Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.13
novenyvedoszer.hu

Ezekre figyeljünk vetőmagválasztásnál!

2024.04.02

Húsvét után hagyományosan elindulnak a munkák a hobbikertekben. A színes tasakos kiskerti vetőmagokból mintegy 20 millió darab talál gazdára a szezonban a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint. A legnagyobb mennyiségben a klasszikus zöldségfajokat vásárolják a hobbikertészek, de a gasztrokultúra fejlődésével megnőtt a kereslet a különleges zöldségfélék – chilipaprikák, koktélparadicsomok, salátafélék – iránt is.

Napjainkban a hazai házi kerti vetőmag-piac kínálata meghaladja az 1000 fajtát. Legnagyobb mennyiségben a klasszikus zöldségfajok – sárgarépa, petrezselyem, uborka, cékla, cukkini, zöldborsó, csemegekukorica – vetőmagjai találnak gazdára. Az utóbbi években a gasztrokultúra fejlődésével megnőtt a kereslet a különleges zöldségfélék: chilipaprikák, koktélparadicsomok, salátafélék, valamint a fűszernövények közül a lestyán, a kapor és a bazsalikom számos fajtája iránt. Kezdő kertészeknek a könnyen termeszthető zöldségfélék – tök, saláta, cukkini, uborka, retek, zöldborsó, zöldbab – termesztése ajánlott, ismertette Marton Ferenc, a Vetőmag Szövetség Zöldség Szekcióbizottságának tagja.


ÉVENTE 20 MILLIÓ TASAK TALÁL GAZDÁRA

Ma a becslések szerint a piaci szereplők évente 20 millió színes tasakos vetőmagot értékesítenek, ezeknek az értéke mintegy 5 milliárd forintot tesz ki. Ez a mennyiség trendszerűen évente 3-6 %-kal is csökkenhet. A hobbicélú vetőmagok zömét három fő kereskedelmi csatornán keresztül lehet vásárolni: multinacionális élelmiszerláncokban, barkácsáruházakban és a hagyományos gazda- és kertészeti boltokban.

Mint Marton Ferenc elmondta: a vetőmag használati értékét az úgynevezett értékmérő tulajdonságok határozzák meg. A faj- és fajtaazonosságot a vetőmagtermesztés során tartott szántóföldi szemlék alkalmával ellenőrzik. A tisztaságot és a csírázóképességet, a nedvességtartalmat, valamint a magvak egészségi állapotát laboratóriumi körülmények között vizsgálják a szabványban meghatározottak alapján.

A tasakos vetőmag megfelelő tárolási körülmények között őrzi meg csírázóképességét az érvényességi idején belül. Felhasználásig száraz, hűvös körülmények között kell tárolni. Nem célszerű hűvös, dohos, magas páratartalmú helyiségben tartani a tasakokat.

A HOBBIKERTEKET IS SÚJTJA AZ ÉGHAJLAT-VÁLTOZÁS

A klímaváltozás hatásai a hobbikerteket is megviselik, az extrém hőmérsékleti ingadozások komoly kihívást jelentenek. A kertekben alkalmazott víztakarékos megoldások, mint a csepegtető öntözőrendszer kiépítése, vagy az esővízgyűjtés, talaj- és növénytakarás lehet a megoldás.

Az éghajlatváltozás új kártevőket és növénybetegségeket hozott a kertekbe. A spanyol csupaszcsiga például a tavalyi évben okozott komoly károkat. A rendszeres növényellenőrzés, biológiai védekezés segíthet a káros hatások minimalizálásában.


BÚ NÉLKÜLI FEJ A KERTBEN NŐ” TARTJA A KÖZMONDÁS

„Szeretnénk, ha a házikerti zöldségtermesztés ismét népszerűbbé válhatna. A vegyszermentes, környezetkímélő termesztés az egészséges táplálkozásunk alapja. „Bú nélküli fej a kertben nő” tartja a közmondás, azaz a kertészkedés lehetővé teszi, hogy a hétköznapi dolgainkról és gondjainkról megfeledkezzünk. A kreativitás lehetőségét is biztosítja a kert, mely a modern, agyonszabályozott életünkből annyira hiányzik. Ugyanakkor változatos testmozgás a kertészkedés, így a kertész számára a egyfajta kondicionálóteremként és szoláriumként is felfogható a kert”, hangsúlyozta Marton Ferenc.

 


Kapcsolódó cikkek:


A tudatos termelő ezért választja a fémzárolt vetőmagot

Március közepén a vetőmag ágazatban szinte elfogytak a tavaszi kalászosok és hüvelyesek vetésére szánt minősített fémzárolt vetőmagok. Ez egyrészt jó hír, hiszen a magyar termelők ragaszkodnak a fémzárolt vetőmag elvetéséhez, ugyanis az elmúlt évek tapasztalataiból is jól tudják, hogy ez az egyetlen garancia a jövedelmező gazdálkodáshoz. A másik oldalról a vetőmag ágazatnak fel kell készülnie azokra a helyzetekre – mint a legutóbbi esetben –, amikor egyre jobban kitolódhatnak az őszi vetések és van, amikor már nem lehet vetni, például decemberben.


Ezeket is olvasta már?

Középpontban az almát súlytó fagykár

2024.04.13

A gyümölcsösöknél fellépő terméskiesésért 80%-ban a tavaszi fagykár a felelős. Bár a globális felmelegedés miatt összességében csökken a fagyos napok száma Magyarországon is, ez nem jelenti azt, hogy ne volnának és lennének továbbra is tavaszi fagyos időszakok, a korábbra tolódó virágzási időszak miatt pedig pont ebben a kritikus időszakban következhet be. Az alma adja az összes Magyarországon termelt fás gyümölcs 70%-át, de regionálisan sem egyenletes a termőterületek eloszlása, mert a gyümölcsös terület közel 40%-a egyetlen térségben, Szabolcs-Szatmárban található. A hosszabb távú alkalmazkodási törekvések (fagytűrő fajták telepítése, más termőterületek keresése) mellett a megelőzésre, a kibocsátások-csökkentésére kellene törekednünk, mert az kifizetődőbb és hatékonyabb. Szabó Péter és Pongrácz Rita elemzése, melyet a masfelfok.hu oldalon tettek közzé....

Folyamatos gombabetegségek, alma tűzelhalás, puszpángmoly! Ezek az aktuális növényvédelmi kihívások

2024.04.12

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga...

Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

2024.04.12

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy tagjait hatékonyan tudja tám...

Felelős gasztrohősök: a svédasztallal csökkenthető a pazarlás

2024.04.12

Iskolában, óvodában, menzákon, vagy a közétkeztetésben már működik a módszer. Nem csak a választék nagy és a választás könnyű, hanem sokat segít az élelmiszerpa...

Aggasztó csapadékhiányos helyzet, a napraforgó és a kukorica porszáraz talajba kerül

2024.04.11

Április 9-i szántóföldi növényvédelmi előrejelzés. Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhel...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  


Megismertem és elfogadom: Adatkezelés
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.