Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2023.09.23
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu

Ez a gomba fertőzi a cseresznyét és a meggyet

2023.05.26

Az Óbudai Megfigyelőkert kajsziján, a termésen és a leveleken is megjelentek a ventúriás varasodásnak, a levéllyukacsosodást okozó gomba tünetei. De még ijesztőbbek azok a cseresznye és meggy levelekről és gyümölcsökről készült fotók, melyeken a blumeriella gomba fertőzésének a tüneteit azonosítottam be. A cseresznye mai fényképén a levélen láthatják a tipikus tüneteket, az elhaló levélfoltokat és a fiatal termésen a bemélyedő ragyát. Ez már nem éri meg a szüretet, mert biztosan megtalálja a monília, ennek is kedvez ez a meleg és csapadékos időjárás… Köszönöm Király Lászlónak, Bene Károlynak és Lajtai Annának, hogy jelezték a károsítást. A hónap fotóján már egy súlyos, az idei tavaszra jellemző nagyságú fertőzést láthatnak.
 
Már elkéstem, már korábban írnom kellett volna a csonthéjasokról! Arról, hogy ezen a tavaszon a levélbetegségeket okozó gombák bármikor berobbanhatnak és csak megelőzéssel védekezhetünk ellenük. Elszoktam a változó hőmérsékletű és nedves tavaszoktól. Mentségemre legyen mondva, hogy tünetmentes fákkal is találkoztam. (Nagyon különbözik a fajták fogékonysága, erre telepítéskor figyelni kell.) Félrevezetett az is, hogy tavaly pont egy hónappal későbben, először június 25-én írtam a blumerielláról, ekkor találtam meg a kezdeti tüneteit.


 
A cseresznye és a meggy levélfoltosságot okozó gombáira két éve még a mankoceb hatóanyagú készítményeket javasoltam pl. a Dithane-t, ma a réz és a kén hatóanyagú kontakt gombaölőket és a felszívódó Signum WG-t vethetjük be. Kiváló hatású a Syllit 400 SC, melynek gyógyító hatása is van. Sajnos II. kategóriás… Javaslom a permetezést még akkor is ha nem lesz termés a fán. A leveleknek a nyár végéig dolgozniuk kell!
 
Reider Imréné szaktanácsadó kolléganőmhöz kedden már peronoszpórás szőlőleveleket vittek be a kertészek. Valószínűleg fogékonyabb fajtákról és párásabb (pl. zártabb vagy sűrűn telepített) kertekből hozták a mintákat. Talán a lehullott és fertőzött őszi leveleket sem takarították el ezekben a kertekben… Mindenképpen készülni kell a védekezésre. Azokban a kertekben, ahol hosszabban nedvesen maradnak a levelek, mindenképpen körül kell nézni a sorok között. Továbbra is a kontakt réztartalmúak a főszereplők.


 
Ahogyan a lisztharmat esetében a kénnel, a peronoszpóránál a rézzel permetezhetünk virágzásig. A szőlővirágot sokan féltik a kéntől és a réztől. Úgy hallom, hogy ezek a finom őrlésű kén és rézkészítmények már kevésbé perzselnek. Az időjárásunkra tekintettel a belülről védő felszívódókkal is dolgozhatnak, jónéhány III. kategóriásat is vásárolhatnak, pl. Enervin, Melody Compact, Mildicut, Profiler, Quadris, stb. Ahol a tarka szőlőmollyal is gond lehet, pl. mert fogja a kertjükben kifüggesztett feromoncsapda vagy megjelentek az atkák és a korábbi tapasztalatok alapján komoly atkafertőzésre számítanak az idén is, ott érdemes a lisztharmat és a peronoszpóra elleni permetléhez rovarölő vagy atkaölő szert is adagolni.


 
Továbbra is csökkeni fog azoknak a növényvédő szereknek a száma, melyekhez hozzászoktunk. Ezért folyamatosan keresnünk kell az egyéb megoldásokat is. Néhányról csupán megfeledkeztünk. Nagyapáink még rendszeresen használták a levéltetveket terjesztő, ápoló hangyák elleni ragacsos övet és az almamoly elleni küzdelemben jól bevált száraz hernyófogó övet. Jó leírást találtam ezekről a gazigazító oldalán.
 
Az előző felhívásban írtam a cseresznyelégy megjelenését jelző ragacsos sárgalapokról. A talajból kibújó legyek először a fa tetején lévő termést keresik fel. Ha a sárgalapokat a fa tetejére tudják kiakasztani, akkor már ezeket a legkorábban kikelő legyeket is elcsíphetik és időben kezdhetik a permetezést. A csapdákat forgalmazó kutatóintézet egy könnyen kezelhető akasztót fejlesztett ki, mely a webáruházukban megvásárolható. A diófán is így kell használni, mert a dióburoklégy is a lombkorona tetején, annak a déli oldalán jelenik meg először. 


Szerzők:
Növényvédőszer.hu /Zsigó György

Ezeket is olvasta már?

Drónos növényvédelem: hol tart a szakképzés?

2023.04.17

A drónos permetezéssel összefüggésben a szabályozásnak, a kijuttatásnak és a képzéseknek egyre nagyobb a szerepe. A készítmény engedélyezéseknek a rendszere - bár ...

Precíziós gazdálkodás: lesz-e új pályázat?

2023.03.05

Folytatódnak az agrár digitalizációs pályázatok, de ezeknek az időpontja még nem ismert, az viszont már biztos, hogy az új feltételek között az adatgyűjtés lesz a me...

Megkezdődött a drónos szolgáltatók ellenőrzése

2022.10.04

Támogató szemlékkel segíti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatók jogszabályoknak megfelelő feladatvégz...

Nemzetközi piacra készül a magyar permetező drón

2022.09.22

A győri Széchenyi István Egyetem fontos szereplője a drónkutatásnak. Ezt a területet erősítette, hogy a múlt évben az intézmény az ABZ Drone Kft.-vel és az MIB Invest...


| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.