Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.25
novenyvedoszer.hu

Agrárdigitalizáció: fő szempont a hatékonyság

2022.12.04

Az ökológia lábnyom csökkentésének igénye a mezőgazdaságban is jelen van, illetve ezzel az ágazattal szemben megfogalmazódik, mégpedig úgy hogy közben továbbra is szempont a megfelelő mennyiségű és minőségű termék gazdaságos előállítása. Ennek egyik fontos eleme, a talajnak a védelme. A klímaváltozásban többször felvetődik a talajművelés, valamint azoknak a gépeknek a szerepe, amelyek ezt úgy végzik, hogy közben nem okoznak kárt.

Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos – ügyvezető szerint a legnagyobb takarékosság az, amit energiában nem használunk fel, tehát olyan művelésre van szükség, ami nem jelent óriási energiaszükségletet. S ha már a földön gazdálkodunk, akkor egyszerre több feladatot végezzünk el. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vetéssel párhuzamosan műtrágyázunk és a gép elején megtalálható egy talajművelő, amely előkészíti a magágyat, vagy az aratással párhuzamosan szecskázunk is. Ezt az elmúlt időszakban az agrárgépészek jól kitalálták.



Egyre nagyobbak a gépek, amelyekkel a földeken, vagy a szakmai rendezvényeken, kiállításokon találkozhatunk, ezért felvetődik a kérdés, hogy tesznek-e kárt a nagy súlyukkal? A szakember szerint azzal, hogy ma már nagyobb gumiabroncsok vannak, amelyek egyre szélesebbek is, ezért kis talajnyomással képesek dolgozni. -Iker kerekeket használunk, tehát elől és hátul is két-két kerék van. A nagy kombájnoknak 12 méteres vágóasztala van és ezeket már olyan gumihevederekkel árusítják, amelyeknek a talajnyomása kicsi, tehát például egy földbe beásott tojás nem törik össze, ha átmegy rajta a gép -mondta Harsányi Zsolt.

A vállalkozók a felmérések szerint egyre tudatosabban vásárolnak. Akiknek megfelelő területe, gazdasága van, megnézik, hogy hogyan lehetne minél kisebb ökológiai lábnyommal, minél gazdaságosabban termelni, s ehhez a legkorszerűbb gépeket vásárolják meg. Ezért ennek a szektornak a fejlesztése a gazdaságosság irányába történik, mert mindenkinek az a célja, hogy a környezet- és a talaj védelme mellett olyan gépeket vásároljanak, amelyek a következő évek technológiáját tükrözik.

Gyorsaság, pontosság, digitalizáció. Ezek a fő szempontok Harsányi Zsolt szerint. Ezeknek az előnye például, hogy kevésbé fárad el a gépkezelő, pontosabban végzi el a munkát, tehát egyre inkább működik a helyspecifikus gazdálkodás, vagyis hová, milyen mennyiségben kell műtrágyát, vegyszert szórni, vetőmagot kijuttatni. 


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Gyümölcskártevők aktuális rajzási adatai, 2024.04.23-án

2024.04.24

Megjelent a legújabb házikerti károsítók csapdafogási eredményei, illetve a webkamerás csapdafogási értékelések....

Megkezdődött a selyemfényű puszpángmoly támadása. Itt vannak a legújabb fogási adatok

2024.04.24

A selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis) mintegy 10 éve telepedett meg hazánkban, mára már mindenhol megtalálható. Behurcolt kártevő, Európába azonos időben...

Hűvös idő és kevesebb kártevő. Lesz ennek még böjtje

2024.04.24

A napi maximumok nem haladták meg a 15 C0 körüli értéket, éjszakára pedig fagypont közelébe süllyedt a hőmérséklet. Jelentősebb mennyiségű csapadék elvétve hullot...

Aki kadarkát termeszt, arra felfigyelnek mindenhol

2024.04.24

Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőr...

Termelői piac a XXI. Században: szakmai napot és piacbemutatót szervez a NAK

2024.04.23

Termelői piac a XXI. században címmel szakmai rendezvényt és piacbemutatót szervez fővárosban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Budapesti Corvinus Egyetem. A május 7...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.