Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.02
novenyvedoszer.hu

Megállíthatatlanul terjed az otthoni fermentálás

2024.03.18

Mautner Zsófiától, az ismert gasztronómustól származik az a szállóigévé vált mondás, miszerint aki egyszer elkezdi a fermentálást, az nem tudja abbahagyni. Ez annyira igaz, hogy mára megszámlálhatatlan követője vált a rabjává a fermentálásnak. A népszerű közösségi oldalakon nagy csoportja alakult ki. Sokak számára ez újdonság, pedig nem újkeletű dologról van szó, csak elfelejtettünk egy régi szokást. A szó erjedést jelent, ami abból áll, hogy a víz, a só és a zöldség kombinációjából indul el a tejsavas erjedés, ami nagyon hasznos például a bélflórára.

Az erjesztett, más néven fermentált élelmiszereknek ismét reneszánszuk van, a rendszeres fogyasztásukat meghálálja a szervezet – főleg a böjti időszakban. Ez egy olyan ősi módszer az élelmiszerek tartósítására – melegítés, vagy mesterséges tartósítószere nélkül –, amely szinte minden kultúrában ismert. A fermentumok szakértőjének számít Ábrahám Anikó, aki a Sopron melletti Ágfalván foglalkozik fermentált zöldségek készítésével, ami nevezhető művészetnek is. Mint mondja: aki idáig eljut, az onnantól kezdve kiélheti a fantáziáját a színekkel és a formákkal is. Az egyik népszerű házasítás, amire esküszik, hogy mások is megkedvelik, a retkes, karfiolos és zöldfűszeres összeállítás, de a csalamádé készülhet káposztából és mindenféle fűszerek és zöldségek hozzáadásával. Fontos, hogy az üvegbe besózott állapotban kerüljenek az alapanyagok. A legutóbbi sikerét a céklakockából, karfiolból készült párosításnak köszönheti.

Fotó: Getty Images

Sok helyen már szintet léptek a fermentált zöldségek és megjelentek a különböző kencék is. Kevesen tudják, hogy a hüvelyeseket – bab, lencse, sárgaborsó – is lehet fermentálni, ami már a vegán étkezés kívánalmainak is megfelel és jól elfér benne a lencse mellett a sültpaprika is. A sokszor kritizált közösségi platformok egyértelműen jónak bizonyultak ezen a téren, ugyanis fontos szerepük van abban, hogy ez az eljárás ilyen szinten terjedőben van.

Egy bevált módszer Ábrahám Anikótól: az üveg aljára kerül a fűszer, amelyre kerül egy réteg karfiol, majd felkockázott cékla, de bármilyen zöldséggel lehet kombinálni. Majdnem az üveg szájáig kell felönteni a sóoldatos vízzel, ami azt jelenti, hogy 1 liter vízhez 20 gramm sóra van szükség. Ecetre, vagy egyéb ízesítőkre semmi szükség nincs, mert a baktériumok mindvégig végzik a munkájukat. A légmentes lezárást követően két hétig kell erjeszteni normál hőmérsékleten, majd jöhet a fogyasztás.    


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Búzaszentelő Ünnepséggel indult el az idei Magyarok Kenyere Program

2024.04.23

A Kárpát-medencei Búzaszentelő Ünnepséggel, közel 400 kárpát-medencei gazdálkodó részvételével nyitotta meg a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program a 2024. évi adománygyűjtését. Az ünnepi eseménynek idén a Partiumiban található Kaplony település adott otthont, melyen a nemzeti összetartozás jegyében részt vett dr. Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese is. A Magyarok Kenyere összefogás a magyar gazdák önzetlen adományainak köszönhetően ma már több mint 100 000 gyermek és rászoruló éves ellátását biztosítja Kárpát-medence szerte....

Mától bejelentési kötelezettség lépett életbe a mezőgazdasági termékek behozataláról

2024.04.16

Április 16-án hatályba lép az egyes mezőgazdasági termékek Magyarországra történő behozatalára vonatkozó kormányrendelet. A jogszabály szerint a bejelentésköteles ...

Megkezdődhet az import élelmiszerek visszaszorítása

2024.04.15

Nemsokára 200 milliárd forint értékben fognak kiírni feldolgozói fejlesztési pályázatokat, külön a kisebb és külön a nagyobb projektekre. A mostani uniós ciklusban ...

A szokottnál korábban indul az idei spárgaszezon

2024.04.15

A hirtelen jött felmelegedésnek köszönhetően az idén tavasszal a megszokottnál három héttel korábban indult a spárga szedése a hazai kertészetekben. A Nemzeti Agrárga...

Gasztrohősök: a svédasztallal csökkenthető a pazarlás

2024.04.12

Iskolában, óvodában, menzákon, vagy a közétkeztetésben már működik a módszer. Nem csak a választék nagy és a választás könnyű, hanem sokat segít az élelmiszerpa...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.