Az elmúlt időszak jelentős költségnövekedései várhatóan a hazai pálinkafőzési kedvet is visszaveszik, így a minőségi párlatoknál akár még harminc-negyven százalékos áremelkedés sem elképzelhetetlen. Gazdag Attilával, a Pannónia Pálinka Kultúra Egyesület alapító elnökével ennek esélyeiről és a megoldásokról beszélgettünk.
A szakember már régen lefőzte a saját pálinkáját, ilyenkor pedig kóstolgatja a nyári időszakban elkészített párlatokat, amelyek nagy részét a cseresznye, a meggy és a kajszibarack teszi ki, ez utóbbinál kimondottan jó volt a tavalyi termés. Mint mondja, az otthoni pálinkafőzést mindenképpen befolyásolja az infláció. Mind a magánfőzőknek, mind pedig a bérfőzetőknek sem jó állapot ez, hiszen a bérfőzési díj – az energia árak miatt – egyértelműen magasabb lett, vagyis 1200 forint volt tavaly ilyenkor és most 2000 forintra változott, tehát 100 százalékos áremeléssel is lehet számolni. -Ez attól függ, hogy a főzde milyen technológiát használ: fatüzelésűt, gázost, vagy villanyt. Ezeknek az ára más-más módon változott, tehát bérfőzdénként eltérőek az összegek, de ez igaz a magánfőzőkre is, hiszen ott is ugyanez a három megoldás található meg. A gyümölcsök ára sem lett olcsóbb, ezért akik maguknak megtermelik, azok nem hagynak fel a pálinkakészítéssel, hiszen maga pálinkafőzés azon kívül hogy egy értékteremtő dolog, valójában értékmentő is -mondta Gazdag Attila.
Vannak olyan magánfőzők, amelyek kipróbálják az újfajta, felkapott gyümölcsöket, vagy ha nem termett elegendő mennyiség, akkor kipótolják máshonnan – ez egy bevált szokás. Mivel tavaly magasabb áron lehetett ezeket beszerezni, ezért a gazdák meggondolják, hogy miből és mennyit készítenek, ezért a főzési kedvet ez alapvetően befolyásolja. Megjelent ebben a szektorban is a high technológia, de Gazdag Attila szerint nem ezen múlik a siker. Ráadásul ezeknek a berendezéseknek az ára sem lett olcsóbb, viszont a vásárlási kedv nem hagyott alább, mert több lett az olyan magánfőzde, ahol saját célra állítják majd elő azt a mennyiséget, amelyben örömüket lelik a tulajdonosok.
Az egyesület egyik nagyon fontos célja a minőségi pálinka készítésének és fogyasztásának népszerűsítése. Március közepén lesz a Pannónia Párlat Verseny, amelynek támogatója az Agrárminisztérium.
A pálinka készítése a hiedelmekkel ellentétben nem könnyű folyamat, hiszen sok függ az évjárattól. A tematikus kóstolások nagyon népszerűek, s ezeken sok mindent megtudhatnak erről a hivatásról a laikusok. A Pannónia Pálinka Kultúra Egyesület nagyon sokat tesz azért, hogy megismerjék a fogyasztók ezt a hungarikumot és mint az elnök hozzátette: „megmutatjuk nekik a minőségi pálinkát, annak kóstolását, valamint a legújabb technológiákat, amelyek még kifinomultabbá tehetik ezt az italt.
Kiemelkedő nemzeti érték lett a Hajdú gabonaliszt. A Hungarikum Bizottság decemberi döntésével a Hajdú Gabona Zrt. csikós motívumú lisztcsaládja bekerült a hungarikum... ➜
Az állattenyésztőknél az év végére sok vállalkozásnál helyreállt a jövedelmezőség, a növénytermesztőknél azonban határozottan érezteti hatását a magas üzeman... ➜
Az elmúlt három év valamennyi nehézségéből jól jött ki az agrárium. A mezőgazdasági termelés ismét egyre hatékonyabb, de elmaradt a pénzügyi katasztrófa is. Így ... ➜
Kisebb termőterületen nagyobb mennyiséget is be lehetne takarítani kukoricából. Ez a precíziós gazdálkodással és a tudatos, fenntartható termesztéssel elérhető. Ez n... ➜
Zsigó György növényorvos tanácsai. Egyre kevésbé bízhatunk a telek károsító, gyérítő hatásában. Ha enyhe a tél, mindig felvetődik az áttelelő rovarok, atkák é... ➜
A gazdasági nehézségek és az aszály ellenére 2022-ben az AXIÁL Kft. rendelésállománya növekedett, a cég új telephelyet nyitott Felsőzsolcán és kibővítette bajai s... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.