A baromfiágazat a legversenyképesebb valamennyi hazai ágazat közül: erre az egyik legárulkodóbb adat az, hogy az önellátottságunk 150 százalékos –beleértve a csirke és a pulykahúst egyaránt. De az utóbbi időszak gondjai itt is megjelentek, viszont még így is kiemelt helyen szerepelnek a szárnyasok a fogyasztók mindennapjaiban. Közeleg azonban az ősz, a fűtési szezon, amelynek a költsége a baromfitelepeken húzós lesz. A várható kilátásokról kérdeztük Muzsek Andrást, a Magyar Pulykaszövetség elnökét, a Gallicoop Cégcsoport vezérigazgatóját.
A héten megjelent a hír, hogy legkevesebb 30-35 százalékos áremelés várható a következő négy hónapban a baromfitermékeknél, mert valós veszélye van az ágazat zsugorodásának, miután a lakosság már elkezdte visszafogni a fogyasztását. A baromfihús árában eddig egyelőre még leginkább a tavalyi költségemelések hatása jelent meg, azonban az energiaárak elszabadulása új helyzetet teremt és újabb áremeléseket tesz szükségessé a feldolgozók és a termelők fennmaradása érdekében. Nagyon nehéz időszak elé néz az ágazat, a nem korszerű istállókkal rendelkező, kevésbé tőkeerős kisebb szereplőknél a téli leállások, illetve az állattartó telepek bezárása is valószínűsíthető. A csirke mellett a pulykát is érinti az előbb említett sok nehézség, de mivel népszerű termékekről van szó, ezért azt remélik, hogy nem lesz nagy a visszaesés.
-Aszályos éven vagyunk túl, ami a termésátlagokra is hatással van, s ez magával hozta a takarmány áremelkedést, a másik oldalon pedig közeleg a fűtési szezon és a csirke és pulyka ólakat fel kell fűteni. A gáz és az elektromos áram ára történelmi csúcsokra emelkedett, tehát olyan árakon kell ezt megoldani, ami eddig nem volt –fogalmaz a szakember, aki szerint további áremelkedés várható: az év elejéhez képest húsz százalékot emeltek és újabbakra is sor kerül ősztől.
-„Miután a nap végén mindenkinek ki kell fizetni az áramszámlát és a dolgozókat, így nem engedheti meg magának a termelő a veszteség felhalmozását. Vevőink is kénytelenek elfogadni ezt és áthárítani a költségeket a fogyasztókra. A Gallicoop Csoport 25 ezer tonnányi feldolgozott terméket gyárt, ezek közül a legnépszerűbb a párizsi, a virsli, a szalámi, valamint a panírozott termékek és ott vagyunk a saját márkás termékek piacán is. Azt látjuk, hogy a vevők úgy reagálnak ezekre az árnövekedésekre, hogy az olcsóbb termékeket vásárolják. Ezekből nem győzünk eleget gyártani. Sokkal akció érzékenyebbek lesznek ezért a jövőben a vásárlók” –mondta a vezérigazgató.
Azok a termelők vészelik át jobban ezt az időszakot, akik korszerűsítettek, mert így hatékonyabban és olcsóbban tudnak termelni. Jó hír továbbra is az, hogy a baromfi a legnagyobb és legjobban szervezett állattenyésztési ágazat, a hazai hústermelés több mint felét ez adja.
https://www.gallicoop.hu/
A gyakorlott borbírálók a bor ízében is megtalálják a nyári lisztharmatfertőzésnek tulajdonítható dohos, penészes ízt. Már 5-10 %-os bogyófertőzés is borhibát okoz. Ne engedjük, hogy elrontsa a borunkat! - figyelmeztet legújabb szőlős felhívásában Zsigó György növényorvos.... ➜
Szójából nem vagyunk önellátók, de voltak olyan külföldi befektetők, akik azért jöttek hozzánk, hogy a hazai GMO-mentes szóját megvásárolják. Rossz hír, hogy öne... ➜
Egy kártevő rajzásmegfigyelésének célja, hogy megtaláljuk azt az időpontot, amikor egy adott kártevő ellen a leghatékonyabban tudunk védekezni. Az előrejelzés a hőö... ➜
A tavalyi év jól sikerült a dinnyetermesztőknek: az április eleji fagyok után a hónap közepétől kiültették a palántákat, onnantól kezdve az időjárás rászolgált ... ➜
A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.