Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.13
novenyvedoszer.hu

Beindul a varasodás

2024.03.27

Húsvét környékére apró esőket és felmelegedést jósolnak a meteorológusok, így berobbanhat a fertőzés! Az előző év őszi fertőzése nyomán képződnek azok az áttelelő gombatestek, melyekben kialakulnak a tavaszi fertőzést elindító ivaros spórák. A spórák gyorsan kifejlődnek akkor, ha a tél folyamán nincs hosszantartó fagy és ha bizonyos ideig tartó megvilágítást is kapnak a fa alatt maradt fertőzött levelek. (A fertőzött vesszőkről is indíthatja a támadását a gomba, a körte és az alma esetében is). 

Az elmúlt tél kifejezetten enyhe volt és nem takarta hóréteg az őszi lombot. A spórák kipattanásához és az első fertőzési hullám beindításához pedig nedves felületű levelek kellenek. Az elmúlt hetek időjárása nyomán és a talajpára hatására ez a feltétel is teljesült. Végül – és nem utolsó sorban – már egérfüles, zöldbimbós sőt néhol már virágzó állapotúak az alma és a körtefák. Tehát a jó erőben áttelelt, beérett ivaros spórák már fertőzésre alkalmas növényi felületeket találhatnak. Már a zöld bimbókat és a kis leveleket, az „egérfüleket” is megfertőzhetik. A várható időjárásra sem lehet panasza a kórokozó gombának. 

Mikor és mivel permetezzünk?

Sajnos az a kertész sem pihenhet aki már ősszel megsemmisítette a beteg leveleket és elvégezte a rezes lemosást, mert ezek a kezelések önmagukban nem biztos, hogy ki tudják védeni az enyhe tél utáni csapadékos tavaszon induló a varasodást.

Továbbra is csak a réztartamúak közül választhatunk és a cégek ajánlásában zöldbimbóig, virágzásig használhatjuk ezeket a kontakt gombaölőket.

Ajánlom az „újabb típusú rezeket” pl. a rézhidroxid, a tribázikus rézszulfát, a rézoxid hatóanyagúak vagy a nano technológiával előállított rezek pl. a rézoxiklorid. Ezeknél a perzselésnek is kisebb a valószínűsége. Ismételni kell a kezeléseket, az időjárás függvényében 5-7 naponta.

Perspektivikus „bioszerek” a VitiSan SP, a Kumar és a Karma. A hatóanyaguk a kálium-hidrogén-karbonát, melyet jól ismerünk pl. a sütőporból és az élelmiszerek csomagolásán lévő címkéről is, ez az E 501 ii. A növény felületén lúgos kémhatást alakít ki, ezzel a varasodás és a lisztharmat terjedését is meggátolja. A kálium pedig tápanyagként hasznosul a növényekben. Nem ajánlatos a réztartalmúakkal keverni.

A felsoroltak kontakt gombaölők és a kontakt készítményeket használóknak ismételniük kell eső után, és akkor is ha a növények intenzíven növekednek. Ugyanis ekkor „kinőhetik” a permetszer védő bevonatát és a fedetlen felületeken, a „lyukakon” újra fertőzhetnek a károsítók.


 

Súlyos fertőzés esetén mit használjunk

A fogékony fajtáknál és „erős fertőzési nyomásnál” már az első kezelésnél is használhatunk felszívódó készítményeket, de általában a virágzás után szoktuk indítani a felszívódó (szisztemikus) gombaölőket. Ekkor már nagyok a levelek, nagy a felszívódást biztosító lombfelület. A diónyi termésnagyságig, a gyümölcs viaszosodásáig a rézzel különben is vigyázni kell, mert megperzselheti a kis gyümölcsöket.

Mivel az alma és a körte jelentős gazdasági növények, ezért a növényvédős cégek sok növényvédő szert engedélyeztettek a varasodásra.

Varasodásra és a lisztharmatra is bevethető pl. a Difcor 250 EC, a Difeno 25 EC és a Fontellis 20 SC. Szintén kettős hatású pl. a Topas 100 EC (de inkább a lisztharmatra ajánlják) és a Score 250 EC, mely főleg a varasodás ellen hatásos. A Cyflamid csak lisztharmatra, a Qualy és a Chorus 50 WG csak varasodásra engedélyezett, stb.

A felszívódó készítményekkel szemben a gombákban kialakulhat a rezisztencia. Ezért időnként kontakt szerekre kell váltanunk, vagy egyből keverjük be ezeket a felszívódók mellé. A varasodás ellen rézzel, a lisztharmat ellen pedig valamelyik kontakt kéntartalmú szerrel egészíthetik ki a felszívódós permetlevet.

 

Enyhébb fertőzés esetén mit használjunk

Az egyszerű anyagok közül a fűzfakéreg és a mezei zsurló lisztharmatra és varasodásra is, a szódabikarbóna és a talkum a varasodásra engedélyezett az almában. A mezei zsurló, a lecitin már bizonyítottak, a gazdaboltokban a lombtrágyák között keressék ezeket.

 

 


Kapcsolódó cikkek:


Rózsa és szamóca aktuális növényvédelme - permetezési tanácsok

“Gombásan” indul az idei év, mert nem volt olyan hideg a tél ami gyérítette volna az áttelelő gombaképleteket. A február 21-én fotózott rózsán fennmaradtak a tavalyi beteg levelek és már kibújtak a fogékony friss levélkék is.

Súlyos monília, levéltetvek, lisztharmat, ezek az aktuális növényvédelmi kihívások

Ez az az időszak, mikor minden csőstül jön. Rovar kártevők, gombás betegségek egyszerre támadják a kiskerteket. Ismét szükségszerű elővenni a permetezőt.


Ezeket is olvasta már?

Középpontban az almát súlytó fagykár

2024.04.13

A gyümölcsösöknél fellépő terméskiesésért 80%-ban a tavaszi fagykár a felelős. Bár a globális felmelegedés miatt összességében csökken a fagyos napok száma Magyarországon is, ez nem jelenti azt, hogy ne volnának és lennének továbbra is tavaszi fagyos időszakok, a korábbra tolódó virágzási időszak miatt pedig pont ebben a kritikus időszakban következhet be. Az alma adja az összes Magyarországon termelt fás gyümölcs 70%-át, de regionálisan sem egyenletes a termőterületek eloszlása, mert a gyümölcsös terület közel 40%-a egyetlen térségben, Szabolcs-Szatmárban található. A hosszabb távú alkalmazkodási törekvések (fagytűrő fajták telepítése, más termőterületek keresése) mellett a megelőzésre, a kibocsátások-csökkentésére kellene törekednünk, mert az kifizetődőbb és hatékonyabb. Szabó Péter és Pongrácz Rita elemzése, melyet a masfelfok.hu oldalon tettek közzé....

Folyamatos gombabetegségek, alma tűzelhalás, puszpángmoly! Ezek az aktuális növényvédelmi kihívások

2024.04.12

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga...

Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

2024.04.12

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy tagjait hatékonyan tudja tám...

Felelős gasztrohősök: a svédasztallal csökkenthető a pazarlás

2024.04.12

Iskolában, óvodában, menzákon, vagy a közétkeztetésben már működik a módszer. Nem csak a választék nagy és a választás könnyű, hanem sokat segít az élelmiszerpa...

Aggasztó csapadékhiányos helyzet, a napraforgó és a kukorica porszáraz talajba kerül

2024.04.11

Április 9-i szántóföldi növényvédelmi előrejelzés. Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhel...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  


Megismertem és elfogadom: Adatkezelés
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.