Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2023.02.01
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu

A válság ellenére jól fogynak a pálinkafőzők

2023.01.10

Az elmúlt időszak jelentős költségnövekedései várhatóan a hazai pálinkafőzési kedvet is visszaveszik, így a minőségi párlatoknál akár még harminc-negyven százalékos áremelkedés sem elképzelhetetlen. Gazdag Attilával, a Pannónia Pálinka Kultúra Egyesület alapító elnökével ennek esélyeiről és a megoldásokról beszélgettünk.

A szakember már régen lefőzte a saját pálinkáját, ilyenkor pedig kóstolgatja a nyári időszakban elkészített párlatokat, amelyek nagy részét a cseresznye, a meggy és a kajszibarack teszi ki, ez utóbbinál kimondottan jó volt a tavalyi termés. Mint mondja, az otthoni pálinkafőzést mindenképpen befolyásolja az infláció. Mind a magánfőzőknek, mind pedig a bérfőzetőknek sem jó állapot ez, hiszen a bérfőzési díj – az energia árak miatt – egyértelműen magasabb lett, vagyis 1200 forint volt tavaly ilyenkor és most 2000 forintra változott, tehát 100 százalékos áremeléssel is lehet számolni. -Ez attól függ, hogy a főzde milyen technológiát használ: fatüzelésűt, gázost, vagy villanyt. Ezeknek az ára más-más módon változott, tehát bérfőzdénként eltérőek az összegek, de ez igaz a magánfőzőkre is, hiszen ott is ugyanez a három megoldás található meg. A gyümölcsök ára sem lett olcsóbb, ezért akik maguknak megtermelik, azok nem hagynak fel a pálinkakészítéssel, hiszen maga pálinkafőzés azon kívül hogy egy értékteremtő dolog, valójában értékmentő is -mondta Gazdag Attila.



Vannak olyan magánfőzők, amelyek kipróbálják az újfajta, felkapott gyümölcsöket, vagy ha nem termett elegendő mennyiség, akkor kipótolják máshonnan – ez egy bevált szokás. Mivel tavaly magasabb áron lehetett ezeket beszerezni, ezért a gazdák meggondolják, hogy miből és mennyit készítenek, ezért a főzési kedvet ez alapvetően befolyásolja. Megjelent ebben a szektorban is a high technológia, de Gazdag Attila szerint nem ezen múlik a siker. Ráadásul ezeknek a berendezéseknek az ára sem lett olcsóbb, viszont a vásárlási kedv nem hagyott alább, mert több lett az olyan magánfőzde, ahol saját célra állítják majd elő azt a mennyiséget, amelyben örömüket lelik a tulajdonosok.

Az egyesület egyik nagyon fontos célja a minőségi pálinka készítésének és fogyasztásának népszerűsítése. Március közepén lesz a Pannónia Párlat Verseny, amelynek támogatója az Agrárminisztérium.

A pálinka készítése a hiedelmekkel ellentétben nem könnyű folyamat, hiszen sok függ az évjárattól. A tematikus kóstolások nagyon népszerűek, s ezeken sok mindent megtudhatnak erről a hivatásról a laikusok. A Pannónia Pálinka Kultúra Egyesület nagyon sokat tesz azért, hogy megismerjék a fogyasztók ezt a hungarikumot és mint az elnök hozzátette: „megmutatjuk nekik a minőségi pálinkát, annak kóstolását, valamint a legújabb technológiákat, amelyek még kifinomultabbá tehetik ezt az italt. 


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Hamarosan hungarikum lehet a hajdúsági liszt

2023.02.01

Kiemelkedő nemzeti érték lett a Hajdú gabonaliszt. A Hungarikum Bizottság decemberi döntésével a Hajdú Gabona Zrt. csikós motívumú lisztcsaládja bekerült a hungarikum...

Milyen vetőmagot válasszunk palánta neveléséhez?

A Kertész naplója - Dr. Orlóci László és a novenyvedoszer.hu podcastje →
A podcast támogatója:

Agrár- és élelmiszeripar: kezdődhet a stabilizáció

2023.01.31

Az állattenyésztőknél az év végére sok vállalkozásnál helyreállt a jövedelmezőség, a növénytermesztőknél azonban határozottan érezteti hatását a magas üzeman...

