszpángmoly! Ezek az aktuális növényvédelmi kihívások

2024.04.12

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga...

Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

2024.04.12

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy tagjait hatékonyan tudja tám...

Felelős gasztrohősök: a svédasztallal csökkenthető a pazarlás

2024.04.12

Iskolában, óvodában, menzákon, vagy a közétkeztetésben már működik a módszer. Nem csak a választék nagy és a választás könnyű, hanem sokat segít az élelmiszerpa...

Aggasztó csapadékhiányos helyzet, a napraforgó és a kukorica porszáraz talajba kerül

2024.04.11

Április 9-i szántóföldi növényvédelmi előrejelzés. Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhel...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  


Megismertem és elfogadom: Adatkezelés
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.