2023-at a köles évének nyilvánították. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete azért választotta ezt a gabonát, mert ellenálló képessége miatt millióknak jelenthet olcsó és tápláló alternatívát a klímakatasztrófát nem olyan jól tűrő növényekkel szemben.
Egyre több köles alapú termék közül választhat az, aki más megoldást keres a búzára. A köles reneszánsza még több hasonló finomságot is hozhat. Az emberiség egyik legősibb termesztett kultúrnövényéről van szó, ami idehaza is évszázadokon keresztül meghatározó volt, de a búza, kukorica és a kenyér megjelenésével fokozatosan kiszorult és jelenleg a vetésterülete nagyon kicsi, szinte alig mérhető, viszont vannak olyan intézetek és termelők, akik foglalkoznak ezzel a növénnyel és ez a kezdeményezés is jót tesz a köles termesztésének és felhasználásának, mivel egy elég értékes gabonaféléről beszélünk. A gluténérzékenyek már régóta ismerik a fehér kölest, de a cukorbetegek, sőt még a fogyókúrázók számára is beilleszthető az étrendbe. A legszegényebbek tápláléka volt évszázadok során, amely nagy utat tett meg, most a reformtáplálkozásban is meghatározó lehet, a lisztjét sütésre is felhasználhatjuk, de kenyérbe is tehetjük, vagy különböző köles ételeket is készíthetünk, például kuszkuszt. Sört is főznek a kölesből. Olyan értékes, magas beltartalmú növényről beszélünk, amelynek a fehérje összetétele megközelíti a búzáét és sok esszenciális mikroelemet tartalmaz, illetve gluténmentes, vagyis a sokakat kínzó étrendbe jól beilleszthető. A hagyományos tésztaalapú csemegékhez képest jóval egészségesebb rágcsálnivalót kapunk.
A ránk váró klímakrízis egyik legnagyobb kihívása, hogy felkészítsük élelmiszer termelésünket a hektikus időjárásra. A köles ezért egy nagy tűrőképességű fajta, ami jobban alkalmazkodik a környezeti változásokhoz, mint a jelenlegi haszonnövényeink. Egykoron a szegény ember tápláléka volt, ami a növény igénytelenségégének volt köszönhető. Olyan körülmények között is megtermett, amikor a kedvezőbb feltételeket igénylő növények nem tudtak termőre fordulni, ezért ezt sok helyen termesztették. Napjainkban az egyik előnye, hogy akár belvizes területeken, vagy gyengébb adottságú földeken is termeszthető. A búza és a kukorica megjelenésével is kiszorult a táplálkozásból, amelyekkel nem volt versenyképes, viszont reneszánszát éli a felhasználása és ezeken a területeken meghatározó növénnyé válhat.
Főleg azért, mert ahol idén nem termett elegendő kukorica, adott valamennyit a köles, ami állati takarmánynak is kiváló. Gondoljunk csak bele: közel hatezer éves növényről és fehérjebombáról beszélünk. A csapadékhiány miatt vált kényszer növénnyé a köles, amikor elérkezett a tavaszi gabonák vetési ideje, akkor több hónapja szárazság volt, hiányzott a talajból 150 mm csapadék, s a vetőmag termesztők javasolták szükségmegoldásnak, mert ez egy túlélő növény, rövid tenyészidejű és jól tűri a szárazságot.
Kiemelkedő nemzeti érték lett a Hajdú gabonaliszt. A Hungarikum Bizottság decemberi döntésével a Hajdú Gabona Zrt. csikós motívumú lisztcsaládja bekerült a hungarikum... ➜
Az állattenyésztőknél az év végére sok vállalkozásnál helyreállt a jövedelmezőség, a növénytermesztőknél azonban határozottan érezteti hatását a magas üzeman... ➜
Az elmúlt három év valamennyi nehézségéből jól jött ki az agrárium. A mezőgazdasági termelés ismét egyre hatékonyabb, de elmaradt a pénzügyi katasztrófa is. Így ... ➜
Kisebb termőterületen nagyobb mennyiséget is be lehetne takarítani kukoricából. Ez a precíziós gazdálkodással és a tudatos, fenntartható termesztéssel elérhető. Ez n... ➜
Zsigó György növényorvos tanácsai. Egyre kevésbé bízhatunk a telek károsító, gyérítő hatásában. Ha enyhe a tél, mindig felvetődik az áttelelő rovarok, atkák é... ➜
A gazdasági nehézségek és az aszály ellenére 2022-ben az AXIÁL Kft. rendelésállománya növekedett, a cég új telephelyet nyitott Felsőzsolcán és kibővítette bajai s... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.