Jöhet a kamatcsökkenés és a pályázati szezon

2023.01.30

Az elmúlt három év valamennyi nehézségéből jól jött ki az agrárium. A mezőgazdasági termelés ismét egyre hatékonyabb, de elmaradt a pénzügyi katasztrófa is. Így ...

Kukorica nagyhatalmi pozícióink megmaradnak

2023.01.29

Kisebb termőterületen nagyobb mennyiséget is be lehetne takarítani kukoricából. Ez a precíziós gazdálkodással és a tudatos, fenntartható termesztéssel elérhető. Ez n...

Itt a megoldás az áttelelő rovarok gyérítésére

2023.01.28

Zsigó György növényorvos tanácsai. Egyre kevésbé bízhatunk a telek károsító, gyérítő hatásában. Ha enyhe a tél, mindig felvetődik az áttelelő rovarok, atkák é...

Újabb fejlesztéseket jelentett be az AXIÁL

2023.01.27

A gazdasági nehézségek és az aszály ellenére 2022-ben az AXIÁL Kft. rendelésállománya növekedett, a cég új telephelyet nyitott Felsőzsolcán és kibővítette bajai s...




Szakmai partnereink




Korábbi cikkeink

2023.01.26 Németh Lajos elárulja: mi kell a jó terméshez?
2023.01.25 Meleg és fagy: veszélyben lehet a méztermés
2023.01.24 Ez a jövő: palackos helyett dobozos bor?
2023.01.24 Benzin, vagy áram: megéri elektromos autót venni?
2023.01.23 A Marton Genetics várja az AGROmashExpo-n
2023.01.23 Három új helyszínen nyílik pénzügyi tudásközpont
2023.01.22 Kritikus szinten a cukorrépa termőterülete
2023.01.20 Süngombás sajttal az egészségért
2023.01.20 Kezdődik a Velencei-tó vízpótlása
2023.01.19 Kártevők ellen tartós fagy a megoldás
2023.01.18 Agrárdiplomata képzést indít a MATE
2023.01.17 Így lehet nyereséges a pulykatenyésztés
2023.01.16 Már nem vagyunk önellátóak burgonyából
2023.01.15 Élelmiszerárak: a vártnál kisebb volt a drágulás
2023.01.13 Kukoricában nem változnak a pozícióink
2023.01.12 Energiatakarékosság: gáz helyett szalmakazán
2023.01.11 AGROmashEXPO: digitalizáció mindenütt
2023.01.10 A válság ellenére jól fogynak a pálinkafőzők
2023.01.09 Idén folytatódnak a beruházási hitelezések
2023.01.08 Új versenytársakat kaphat a kukorica
2023.01.07 Tavasszal fordulatot vehet a gépgyártó szektor
2023.01.06 A marketing lendíthet a pálinkaszektoron
2023.01.05 Ettől lehet nyereséges a precíziós gazdálkodás
2023.01.04 Újabb lendületet kapott a hazai sertéstartás
2023.01.03 Kezdődik a báli szezon: ünnepelnek a gazdák
2023.01.02 Valódi rezsicsökkentés: gáz helyett termálhő
2023.01.01 Nem állt meg a sertéshús árának emelkedése
2022.12.29 A pezsgő felé nyitnak a boglári borászok
2022.12.28 Jobb pozíciókkal indulnak a gazdák 2023-ban
2022.12.27 Új támogatási időszak kezdődik az agráriumban
2022.12.27 Pezseg a pezsgőpiac idehaza
2022.12.26 Már a mindennapok italának számít a pezsgő
2022.12.23 Kiderült, kik Az Év Agrárembere díjazottjai
2022.12.22 Így védik az egészséget az Omega-3 zsírsavak
2022.12.21 Megbánta, aki felhagyott a tormatermesztéssel
2022.12.20 Nem látott mértékben nőtt a termőföldek ára
2022.12.19 Tojásból egyelőre nem várható hiány
2022.12.18 Konganak az ürességtől a vetőmagraktárak
2022.12.16 A jövő meghatározó növénye lesz a köles
