Magyarországon az elmúlt öt évben jelentősen nőtt a pezsgőt előállító pincészetek száma, ami azt jelenti, hogy mennyiségük megháromszorozódott és számuk tavaly már elérte a 120-at. Ez a nagy mértékű növekedés részben a minőségi pezsgő iránti növekvő keresletnek, részben pedig a kormányzat által lebontott bürokratikus akadályoknak köszönhető – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az ötödik etyeki Pezsgőkonferencia és pezsgőünnep elnevezésű rendezvényen.
A pezsgőtermelés terén elért eredmények azt mutatják, hogy évente Magyarországon 140-160 ezer hektoliter pezsgő készül, ami a borászati termékek 5-6 százalékát teszi ki. A Felső-Pannon és a Duna borrégió dominálja ezen termékek előállítását. A magyar bor- és pezsgőipar szakmai közössége készen áll a tradicionális pezsgők minőségének további fejlesztésére, és a kormány számára fontos, hogy támogató intézkedései a szőlőültetvények megújítását és a technológia fejlesztését segítsék elő.
Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy bár a magyar borimport alacsony szinten stagnál, 2018 óta 100 ezer hektoliter körül alakul, ami a teljes magyar borfogyasztás mindössze mintegy 5 százalékát teszi ki. A pezsgők iránti növekvő kereslet miatt ugyanakkor az import értéke és mennyisége is növekedést mutat ezen a területen. Hangsúlyozta: a Magyarországra behozott pezsgők értéke jóval magasabb, mint az exportáltaké, ami a jövőben egy szakmai kihívást jelent. De a magyar pezsgőt nemcsak itthon keresik, hanem külföldön is, a legnagyobb piacok e területen – érték és mennyiség szerint is – Kanada, Románia, Észtország, Svédország és Lettország.
Feldman Zsolt az előadásának zárásaként bemutatta az új uniós borjelölési szabályokat és változásokat, amelyek értelmében az energia-, tápérték- és összetevő-információkat a borcímkéken fel kell tüntetni. Az elektronikus jelölés egyik lehetősége a QR-kód, amely a fogyasztókat egy elektronikus felülethez vezeti, ahol ezek az információk elérhetők lesznek. Az Agrárminisztérium pedig dolgozik egy közös elektronikus jelölési gyűjtőfelület létrehozásán, hogy segítse az ágazat szereplőit a változásoknak való megfelelésben.
A szóban forgó új fejlemények és a magyar pezsgőipar dinamikus növekedése ígéretes kilátásokat teremtenek a magyar borászat számára, így pezsgőkészítés terén is, ami lehetőséget nyújt a minőségi fejlesztésére, és a magyar pezsgő népszerűsítésére a hazai és külföldi piacokon egyaránt – tájékoztatott a szaktárca sajtóirodája.
Online konferenciasorozatot indít a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. A három eseményből álló tájékoztatás célja, hogy hozzásegítse a feldolgozóüzemeket, a kertészeteket és az állattartó telepeket az ökológiai gazdálkodáshoz, illetve az ökotermékek feldolgozásához kapcsolt pályázati előnyök hatékony kihasználásához.... ➜
A Phylazonit Kft. és a Calmit Hungária Kft. bemutatja: a Tervezzünk ésszel: baktériumokkal és mésszel! rendezvényét. Miért fontos, hogyan és mennyire lehet hatékony ... ➜
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) közreműködésével – idén is megrendezi az orszá... ➜
Május elejétől bő egy hónapon keresztül lehet szedni a szabadföldi epret a Szedd magad! kertekben. A legtöbb helyen bőséges termés várható. Cikkünkben mutatjuk az ors... ➜
Megjelent a hazai fűtetlen fólia alatt érlelt eper is az üzletekben és a piacokon. Kilóját 2400 forintért kínálják, jellemzően félkilós kiszerelésben árulták péld... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.