Talán még sosem volt ilyen fontos az élelmiszer önrendelkezés, mint mostanában, egy kezdődő élelmiszer-válság idején, legalábbis egyre többen tartanak igényt arra, hogy megbízható forrásból jussanak egészséges élelemhez. Az is egyre fontosabbá válik, hogy megőrizzük és megerősítsük a helyi termelőinket, hiszen eljöhet az az idő, amikor csak rájuk számíthatunk.
A közösségi élelem-ellátási rendszerek, mint a dobozrendszer vagy a kosár közösségek már hosszú évek óta dolgoznak ezért a célért, és egyre több alakul belőlük az országban. De mire is jók ezek a közösségek? Fiatal gazdálkodók és családok hoztak létre az utóbbi években olyan termelői közösségeket, amelyek a klasszikus megfogalmazás szerint a termőföldtől az asztalig szervezik meg a minőségi, hazai alapanyagok eljuttatását a vásárlókhoz. A főváros környékén több ilyen kezdeményezés is sikeres. Ez a siker azon is múlik, hogy a fogyasztók valóban szánnak-e időt akár az egészségük védelme érdekében is, hogy ezekről a helyekről vegyék meg a zöldséget, gyümölcsöt, vagy húst.
-Önellátásnak indult, de aztán kosár közösség lett belőle: 10-15 család kap tőlünk heti szinten zöldséget és gyümölcsöt –így összegezte Klauszán Sebestyén és Gyalog Eszter az általuk létrehozott Csillagmajor Ökofarmot, amely a kis családi gazdaságot úgynevezett dobozrendszerré alakította át. Ez azt jelenti, hogy egy termelő vásárlói közösséget szervez maga köré, akik előre meghatározott időközönként – többnyire hetente – kapnak egy doboznyi szezonális zöldséget. Ez is egy egyre elterjedtebb módja az élelmiszer önrendelkezésnek, hiszen vásárlóként biztosak lehetünk abban, hogy honnan származik az élelem, amit megveszünk.
-Hirtelen történt minden, mert nagy volt rá a kereslet, ráadásul hálásak is a vásárlók, amikor átadjuk például a zöldséget. Először személyes kihívásként éltük meg, hogy vajon a jövő héten mit rakunk bele a dobozba, de a szorongás gyorsan elmúlt –tette hozzá Gyalog Eszter.
A bevásárló közösségek is ezt a célt tűzik ki, tehát az egészséges, helyi termékek eljutatását közvetlenül a termelőktől a fogyasztókig. A szervezők több helyi termelőt gyűjtenek össze, akiktől web shopon keresztül lehet rendelni, majd egy adott napon átvenni a terméket. A Szentendrei szigeten működő bevásárló közösség, a Sziget Kosara vásárlói és termelői arról beszéltek, hogy miért szeretik ezt a rendszert. –Teljesen átrendeződtek a vásárlási szokásaim, sokkal kevesebbet vásárolok a multiknál. Örülök, hogy a helyi termelőket támogathatom ezzel, mert frissek az áruk és nagyon sok embert ismertem meg. Régóta próbálunk környezettudatos életmódot folytatni és ennek sok követelmény eleget tesz. Még ízben és minőségben nem csalódtam. Kimaradnak a közvetítők, kimarad a szállítás, sokkal gazdaságosabb –mondták a megkérdezettek.
A Nyíregyházi Kosár Közösség az ország egyik legrégebben működő ilyen közössége, több mint hatvan termelővel nagyjából kétszáz családot lát el hetente helyi termékekkel. Zalatnai László alapító azt mondta, hogy a világpiacról szerezzük be a táplálékainkat, azokat, amelyek amúgy a helyi közösségben is megteremnek. -Ennek következtében a helyi gazdaság folyamatos leépül, egyre kevesebb termelő választja ezt a megélhetési formát. Amikor bevásárló közösséget indítunk, akkor ezt a folyamatot szeretnénk megállítani és egy másik irányba elindítani újra. Keressük azt a formát, hogy hogyan tudna egy helyi termelő és fogyasztó egy közösséget, gazdasági egységet alkotni, amelyben mindenki a kölcsönös előnyökre tud támaszkodni –összegezte a Kosár Közösség alapítója a tapasztalatait.
Kiemelkedő nemzeti érték lett a Hajdú gabonaliszt. A Hungarikum Bizottság decemberi döntésével a Hajdú Gabona Zrt. csikós motívumú lisztcsaládja bekerült a hungarikum... ➜
Az állattenyésztőknél az év végére sok vállalkozásnál helyreállt a jövedelmezőség, a növénytermesztőknél azonban határozottan érezteti hatását a magas üzeman... ➜
Az elmúlt három év valamennyi nehézségéből jól jött ki az agrárium. A mezőgazdasági termelés ismét egyre hatékonyabb, de elmaradt a pénzügyi katasztrófa is. Így ... ➜
Kisebb termőterületen nagyobb mennyiséget is be lehetne takarítani kukoricából. Ez a precíziós gazdálkodással és a tudatos, fenntartható termesztéssel elérhető. Ez n... ➜
Zsigó György növényorvos tanácsai. Egyre kevésbé bízhatunk a telek károsító, gyérítő hatásában. Ha enyhe a tél, mindig felvetődik az áttelelő rovarok, atkák é... ➜
A gazdasági nehézségek és az aszály ellenére 2022-ben az AXIÁL Kft. rendelésállománya növekedett, a cég új telephelyet nyitott Felsőzsolcán és kibővítette bajai s... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.