A zöldpaprikát Közép-Európában fogyasztják a legtöbben és egyedüli riválisa csak az észak-afrikai paprika. A népszerű, kedvelt zöldség igazi otthona nálunk a Dél-Alföld. Az egyik legfontosabb kérdés a Paprika Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy megszerzésének lehetősége.
A Dél-Alföldön sok helyen termesztik a zöldpaprikát, fellegvára mégis Szentes és környéke. Bakó Dániel egy olyan fiatal gazdálkodó, aki a paprikára építi a jövőjét. Kizárólag fehér paprikát termeszt másfél hektáron, 55 ezer palántát nevelnek a gazdaságban 15 ezer négyzetméter fólia alatt. Munkájukat segíti atermálvizes fűtés, amelyhez még korábbanfúrtak kutakat. Szentesen és környékén ezeketa termelőket a Délkertész fogja össze: 500 termesztő, 150 hektáron, 97 százalékos integrált biológiai növényvédelmet alkalmaz. Ennek az eredménye évente az 53 ezer tonna zöldség a hazaipiacon. Nagy Péter Sándor elnök azt nyilatkozta, hogy a fő profiljuk még a paradicsom és ebből több fajtát is termesztenek. A fehér, a hegyes csípős ésakápia utánmost már paradicsompaprikát is termesztenek a közösségben. Ez a négy fajtatípus adja a szentesi paprika termékcsaládot. Ez 2014 óta oltalom alatt áll, tavaly óta pedig hungarikum is.
A magyar paprika a hajtatott termékek egyik meghatározója és nem csak belföldön, hanem külföldön is ismert és elismert. Egész évben megtalálható az áruházláncok polcain, de ehhez az is kell, hogy ennyi időn át fogyasztható legyen, mert vannak olyan időszakok, amelyeket fűtött körülmények között lehet megoldani. Ennek az alapja a termálvíz. Ez az árverseny szempontjából is meghatározó lehet, mert a termálvíz hosszútávon olcsóbbá teheti a termelést, mint a gáz. De tudni kell, hogy ezt a vizet is el kell juttatni a rendszerből villamos energiával, valamint előnyös tulajdonsága az is, hogykörnyezetbarátabb. -Akik fűtött körülményekkel rendelkeznek, azok maximálisan kihasználják a termálvíz lehetőségét -mondta a Délkertész elnöke, aki a jövőről elárulta, hogy a tervekben szerepel a Paprika Kiváló Minőségű Élelmiszer Védjegy bevezetése. Ez segíti abban a fogyasztót, hogy aki ezzel rendelkezik, ott minőségbiztosítás van mögötte. Erre a védjegyre pályázni lehet, erről a honlapon tájékozódhatnak a gazdálkodók.
https://www.delkertesz.hu/
Már hetekkel az ünnepek előtt megnő a tojás iránti kereslet. A 28 napos szavatossággal rendelékező termék – megfelelő tárolási körülmények mellett – nem jár minőségi kockázattal, ha a vásárlók előre beszerzik a tojást. Nagyon sokan keresik fel ezért a termelői piacokat a húsvéti időszakban, főképp a fehér tojás miatt, ami a festésre kiválóan alkalmas, de népszerű az XL-es, valamint a házi tojás. Ezekből a piacokon nagyon sokféle megtalálható. Magyarországon a fogyasztók a barna héjú tojást részesítik előnyben, bár a fehér és barna héjú tojások között a beltartalmi értékek szempontjából semmilyen különbség nincs. ... ➜
Március utolsó hetére a változékony időjárás nyomta rá bélyegét. A nappali hőmérséklet még most is átlag feletti volt, de éjszakánként gyakran fagyközeli érté... ➜
A tavalyi évben keletkezett káresemények után mintegy 1.680 mezőgazdasági termelő részesül március végéig 2,85 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásb... ➜
A beporzást segítő rovarok, többek között a méhek, tevékenysége nélkülözhetetlen, nélkülük számos növény nem fejleszt termést. Termesztett növényeinknél előf... ➜
Húsvét környékére apró esőket és felmelegedést jósolnak a meteorológusok, így berobbanhat a fertőzés! Az előző év őszi fertőzése nyomán képződnek azok az át... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.