Az omega-3 zsírsavak gazdasági haszonállatokkal takarmány alapanyagként (pl. len- és halolaj) etetve képesek megjelenni az egyes állati termékekben, mint pl.: a tej, a hús és a tojás. Ezáltal nemcsak az állatok utódaira tudunk pozitív hatást gyakorolni (pl. csökkent malacelhullás), de képesek lehetünk magasabb biológiai értékű élelmiszer alapanyagot is előállítani.
Az omega-3 és omega-6 zsírsavakon belül megkülönböztetünk ún. esszenciális (nélkülözhetetlen) zsírsavakat (alfa-linolénsav, C18:3n-3 és a linolsav, C18:2n-6), amelyeket az állatok szervezete nem képes szintetizálni, ezért ezeket takarmányozás útján kell bevinni az étrendbe. Az omega-3 zsírsavak (pl. alfa-linolénsav, eikozapentaénsav-EPA, dokózahexaénsav-DHA) fontos sejtalkotók, minden élő sejt sejthártyájában jelen vannak (kiemelendőek az immunsejtek és az idegsejtek) és hozzájárulnak azok megfelelő működéséhez. Antioxidáns jellegű hatásuk is van, hiszen aktívabb működésre serkentik az immunrendszert. Emellett szerepük van például az embrionális fejlődésben és a szaporodásbiológiai folyamatokban. Hiányuk fejlődési rendellenességekhez, gyenge immunitáshoz és más egészségügyi problémákhoz is vezethet. Az elégtelen szaporodásbiológiai eredmények pedig gazdasági kárt okoznak a nagyüzemi állattartásban.
Cégünk, az ADEXGO Kft. takarmányozási, termelési eredmények és termékminőség vonatkozásban is vizsgálja az omega-3 zsírsavakat és azok forrásait (lenmag, hal- és algaolaj stb.). Az omega-3 zsírsavak között találunk néhányat, amelyek élettani szempontból nagyon fontosak, ilyenek a már említett EPA (C20:5n-3) és DHA (C22:6n-3). A gyakorlati takarmányozás számára az EPA és DHA zsírsavak legkönnyebben elérhető forrása a halolaj.
Az általunk elvégzett etetési tesztek szigorú protokollok szerint zajlanak, ahol az állatok termelési és egyéb paramétereit hasonlítjuk össze a kontroll és a kísérleti csoportokban. Sertésekkel szerzett tapasztalataink alapján a legígéretesebb eredmények a szaporodásbiológia területén várhatóak. Az általunk végzett etetési vizsgálatok egyértelműen visszaigazolták, hogy alacsony dózisú (<1%), de hosszútávú halolaj etetés hatására jelentősen javul a termékenyítések hatékonysága és a magzatok életben maradási esélye. A kísérleti állatokat korábban lehet termékenyíteni, ezáltal csökkennek a takarmányozási költségek. A hatékonyabb vemhesítés révén kevesebb a visszaivarzó kocák aránya és ezáltal a szaporodásbiológiai okból történő selejtezés mértéke. Emellett jelentős csökkenést tapasztaltunk a szopósmalac elhullásban is.
Az eddig elvégzett kísérleteink alapján elmondható, hogy az omega-3 zsírsavak etetésével nő az egy koca után született malacok száma, valamint a következő szaporodásbiológiai ciklusban jelentősen javul az állatok újra termékenyítésének sikere.
https://adexgo.hu/publikaciok/
Az árérzékenység ellenére megnőtt a vásárlók igénye az egészséges élelmiszerek iránt. Kitüntető figyelmet kapnak például az Omega3 zsírsavakban gazdag termékek: ezek egyike a tojás. Vajon miért van az, hogy az ilyen tojások halszagúak? A különböző vizsgálatok ezt kutatják és erre megszületett a magyarázat is.... ➜
A nyersanyagok és erőforrások optimális felhasználása, illetve az előállított termékek minőségének javítása érdekében már a hétköznapi gyakorlat számára is el... ➜
A sertéstenyésztésben a nagyobb alomlétszám rendszerint kisebb születési súllyal párosul, ami kedvezőtlen hatással van a malacok életképességére és fejlődésére. ... ➜
Bemutatkozik az ADEXGO Kft. Cégünk elsősorban kiegészítő takarmányok és takarmány adalékanyagok gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. Ezen termékek az inte... ➜
Az ADEXGO Kft. sorozata 1. Liszt, pehely, olaj. A lenmagból ennél is több minden állítható elő, például a gyógyszeripar, a növénytermesztés és az állattenyésztés i... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.