Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutató Intézet azt tanácsolja, hogy "vásárolj ökológiai gazdálkodásból, vagy legeltetett / szabadtartású termelésből származó húst, tojást és tejtermékeket, amikor csak teheted! Kistermelői termék esetén a fogyasztói bizalom kulcsa a személyes kapcsolat: ha van rá lehetőséged, nézd meg a helyi állattartó gazdaságát, és győződj meg akár személyesen, hogyan tartja az állatait"!
Fogyasztásod környezeti lábnyomát csökkentheted, ha kevesebb húst eszel; például próbáld ki a húsmentes hétfőt vagy tarts böjtöt péntekenként! Figyeld a terméken található címkéket, hogy tudatosabb döntést hozhass! A biotermékek zöld alapon fehér csillagokból álló levél logója mellett már egyre többször találkozhatsz itthon is a szabadtartású állattartásra utaló jelzésekkel.
A tojáson például figyeld a kódszám elejét:
*a 0 az ökológiai tartású tyúkok tojásait jelenti, ahol az állatoknak lehetőségük van a szabadba menni és garantáltan GMO-mentes takarmányt kapnak
*az 1-es a szabadtartásút, ahol az állatok szabadtéri kifutót is használhatnak,
*a 2-es mélyalmos tartást, ahol alapjában véve egész életüket istállóban töltik az életüket, mégis tudnak valamennyit mozogni,
*a 3-as pedig a ketreces tartású tyúkok tojása, ahol a tyúkok ketrecekben, a szabad mozgás lehetőségétől megfosztva élnek.
Az ökológiai mezőgazdaság állattartó ágazata
Az ökológiai állattartás szabályozása ma már nemcsak a leggyakoribb haszonállatokra, hanem a tenyészett vadállatokra, sőt a víziállatok tartására is kiterjed. Valamennyi állatfaj esetén elvárás a szabad tartás, amelytől csak nagyon kedvezőtlen időjárási helyzet esetén lehet eltérni.
Az állatoknak ökológiai gazdálkodásból származó takarmányt kell fogyasztaniuk, amely bizonyos mértékben származhat az ökológiai tartásra történő átállási időszakból, és fiatal baromfi vagy sertés esetén minimális arányban nem ökológiai gazdálkodásból, de garantáltan GMO-mentes termelésből. Földterület nélküli állattartás nem lehetséges.
A takarmány egy meghatározó részének a gazdaságból, vagy a gazdaság régiójával azonos régióból kell származnia. Az állatok vakcinázása, azaz védőoltással történő kezelése engedélyezett, csakúgy, mint az egyedi gyógykezelés, utóbbi azonban kizárólag indokolt esetben, azaz sohasem preventíven. A hazai öko állattartók leggyakrabban húsmarhát tartanak, a tejelő állományok, a sertés-, tojótyúk vagy húscsirketartó gazdaságok száma ma még elmarad a kívánatostól. A hazai öko gyepterületeken legelő állatok hozzájárulnak természetvédelmi szempontból értékes gyepeink megőrzéséhez, miközben fenntartható élelmiszert állítanak elő számunkra.
Online konferenciasorozatot indít a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. A három eseményből álló tájékoztatás célja, hogy hozzásegítse a feldolgozóüzemeket, a kertészeteket és az állattartó telepeket az ökológiai gazdálkodáshoz, illetve az ökotermékek feldolgozásához kapcsolt pályázati előnyök hatékony kihasználásához.... ➜
A Phylazonit Kft. és a Calmit Hungária Kft. bemutatja: a Tervezzünk ésszel: baktériumokkal és mésszel! rendezvényét. Miért fontos, hogyan és mennyire lehet hatékony ... ➜
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) közreműködésével – idén is megrendezi az orszá... ➜
Május elejétől bő egy hónapon keresztül lehet szedni a szabadföldi epret a Szedd magad! kertekben. A legtöbb helyen bőséges termés várható. Cikkünkben mutatjuk az ors... ➜
Megjelent a hazai fűtetlen fólia alatt érlelt eper is az üzletekben és a piacokon. Kilóját 2400 forintért kínálják, jellemzően félkilós kiszerelésben árulták péld... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.