Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.13
novenyvedoszer.hu

Aszály, sok csapadék - hogyan gazdálkodjunk rekordok idején?

2024.02.03

Dr. Hetesi Zsolt egyetemi docens előadásában értékelte a szélsőséges időjárási körülményekkel járó problémákat és lehetséges megoldási javaslatokat vezetett fel a gyakorló gazdálkodók számára az Agrárvezetői Konferencián, melyről a novenyvedoszer.hu a következőképpen számolt be.


 
Statisztikai adatok és időjárási adatsorok vizsgálatakor a következő megdöbbentő adatra hívta fel a figyelmet az előadó:
 
-A 2022-es évben a sok évi átlaghoz képest országszerte 20-30%-os csapadékhiány volt, de voltak olyan területek, ahol 40%. 2023-as évben viszont voltak olyan területek ahol 50%-al meghaladta a csapadék a sok évi átlagot. Statisztikailag szignifikánsan megnőtt a hosszú csapadékmentes periódusok száma -hangoztatta.
 
Időjárásunk a jövőben 2-3 hetes átlagtól eltérő periódusokkal lesz jellemezhető. 2-3 hétig hidegebb lesz a megszokottnál, aztán 2-3 hétig melegebb lesz a megszokottnál.
 
Milyen a talajszerkezet, melyen gazdálkodunk?
A számunkra elérhető kb. 50-70 cm mélység az “A réteg”. Ezért ennek a rétegnek a szerves anyag ellátottsága, szerkezete, a talajban lévő pólustelep átlagos és statisztikai méretezése, a benne lévő élő anyag (baktériumok, gombák) mennyisége fogja megszabni, hogy a növény jól érzi -e magát vagy nem. Ha a földet mint egy gömböt kiterítjük, akkor elmondható, hogy a  mérsékelt égöv az, amely olyan talajokkal rendelkezik, melyeken hosszú távon lehet gazdaságos termelést folytatni.
 
Ha a talajt nem bolygatjuk, akkor minél inkább megyünk előre az időben, kialakul a  zárótársulás, annál nagyobb lesz a gombák tömege a talajban a baktériumok számához képest. A kívánatos egyensúly ahhoz, hogy a növény jól érezze magát, az, hogy ez az arány gombák felé tolódik el.

A talajok összetétele meghatározza - milyen típusú lesz a talaj vízgazdálkodása, hogyan tudom művelni - hogy a talajban mennyi az apró granulátumoknak és a nagyobb daraboknak a száma.
 
Legszerencsésebb talajtípus a vályog talaj, melyben relatíve kevés a homok és kevés az agyag is. A vályogtalajok részecskemérete átmenet a nagyon kicsi és nagyon nagy között, vízmegtartó képessége relatíve a legnagyobb abban a tartományban, amit kapilláris víznek hívunk, ez a gyökerek számára elérhető. Az a cél, hogy a talajunk ilyen legyen.
 
Talajéltetés
 A talajaink szerves anyag tartalma drasztikusan és látványosan csökken. Egy erdő talaj 7-8% szerves anyag tartalommal bír, egy öntéstalaj tud 10-12% is lenni, egy gépesített művelés esetén 2,3 % a szerves anyag tartalma. A mérések azt mutatják, hogy a szerves anyag tartalom a művelés elkezdésével rögtön csökken. Ha viszünk vissza szerves anyagot, pl. Trágyát az csak akkor tud humusszá válni, ha vannak élőlények melyek feldolgozzák. Ha az élőlényeket minden szántással elűzöm onnan, akkor a szerves anyag feldolgozatlan lesz.
 
Az előadó lehetséges megoldásként a szántás nélküli talajművelést emelte ki, amely elősegíti a talaj kedvező tulajdonságainak növekedését (szervesanyas-tartalom, vízmegtartó-képesség, tápanyag-feltáródás).


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Középpontban az almát súlytó fagykár

2024.04.13

A gyümölcsösöknél fellépő terméskiesésért 80%-ban a tavaszi fagykár a felelős. Bár a globális felmelegedés miatt összességében csökken a fagyos napok száma Magyarországon is, ez nem jelenti azt, hogy ne volnának és lennének továbbra is tavaszi fagyos időszakok, a korábbra tolódó virágzási időszak miatt pedig pont ebben a kritikus időszakban következhet be. Az alma adja az összes Magyarországon termelt fás gyümölcs 70%-át, de regionálisan sem egyenletes a termőterületek eloszlása, mert a gyümölcsös terület közel 40%-a egyetlen térségben, Szabolcs-Szatmárban található. A hosszabb távú alkalmazkodási törekvések (fagytűrő fajták telepítése, más termőterületek keresése) mellett a megelőzésre, a kibocsátások-csökkentésére kellene törekednünk, mert az kifizetődőbb és hatékonyabb. Szabó Péter és Pongrácz Rita elemzése, melyet a masfelfok.hu oldalon tettek közzé....

Folyamatos gombabetegségek, alma tűzelhalás, puszpángmoly! Ezek az aktuális növényvédelmi kihívások

2024.04.12

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga...

Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

2024.04.12

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy tagjait hatékonyan tudja tám...

Felelős gasztrohősök: a svédasztallal csökkenthető a pazarlás

2024.04.12

Iskolában, óvodában, menzákon, vagy a közétkeztetésben már működik a módszer. Nem csak a választék nagy és a választás könnyű, hanem sokat segít az élelmiszerpa...

Aggasztó csapadékhiányos helyzet, a napraforgó és a kukorica porszáraz talajba kerül

2024.04.11

Április 9-i szántóföldi növényvédelmi előrejelzés. Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhel...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  


Megismertem és elfogadom: Adatkezelés
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.