Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.15

A szilva bírja legjobban a gyümölcsök közül

2023.08.25

Kevesebb termést, de megszokott minőséget várhatunk idén a szilvától. Legyen szatmári, vagy sligovica, a lila gyümölcsnek jót tett a csapadékos nyár, és habár tavasszal a fagy itt is problémát okozott, a szilvától szerencsére nem kell elbúcsúznunk. Nem úgy mint más növényektől.

A hazai gyümölcstermesztők java része nem volt elégedett az idei szezontól, ez alól kivétel a szilva, amelyek nem volt olyan rossz éve a csapadékos időjárásnak köszönhetően. Habár a tavaszi fagyok miatt a termésátlag kissé elmaradt a tavalyitól, a minőséggel nem lesz gond. Ezt erősítette meg Nádosi Ferenc, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutató Állomásának vezetője. Mint hozzátette: nem olyan tragikus a helyzet a szilvánál, mint a többi bogyós gyümölcs esetében, amelyeknél valóban a klímaérzékenység és a kézi munkaerő igény miatt sokkal rosszabbak a kilátásokévek óta.

-A szilva hagyományosan magyar gyümölcsnek számít Idén lehet, hogy országszerte kisebb lesz a termésátlag és amennyiség a tavalyihoz képest, de a minőségre nem lehet panasz a csapadékos időjárás miatt. Kevesen gondolnák, de alegjobb ízű hazai fajták valójában német nemesítésűek, de a besztercei fajtakör pedig hagyományosan magyarnak számít, viszont az ültetvényeken azt tapasztaljuk, hogy az újabb vírusfertőzések miatt gyorsan romlik az állapotuk. Az újabb nemesítésekben már vírusrezisztencia tulajdonságok vannak a fajták között, amelyek nagyobb gyümölcsöt hoznak és bőtermők, kevésbé érzékenyek a klimatikus változásokra, ráadásul rendkívül jó ízük van -összegezte a kutató állomás vezetője.

A málnától, áfonyától és ribiszkétől valóban el kell búcsúzni, de a szilvától nem. Az önmagában is magas tűrőképességű növényből egyre jobb terméshozamú fajtákat nemesítenek. Két irányzat kezd kialakulni a szakember szerint a nemesítésben és ennek megfelelően a fajta felhasználásban: az ipari szilvából kiváló lekvár és pálinka készíthető, ezért ettől a továbbiakban sem kell elköszönnünk. Annyi technológiai fejlődés és ültetvény szerkezetátalakulás történik, ami miatt iparilag jól rázható szilvafajtákat nemesítenek, s ezeket jól lehet géppel betakarítani.

Ezzel nagy termésmennyiségetés kiváló ízt kapunk, ráadásul a feldolgozásra is alkalmas és nagy a cukortartalmuk. Nem olyan nagy a gyümölcsük, hogy például a piacon frissen árulva mutatós legyen, de ezért marad az ipari feldolgozás.

A másik felhasználási irány a kézzel szedett, asztali minőségű, friss fogyasztásra szánt szilva, amely nagyobb méretű, rendkívül jó ízű. A szilvanemesítésben is jellemző az utóbbi időben, hogy jól sikerül a korai és a késői irányban megtalálni a különböző fajtákat, ezáltal a szezon is kitolódhat, ezért ha ezeket figyelembe vesszük, akkor szilváról egyáltalán nem kell lemondanunk, sőt más gyümölcsök jellegzetes betegsége – kajszinál a fagyprobléma – a szilvát viszont nem érinti, ezért olyan helyeken is lehet a termesztésével foglalkozni, ahol más gyümölcsfajták termése kétséges.


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

NAK – Kiemelten fontos: az integrált növényvédelem és a hamisított szerek elleni fellépés

2024.05.15

A változó környezeti és gazdasági körülmények az agráriumban egyre fontosabbá teszik az okszerű és hatékony növényvédelmi tevékenységet a gazdálkodók számára. A kérdéskör fontosságára tekintettel hírportálunk, a novenyvedoszer.hu (NSZ) megkérdezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakértőit a témáról. Az alábbiakban közreadjuk a kérdéseinkre adott válaszokat....

Városi kert kihívásai: Stresszelő és stresszkerülő növények

2024.05.15

A kertészkedés egyre több embert ragad magával, így elmondhatjuk, hogy a reneszánszát élő ágazatról van szó. Ennek egy modern kori formájaként említhetjük a város...

Hamarosan kiderül: kié Magyarország Legszebb Birtoka?

2024.05.15

Idén nyolcadik alkalommal írta ki az Agrotrend Csoport a Magyarország Legszebb Birtoka díjazást, amelynek ötletgazdája Mátrai Zoltán arról számolt be, hogy ez alkalommal...

HAZÁNKBAN IS EGYRE NŐ A SPENÓT NÉPSZERŰSÉGE

2024.05.14

A spenót kiemelkedő fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt az egyik legmagasabb táplálkozási értékkel rendelkező zöldségféle. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK...

Online konferenciasorozat indul az ökológiai pályázatok sikerességéhez

2024.05.14

Online konferenciasorozatot indít a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. A három eseményből álló tájékoztatás célja, hogy hozzásegítse a feldolgozóüzemeket, a kertés...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.