Kevesebb termést, de megszokott minőséget várhatunk idén a szilvától. Legyen szatmári, vagy sligovica, a lila gyümölcsnek jót tett a csapadékos nyár, és habár tavasszal a fagy itt is problémát okozott, a szilvától szerencsére nem kell elbúcsúznunk. Nem úgy mint más növényektől.
A hazai gyümölcstermesztők java része nem volt elégedett az idei szezontól, ez alól kivétel a szilva, amelyek nem volt olyan rossz éve a csapadékos időjárásnak köszönhetően. Habár a tavaszi fagyok miatt a termésátlag kissé elmaradt a tavalyitól, a minőséggel nem lesz gond. Ezt erősítette meg Nádosi Ferenc, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutató Állomásának vezetője. Mint hozzátette: nem olyan tragikus a helyzet a szilvánál, mint a többi bogyós gyümölcs esetében, amelyeknél valóban a klímaérzékenység és a kézi munkaerő igény miatt sokkal rosszabbak a kilátásokévek óta.
-A szilva hagyományosan magyar gyümölcsnek számít Idén lehet, hogy országszerte kisebb lesz a termésátlag és amennyiség a tavalyihoz képest, de a minőségre nem lehet panasz a csapadékos időjárás miatt. Kevesen gondolnák, de alegjobb ízű hazai fajták valójában német nemesítésűek, de a besztercei fajtakör pedig hagyományosan magyarnak számít, viszont az ültetvényeken azt tapasztaljuk, hogy az újabb vírusfertőzések miatt gyorsan romlik az állapotuk. Az újabb nemesítésekben már vírusrezisztencia tulajdonságok vannak a fajták között, amelyek nagyobb gyümölcsöt hoznak és bőtermők, kevésbé érzékenyek a klimatikus változásokra, ráadásul rendkívül jó ízük van -összegezte a kutató állomás vezetője.
A málnától, áfonyától és ribiszkétől valóban el kell búcsúzni, de a szilvától nem. Az önmagában is magas tűrőképességű növényből egyre jobb terméshozamú fajtákat nemesítenek. Két irányzat kezd kialakulni a szakember szerint a nemesítésben és ennek megfelelően a fajta felhasználásban: az ipari szilvából kiváló lekvár és pálinka készíthető, ezért ettől a továbbiakban sem kell elköszönnünk. Annyi technológiai fejlődés és ültetvény szerkezetátalakulás történik, ami miatt iparilag jól rázható szilvafajtákat nemesítenek, s ezeket jól lehet géppel betakarítani.
A változó környezeti és gazdasági körülmények az agráriumban egyre fontosabbá teszik az okszerű és hatékony növényvédelmi tevékenységet a gazdálkodók számára. A kérdéskör fontosságára tekintettel hírportálunk, a novenyvedoszer.hu (NSZ) megkérdezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakértőit a témáról. Az alábbiakban közreadjuk a kérdéseinkre adott válaszokat.... ➜
A kertészkedés egyre több embert ragad magával, így elmondhatjuk, hogy a reneszánszát élő ágazatról van szó. Ennek egy modern kori formájaként említhetjük a város... ➜
Idén nyolcadik alkalommal írta ki az Agrotrend Csoport a Magyarország Legszebb Birtoka díjazást, amelynek ötletgazdája Mátrai Zoltán arról számolt be, hogy ez alkalommal... ➜
A spenót kiemelkedő fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt az egyik legmagasabb táplálkozási értékkel rendelkező zöldségféle. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK... ➜
Online konferenciasorozatot indít a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. A három eseményből álló tájékoztatás célja, hogy hozzásegítse a feldolgozóüzemeket, a kertés... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.