Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.13
novenyvedoszer.hu

A tudatos termelő ezért választja a fémzárolt vetőmagot

2024.03.11

Március közepén a vetőmag ágazatban szinte elfogytak a tavaszi kalászosok és hüvelyesek vetésére szánt minősített fémzárolt vetőmagok. Ez egyrészt jó hír, hiszen a magyar termelők ragaszkodnak a fémzárolt vetőmag elvetéséhez, ugyanis az elmúlt évek tapasztalataiból is jól tudják, hogy ez az egyetlen garancia a jövedelmező gazdálkodáshoz. A másik oldalról a vetőmag ágazatnak fel kell készülnie azokra a helyzetekre – mint a legutóbbi esetben –, amikor egyre jobban kitolódhatnak az őszi vetések és van, amikor már nem lehet vetni, például decemberben.

A csapadék, a szárazság miatt elhúzódnak ezek a próbálkozási lehetőségek. Egyedüli lehetőség a kalászosok elvetésére ilyenkor a tavasz marad. A tavaszi kalászos vetőmag egyrészt hazai előállítású, másrészt függ az uniós piacoktól is. Sándorfy András, a martonvásári Elitmag Kft. ügyvezető igazgatója szerint már februárban lehetett látni, hogy az európai piacokon a tavaszi szezonra szánt vetőmagkészletek nem olyan minőségben álltak rendelkezésre – például Németországban, ahol külön kérvényezték az uniótól, gyengítsék le a minősítési normákat, tehát már nem 90 százalékos csíraszámmal lehetett forgalomba hozni vetőmagot, hanem 70 százalékossal.


-Magyarország ezt a lehetőséget nem kérte, hiszen ragaszkodik ahhoz, hogy a magyar termelőt magyar maggal és a legmagasabb minősítési körülményeknek megfelelően lássa el. Ezt a magyar gazdatársadalom meg is köszönte azzal, hogy felvásárolta az összes vetőmagot, ami lassan földbe is kerül. A vetőmag ágazatnak erre azonban fel kell készülnie, vagyis sokkal nagyobb mennyiségben kell termelnie és előállítania a tavaszra szánt vetőmagvakat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy hibrid növényekből ne lenne kellő lehetőség, viszont ma már nem csak a klasszikus négyes forgóban – napraforgó, kukorica, búza, repce – gondolkodnak a termelők, hanem megjelentek a ma még alternatív növényként számon tartott hüvelyesek, mint például a csillagfürt, a szója, vagy a borsó, amelyekre – mint fehérje kiegészítő növényekre – egyre nagyobb az érdeklődés -értékelte a piaci körülményeket Sándorfy András.
A kukorica és a napraforgó kitüntetett szerepe továbbra is megmarad, viszont a hosszabb távú kiutat a termőterület csökkenésének a visszaszorítására ezekben az előbb említett növényekben kell keresni.

Vetőmaghiány soha nem lesz Magyarországon -folytatta Sándorfy András, de a minősített vetőmag nehezen lesz elérhető. Ezért ez a vetőmagelőállító cégeknek lesz a felelőssége, hogy mindig legyen elérhető minősített vetőmag.

A 2022-es történelmi aszály okozta sokk után elképzelhető, hogy hamarosan visszaáll az a termőterület nagyság, amelyet megművelnek a gazdálkodók. A vetőmag ezért az egyik olyan alapeszköz, amellyel eredményt lehet elérni. Magyarországon több, mint 50 százalékban fémzárolt vetőmagot használnak a termelők, ami óriási eredmény ahhoz képest, hogy 4 évvel ezelőtt ez még nem érte el a 30 százalékot. Ez is azt jelenti, hogy bármilyen nehézség van, a termelő mindig a minősített, fémzárolt vetőmagot választja. 


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció


Kapcsolódó cikkek:


Egy éven belül helyreállt a kukoricával szembeni bizalom

A kukorica az egyetlen olyan haszonnövényünk, amely idén nyereséget hozott a termelőknek. Ezt bátran jelenthetik ki a szakemberek azok után, hogy lassan véget ér a betakarítása és jövő tavasszal ismét nagyobb területen kezdődhet el a vetése. Mint ismert: a tavalyi aszálykárok után idén a majdnem egymillió hektár helyett csak 750 ezer hektáron vetettek kukoricát. A termesztési kedvvel párhuzamosan a vetőmagpiacon is érezhető a fokozottabb érdeklődés a minőségi vetőmag iránt, amely garanciát jelent a jó terméshez.

Erre képes a magyar vetőmag Kazahsztántól Türkmenisztánig

Vetőmag termesztésben és nemesítésben, valamint az intenzív állattenyésztés fejlesztésében is számítanak a magyar tudásra a türk államok. Bakuban nemrégiben rendezték meg a Türk Tanács második agrárminisztériumi fórumát, amelyen a magyar miniszteri delegációnak tagja volt Sándorfy András, a Marton Genetics Cégcsoport vezetője is.

Ezért nem érdemes spórolni a fémzárolt vetőmagon

A fémzárolt vetőmag felhasználás csökkenésére számítanak a hazai vetőmagágazat szereplői. Sándorfy András, a Marton Genetics Cégcsoport vezetője szerint ezért nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a fémzárolt vetőmag fontosságára. A vetőmag ágazati szereplőinek nagy a felelőssége, hiszen a vetőmag választásában segíteni kell az információ átadásával a gazdálkodókat.


Ezeket is olvasta már?

Középpontban az almát súlytó fagykár

2024.04.13

A gyümölcsösöknél fellépő terméskiesésért 80%-ban a tavaszi fagykár a felelős. Bár a globális felmelegedés miatt összességében csökken a fagyos napok száma Magyarországon is, ez nem jelenti azt, hogy ne volnának és lennének továbbra is tavaszi fagyos időszakok, a korábbra tolódó virágzási időszak miatt pedig pont ebben a kritikus időszakban következhet be. Az alma adja az összes Magyarországon termelt fás gyümölcs 70%-át, de regionálisan sem egyenletes a termőterületek eloszlása, mert a gyümölcsös terület közel 40%-a egyetlen térségben, Szabolcs-Szatmárban található. A hosszabb távú alkalmazkodási törekvések (fagytűrő fajták telepítése, más termőterületek keresése) mellett a megelőzésre, a kibocsátások-csökkentésére kellene törekednünk, mert az kifizetődőbb és hatékonyabb. Szabó Péter és Pongrácz Rita elemzése, melyet a masfelfok.hu oldalon tettek közzé....

Folyamatos gombabetegségek, alma tűzelhalás, puszpángmoly! Ezek az aktuális növényvédelmi kihívások

2024.04.12

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga...

Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

2024.04.12

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy tagjait hatékonyan tudja tám...

Felelős gasztrohősök: a svédasztallal csökkenthető a pazarlás

2024.04.12

Iskolában, óvodában, menzákon, vagy a közétkeztetésben már működik a módszer. Nem csak a választék nagy és a választás könnyű, hanem sokat segít az élelmiszerpa...

Aggasztó csapadékhiányos helyzet, a napraforgó és a kukorica porszáraz talajba kerül

2024.04.11

Április 9-i szántóföldi növényvédelmi előrejelzés. Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhel...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  


Megismertem és elfogadom: Adatkezelés
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.