2022.12.15 Hihetetlen, mi mindenre képes az Omega3 zsírsav
2022.12.15 Lesz-e jövőre komoly kihívója a kukoricának?
2022.12.14 A napraforgó jövőre kiszoríthatja a pálmaolajt
2022.12.13 Agrárdiplomáciai menedzser képzés indul a MATE-n
2022.12.13 A Bankholding piacvezető az agrárium finanszírozásában
2022.12.13 Biztonsággal fogyaszthatók a hazai burgonyák
2022.12.12 Több millió éves vulkánokat rejt a Dél-Alföld
2022.12.11 Nehéz eldönteni: kevés, vagy sok pálinkát iszunk?
2022.12.09 Állami elismerés előtt a szárazságtűrő szőlők
2022.12.08 Minőségi takarmány kell a jó gazdálkodáshoz
2022.12.07 Hiánycikk lesz-e jövőre a borsó és a kukorica?
2022.12.06 Kevesebben tartanak jövőre tenyészállatot
2022.12.05 Elindult a téli élelmiszer ellenőrzés
2022.12.04 Agrárdigitalizáció: fő szempont a hatékonyság
2022.12.02 A hazai piac is keresi a minőségi pulykahúst
2022.11.29 Magas az aflatoxin kockázat a tejben
2022.11.29 Kevesebb baromfis is képes ugyanannyit termelni
2022.11.27 Cseresznye, ágyasmeggy: elismerés a pálinkának
2022.11.26 Itt a megoldás a biztos szőlőszürethez
2022.11.24 Tihanyi étterem a Michelin Guide katalógusban
2022.11.23 Válasszuk a hazai halat karácsonyra
2022.11.22 Megújult a Dereszla bor és pezsgőválasztéka
2022.11.21 Bemutatták a szakmának az Év Traktorát
2022.11.20 Pulykatenyésztéssel bővít az agrárholding
2022.11.18 A termőföldet védi az új Közös Agrár Politika
2022.11.17 Belföldi turizmus: év végén telt ház várható
2022.11.16 Hamarosan kezdődik a halértékesítési szezon
2022.11.15 Mikulásból még mindig a tejcsokis a legnépszerűbb
2022.11.14 Válságban is szükség van a minőségi élelmiszerekre
2022.11.13 Drágább lett a haltelepítés a Balatonba
2022.11.12 5+1 ok, amiért jó közösségi gazdaságból vásárolni
2022.11.11 Uniós átlagban kevesebb élelmiszert dobunk ki
2022.11.10 Az öntözésfejlesztés az aszály egyik ellenszere
2022.11.09 A Kosár Közösségek felé fordulnak a vásárlók
2022.11.08 Szupermenta teszt: ismét bizonyítottak az aszúk
2022.11.08 Filmsorozat: Tervezz, Dönts, Kutass a MATE-n!
2022.11.08 Újabb állami földek kerülhetnek gazdákhoz
2022.11.07 Csongrád-Csanád megyét elérte a madárinfluenza
2022.11.05 Ezért van madárinfluenza Bács-Kiskunban
2022.11.04 Újra megjelent a madárinfluenza
2022.11.04 Szőlőtelepítések: már lehet pályázni
2022.11.03 Távol tartja-e a vadat a riasztóprizma?
2022.11.02 Gépbeszerzés: milliók spórolhatók meg így
2022.11.01 Jó minőségű dió érkezik az ünnepi bejglihez
2022.11.01 Még egy év tartaléka van a gazdálkodóknak
2022.10.29 Fellélegezhetünk: nem drágul nagyon a hazai dió
2022.10.28 Érdemes hazai krizantémot vásárolni
2022.10.28 Ízműves élménykonyha: itt kezdődik az egészség
2022.10.26 A minőségi termelés a tartós válság ellenszere
2022.10.25 A végéhez közeledik az őszi növények vetése
2022.10.24 Vidéken több tejterméket fogyasztanak a magyarok
2022.10.23 Az Év Agrárembere: megkezdődött a jelölés
2022.10.20 Meghosszabbították az öntözési felhívásokat
2022.10.20 Jövőre jobb lehet a repce terméseredménye
2022.10.18 Kiderült, hogy mi az agrár gépgyártás új innovációja
