Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.13
novenyvedoszer.hu

Agrárvezetői Konferencia: amit a kifizetésekről tudni kell

2024.02.02

Az idei évi Agrárvezetői Konferencián tartott előadások egyikén az agrárgazdaság aktuális témájában tájékozódhattak az érintett gazdálkodókat, melyen a novenyvedoszer.hu képviselői is részt vettek.
 
Bevezetőként elmondták, a 2022-es aszályos évet egy még nehezebb 2023-as év követett. A kedvezőtlen piaci folyamatok azonban mindig jobban meg tudják ingatni a mezőgazdaságot, mint a természeti folyamatok. Így történt ez 2023-ban, melyet a gabona és az olajnövényes ágazat értékesítési nehézségei határozták meg.

Jogcímek szerinti kifizetésekről az alábbiak szerint tájékozódtunk. Eddig 8 jogcímen fizettek ki I. pillért és átmeneti nemzeti támogatást. A kérelmezők több mint 90 %-a kapott előleget vagy részfizetést, van aki már végfizetést is.
Alaptámogatást és újraelosztó támogatást is kaptak termelők.
Termeléshez kötött támogatások közül  4 jogcímen lehetett már kapni támogatást:
  • extenzív gyümölcsös,
  • Intenzív gyümölcsös,
  • Anyajuh és
  • Tejhasznú tehén, itt már nagyon előrehaladottak a kifizetések.
 Átmeneti nemzeti támogatásoknál már végkifizetéseknél tartanak a támogatások, kb. 90 %-os, ez a hízott bika és a tej.
 
Összesen 20 jogcím van, melyekből kifizetések történnek, tehát még 12 jogcímen nem indultak el kifizetések, ezek naponta változnak, várhatóan a héten derül ki, hogy a fiatal gazda támogatásokban és az AÖP-ben mikor indulnak meg legalább a részkifizetések.
 
2024.06.29-ig köthető az Agrár Széchenyi Kártya MAX+, ahol összesen 5%-os a kamatteher, ez egy forgóeszköz finanszírozási lehetőség, folyószámlahitel 100 millió Ft hitelösszegig.
 
2023-as év főbb változásai
2023-ban az Agro ökológiai program volt egy új támogatási jogcím, melyben lényeges túligénylés mutatkozott, ezért itt lesznek változások.
A vállalt gyakorlatok közül a növénydiverzifikáció volt a legnépszerűbb, majd ezt követte a különböző input anyagokkal kapcsolatos gyakorlatok, mint mikrobiológiai készítmény, talajkondícionáló, karbamid fenntartható használata.
Gyepes gyakorlatok között kiemelkedő a pásztoroló szakaszos legeltetés.
Az ültetvényes gyakorlatok között a talajtakarás volt a leggyakrabban választott.
 
A következő nagy változás 2023-ban az I. pillér tekintetében az új ellenőrzési rendszer bevezetése, a TMR rendszer.
 
Mobil gazda
 A mobilGAZDA alkalmazásnak nagy szerepe lesz 2024-ben, mert nem csak az ellenőrzésben, hanem igazolásnál, bejelentésnél is használható lesz.
A mobilGAZDÁNÁL két dolog nehezítette a használatot. Egyik ilyen probléma, hogy csak az fényképezhetett, aki az egységes kérelemnél meghatalmazott volt. Ezen változtattak és mostmár egyéb meghatalmazott is készíthet képeket.
A másik a térerő probléma miatti rossz fotóminőség volt, így ezt a funkciót kifejlesztette az államkincstár offline visszajelzéssel.
 
2024-ben az egységes kérelem előzetes figyelmeztetést fog adni két területen: vegetáló, nem vegetáló területeken és az öntözött területeken.
Alapellenőrzéseknél beépülnek új ellenőrzések: a kaszálás azonosítása, az öntözés, és a talajtakarás.
A termeléshez kötött támogatásoknál a TMR-be bekerül a szálas fehérje növények vizsgálata.

 
2024-ben várható pályázati menetrend:
  • Kora tavasszal- tavasszal: mezőgazdasági- és élelmiszeripari beruházások,
  • Öntözéses beruházási pályázatok, itt a feltételek szigorodtak,
  • Nyáron jönnek a generációváltást elősegítő pályázatok. Nem csak fiatal gazda pályázat lesz (40 évig), hanem gazdaság átvevő pályázatok is (50 évig).
  • Őszre a szántóföldi növénytermesztőket érintő precíziós géppályázat és a terménytisztítási, szárítási, illetve a kertészeti géptámogatás.


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Középpontban az almát súlytó fagykár

2024.04.13

A gyümölcsösöknél fellépő terméskiesésért 80%-ban a tavaszi fagykár a felelős. Bár a globális felmelegedés miatt összességében csökken a fagyos napok száma Magyarországon is, ez nem jelenti azt, hogy ne volnának és lennének továbbra is tavaszi fagyos időszakok, a korábbra tolódó virágzási időszak miatt pedig pont ebben a kritikus időszakban következhet be. Az alma adja az összes Magyarországon termelt fás gyümölcs 70%-át, de regionálisan sem egyenletes a termőterületek eloszlása, mert a gyümölcsös terület közel 40%-a egyetlen térségben, Szabolcs-Szatmárban található. A hosszabb távú alkalmazkodási törekvések (fagytűrő fajták telepítése, más termőterületek keresése) mellett a megelőzésre, a kibocsátások-csökkentésére kellene törekednünk, mert az kifizetődőbb és hatékonyabb. Szabó Péter és Pongrácz Rita elemzése, melyet a masfelfok.hu oldalon tettek közzé....

Folyamatos gombabetegségek, alma tűzelhalás, puszpángmoly! Ezek az aktuális növényvédelmi kihívások

2024.04.12

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga...

Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

2024.04.12

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy tagjait hatékonyan tudja tám...

Felelős gasztrohősök: a svédasztallal csökkenthető a pazarlás

2024.04.12

Iskolában, óvodában, menzákon, vagy a közétkeztetésben már működik a módszer. Nem csak a választék nagy és a választás könnyű, hanem sokat segít az élelmiszerpa...

Aggasztó csapadékhiányos helyzet, a napraforgó és a kukorica porszáraz talajba kerül

2024.04.11

Április 9-i szántóföldi növényvédelmi előrejelzés. Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhel...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  


Megismertem és elfogadom: Adatkezelés
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.