Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) most először összeállított, alkalmazkodásról szóló ún. EUCRA jelentésében 5 fő csoportba sorolta (élelmezés, egészségügy, infrastruktúra, gazdaság és pénzügy, ökoszisztémák) a súlyos következményekkel járó klímakockázatokat Európára vonatkozóan. A kockázatok ugyan elvontnak tűnhetnek, de valójában az egész gazdaságot és a társadalmat is veszélyeztethetik - írja a masfelfok.hu legújabb cikke.
Az extrém hőség gyakoribb előfordulása, a csapadékmintázatok megváltozása többféle rizikót is magukban hordoznak.
Hőség és aszály miatti kritikus kockázat
Kép forrása: pixabay
Élelmezési kockázatok
A hőség és az aszály miatt a mezőgazdasági terméshozam csökkenése már most kritikus kockázat Dél-Európában. Az aszályok negatív hatást gyakorolhatnak a termésre, élelmezésbiztonságra, ivóvízellátásra, energiatermelésre. Azonban nemcsak a csapadék hiánya, hanem annak túlzott többlete is problémát okozhat, a heves esőzések is károkkal járhatnak.
Továbbá a kései fagyok is termésveszteséghez vezethetnek, különösen, ha a növényt egy érzékeny fejlődési fázisban éri. A megváltozott éghajlati körülmények pedig új kórokozók megjelenését eredményezhetik. A megfelelő élelmiszertermeléshez továbbá az egészséges talaj megléte is fontos.
Ha csökken a terméshozam, akkor az erőfeszítés, hogy fent tartsuk a termelést, további nyomást gyakorol a biodiverzitásra, talajra, ökoszisztémára, ami pedig újabb kockázatot jelent a vízbiztonságra és -minőségre. A megfelelő élelemhez való hozzájutás hiánya az emberi egészségre, társadalmi egyenlőségre is hatással lehet.
Mik a lehetséges megoldások?
A mezőgazdaságnak és a táplálkozási szokásoknak is meg kellene változniuk.
A talaj minőségének javítása, a talajerózió limitálása és a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok is segíthetnek kezelni az időjárási szélsőségeket. A táplálkozási szokások eltolódása a növényi alapú táplálkozás felé szintén elősegítheti az élelmezésbiztonság fenntartását és a vízhiány problémáján is segíthet, hiszen csökkenti az élelmiszeripar vízfelhasználását. Az egészségesebb és fenntarthatóbb táplálkozási szokásokat a politika is támogathatná, mind az ellátás, mind az igény oldaláról.
Magyar kutatók új talajhidrológiai adatbázist fejlesztettek ki
A Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Talajtani Intézetének (TAKI) kutatói által kifejlesztett HU-SoilHydroGrids 3D talajhidrológiai adatbázis 1.0-ás verziója, jelentős lépés előre az országos léptékű környezeti problémák, mint például az aszály, a belvíz és a vízmegtartás elemzésében és előrejelzésében.
Európában eddig egyedülálló az a kezdeményezés, miszerint a tápanyag-utánpótláshoz szükséges mikrobiológiai termékeket drónnal juttatják ki azokon a területeken, ahová munkagéppel nem lehet eljutni. Vagyis a talajélet javítása ma már a levegőből is megtörténhet. Erről állapodott meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint a Bio-Nat Kft. Az év elején történt bejelentést gyorsan tettek is követték, ugyanis az egyetem tangazdaságában évente megforduló 4-5 ezer hallgató a mindennapokban is hasznosítani tudja a leírt megállapodás részleteit. ... ➜
Napjainkra az agrárium egyre szélesebb körben alkalmazza a drónok nyújtotta lehetőségeket. A mezőgazdaságban két fő alkalmazási terület a jellemző. Az egyik a monitor... ➜
Gyümölcsöt szednek, vagy éppen palántáznak. A korábban az autóiparban használt robotkarokkal már a termőföldeken is lehet találkozni. A digitális korral megérkezett ... ➜
A jogszerű drónos növényvédelemhez kapcsolódó személyi feltételek immár hiánytalanul teljesíthetőek. A Nébih közzétette honlapján a növényvédelmi drónpilóták... ➜
A drónos permetezéssel összefüggésben a szabályozásnak, a kijuttatásnak és a képzéseknek egyre nagyobb a szerepe. A készítmény engedélyezéseknek a rendszere - bár ... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.