2022.10.17 Súlyos kérdés: te tudod, mennyit pazarolsz?
2022.10.17 Az ukrán kukorica menti meg az idei gyenge termést
2022.10.16 Növelték a termelést az erdőgazdaságok
2022.10.14 Sorra kapja az elismeréseket ez a sajt
2022.10.13 Nébih: ne a Facebookról rendeljen tűzifát
2022.10.13 A Villám Relax segít a feszültség elengedésében
2022.10.12 Bankholding: átmeneti recesszió sem kizárt
2022.10.11 Kedvez az aszúsodásnak az októberi időjárás
2022.10.11 Aszálybiztos megoldás a terméshozam növelésére
2022.10.09 Már birsalmafát is lehet örökbe fogadni
2022.10.07 Felértékelődött a vasúti szállítás a gabonapiacon
2022.10.06 Az aszály ellen az új csodaszer a batáta
2022.10.02 Kiderült, hogy melyik a jövő év agrárgépe?
2022.10.01 Folytatódik a földértékesítési program
2022.10.01 Hamarosan kezdődik a támogatások kifizetése
2022.10.01 Itt a bizonyíték: felesleges volt a halálos fenyegetés
2022.10.01 A baromfitartás állja a válságot
2022.09.28 Nem enged a minőségből a magyar agrárholding
2022.09.28 Hatalmas az érdeklődés a tűzifa iránt
2022.09.28 A cirok a jövő fontos takarmánynövénye
2022.09.25 Jó fizetéssel kecsegteti a fiatalokat az agrárium
2022.09.24 Kiváló jövedelemforrás a sütőtök termesztése
2022.09.22 A törpeharcsa megkeseríti a horgászok életét
2022.09.21 Embrió átültetés stressz mentes környezetben
2022.09.20 Ismét kiszámíthatóbb a tejtermelés
2022.09.19 A vártnál is jobb a napraforgó minősége
2022.09.19 További évekbe telik a valódi kilábalás
2022.09.19 Őszi napéjegyenlőség: ünnepel a bioszakma
2022.09.18 Indul a tulipánhagyma vásárlás szezonja
2022.09.18 Elindul a hatósági áras tűzifa program
2022.09.17 A chiphiány ellenére sincs leállás az agráriumban
2022.09.15 Egyre többen hagyják abba a burgonyatermesztést
2022.09.14 Mesterségesen alacsony a méz felvásárlási ára
2022.09.11 Most érdemes beszerezni a tulipánhagymát
2022.09.09 Versenyelőnyben a termálvizes paprikások
2022.09.09 Túlélés és kivárás menti meg az új agrárévet
2022.09.07 Itt az őszi búza és repcekísérlet eredményei
2022.09.07 A kiszámíthatóság hiányzik az agráriumból
2022.09.06 Nagy az igény világszerte az agrár szakemberekre
2022.09.05 Magyarország legszebb birtokai 2022-ben
2022.09.05 Megszűnik a papíralapú vendégkönyv
2022.09.05 Folytatódott a fejlesztési hullám az agráriumban
2022.09.05 Zöld finanszírozás a Takarék Jelzálogbanknál
2022.09.03 Aszály ellen a tritikálé és a cirok lehet a megoldás
2022.09.03 Indul az iskolatej és az iskolagyümölcs program
2022.09.01 Higiéniai hiányosságok egy balatoni vendéglőben
2022.09.01 A drágulást is állja a csirke és pulykahús
2022.08.31 Csak öntözéssel lehet jövőre termésünk
2022.08.30 Jótékonysági futás a bajai mentősökért
2022.08.30 Még mindig sok az élelmiszer pazarlás
2022.08.29 Fától az erdőig: új támogatási lehetőségek
2022.08.28 Magyarország méz- és méhszerető agrárország
2022.08.25 Tovább folytatódik a vízhiány elleni védekezés
2022.08.25 Átfogó szőlőszüreti ellenőrzés indult
2022.08.22 Változik a munkaerő megtartási kötelezettség
