Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.17

A gyümölcsminőség függ a beporzóktól

2023.09.04

Az olaszországi Padovai Egyetem és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) kutatói komoly felismeréseket tettek a gyümölcsök minőségének kérdéskörében; az általuk végzett kutatás szerint ugyanis a gyümölcsök minősége jelentős mértékben függ a beporzó állatok jelenlététől, ez az arány csaknem 25 százalék.
        
A témáról készített tanulmány először mutatja be, hogy mennyire fontosak a természetes beporzók a mezőgazdasági termelés minőségének fenntartásában. A kutatásban résztvevő Elena Gazzea és Lorenzo Marini a Padovai Egyetemről, valamint Batáry Péter, az ELKH ÖK tudományos tanácsadója részletes elemzést végeztek a beporzók globális hatásáról. Ehhez a kutatók a metaanalízis nevű statisztikai módszert alkalmazták, amely lehetővé tette számukra, hogy összegyűjtsék és elemezzék a témával kapcsolatos széles körű irodalmi adatokat.

Az adatgyűjtés során a kutatók a világ különböző országaiban és különböző növényterményeken végzett 190 független vizsgálat eredményeit használták fel. Az állati beporzás hatását azzal mérlegelték, hogy összehasonlították a beporzók jelenlétében és hiányában termesztett termések minőségét. Az eredmények lenyűgözőek voltak: az állati beporzók jelenléte átlagosan 23 százalékkal jobb minőségű gyümölcsökhöz vezetett. Ezt a minőségi javulást az alak, a méret, a megjelenés, az íz és a táplálkozási tulajdonságok terén észlelték.

A beporzó szervezetek, mint például a méhek, lepkék és rovarok, kulcsfontosságúak a gyümölcsök és zöldségek szaporodásában. Azonban az elmúlt évtizedekben világszerte csökkent a beporzó fajok sokfélesége és száma, ami a beporzóválság vagy pollinációs krízis nevű jelenséghez vezetett. E tény következtében a gyümölcs- és zöldségtermések minősége és mennyisége akár veszélybe is kerülhet.

A kutatók tanulmánya rámutat arra, hogy az agrár-élelmiszeripari szektor számára komoly következményekkel járhatnak a beporzók hiányából eredő minőségi problémák. Az élelmiszeriparban a termékek minősége leginkább az esztétikai és tartóssági szempontokra épül, amelyek a fogyasztói preferenciákat is alakítják. A gyenge vagy nem megfelelő beporzás következtében a termékek megjelenése, íze és tartóssága romolhat, aminek gazdasági hatásai a mezőgazdasági termelőktől kezdve a fogyasztói döntésekig érhetik el. A kutatók hangsúlyozzák: a beporzók szerepe és jelentősége széles körben felismerésre és figyelembevételre szorul az agrárium és az élelmiszeripar területén. A megnövekedett élelmiszer-pazarlás csökkentése és a termések minőségi problémáinak megoldása érdekében a beporzók szerepének megértése és védelme kulcsfontosságú a fenntartható mezőgazdasági termelés és az egészséges élelmiszerek előállítása során. 


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Online konferenciasorozat indul az ökológiai pályázatok sikerességéhez

2024.05.14

Online konferenciasorozatot indít a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. A három eseményből álló tájékoztatás célja, hogy hozzásegítse a feldolgozóüzemeket, a kertészeteket és az állattartó telepeket az ökológiai gazdálkodáshoz, illetve az ökotermékek feldolgozásához kapcsolt pályázati előnyök hatékony kihasználásához....

Tervezzünk ésszel: baktériumokkal és mésszel! rendezvény

2024.05.13

 A Phylazonit Kft. és a Calmit Hungária Kft. bemutatja: a Tervezzünk ésszel: baktériumokkal és mésszel! rendezvényét. Miért fontos, hogyan és mennyire lehet hatékony ...

JÚNIUSBAN ÚJRA NAK SZÁNTÓFÖLDI NAPOK ÉS AGRÁRGÉPSHOW

2024.05.08

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) közreműködésével – idén is megrendezi az orszá...

Szedd magad Eper! Itt a 2024-es országos lista

2024.05.04

Május elejétől bő egy hónapon keresztül lehet szedni a szabadföldi epret a Szedd magad! kertekben. A legtöbb helyen bőséges termés várható. Cikkünkben mutatjuk az ors...

Beérett a fóliás eper: olcsóbb, mint tavaly

2024.05.02

Megjelent a hazai fűtetlen fólia alatt érlelt eper is az üzletekben és a piacokon. Kilóját 2400 forintért kínálják, jellemzően félkilós kiszerelésben árulták péld...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.