2022.08.22 Biztató jövőkép nyílt az új állatorvosok előtt
2022.08.21 Megóvjuk hazánk zöld tőkéjét
2022.08.21 Száz éves tanyát újítottak fel eredeti állapotban
2022.08.19 Ősszel újra támadhat a madárinfluenza vírus
2022.08.19 A kormány folytatja a kis benzinkutak támogatását
2022.08.19 ZAJLANAK A PÁLYÁZATOK KIFIZETÉSEI
2022.08.19 Válasszuk szeptemberben is a dinnyét
2022.08.19 Újabb segítség az állattenyésztőknek
2022.08.17 Hamarosan kiderül: kié a legszebb birtok?
2022.08.17 Talentis Agro: cégenként 1000 kg búza felajánlás
2022.08.16 Megerősítették az erdők fokozott védelmét
2022.08.15 Indokolt a tavalyinál magasabb szőlőár
2022.08.12 Kecskemét, a minőségi paradicsomlé hazája
2022.08.12 Magyarok Kenyere: Kárpát-medence szerte segít
2022.08.11 Határtalan gasztronómia a Skanzenben
2022.08.11 MNB: ellenőrzik az aszálykár-kifizetéseket
2022.08.10 Őszi munkák: új szabályok mentén tervezzünk
2022.08.10 Védekezés vérszívók és rovarok ellen
2022.08.09 1901 óta a legszárazabb 7 hónapon vagyunk túl
2022.08.09 Nyílzápor zúgott a Kassai-völgyben
2022.08.09 Rendkívüli intézkedések az aszálykárosultaknak
2022.08.08 Újabb részletek a Széchenyi Kártya MAX-ról
2022.08.08 A tűzifacsalók továbbra is ügyeskednek
2022.08.06 Továbbra is zavartalan a tűzifa kitermelése
2022.08.06 Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem
2022.08.06 Döntés a takarmány szállításának módjáról
2022.08.05 Kiváló immunerősítő, de hamisítják is
2022.08.05 Öntözés: segít az Agrár Széchenyi Hitel Max
2022.08.05 Jövőre fokozódhat a globális élelmiszerválság
2022.08.04 Bábolnai Gazdanapok idén is a gazdák szolgálatában
2022.08.04 Az öntözéses gazdálkodásé a jövő
2022.08.03 Mit vessünk kukorica és napraforgó helyett?
2022.08.03 A jégkármérséklő nem oka az aszálynak
2022.08.01 A mikrozöldség fogyasztása immunerősítő és öregedésgátló
2022.08.01 Hazai élelmiszeripar: 15 milliárd forintos uniós fejlesztési támogatás
2022.07.31 Megszületett az ellenszer a klímaváltozásra
2022.07.31 Öntözés nélkül nem érdemes burgonyát termeszteni
2022.07.28 A jövő termésbiztonsága a hazai vetőmagban található
2022.07.27 Tűzifa vásárlás: csak tiszta forrásból!
2022.07.27 Magyar biotermékek mutatkoztak be a nemzetközi piacon
2022.07.26 Új vámudvar nyílt a fényeslitkei East-West Gate terminálon
2022.07.25 Vadriasztó prizmákkal mérsékelhető a vadbalesetek száma
2022.07.23 Az élelmiszeripar a hazai agrárgazdaság kiemelt ágazata
2022.07.22 A háztáji reneszánsza a modern biokert
2022.07.21 Takarék AgrárTrend: lehetnek termelők, akiknek kedvezőbbé válik a helyzetük
2022.07.20 Szupermenta termékteszt: omega 3 zsírsavkapszulák a középpontban
2022.07.20 Már nem furulyázik a kukorica, hanem az életéért küzd
2022.06.24 Kiváló minősítést kaptak a tokaji gyöngyözőborok
2022.06.13 Veszprém-Balaton 2023: a zirci apátság söre lett a hivatalos ital
2022.06.13 Makai Szabolcs: Az élelmiszerárak még biztosan emelkednek
2022.06.13 Makai Szabolcs: nem spekulálunk a gabonával
2020.03.11 Az agrártermékek kivitele továbbra is nő

| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.