A paradicsom növények növekedését, annak gyorsaságát a környezetének hőmérséklete és a világosság határozza meg. A már valódi levelekkel rendelkező paradicsom növények növekedése 22 °C-os helyen ideális, de 15-29 fok között is jól érzi magát. Amit a palántanevelésnél sokan nem vesznek figyelembe, hogy csírázáskor és szikleveles korban ettől eltérő hőmérsékleten fejlődnek jól a palánták - figyelmeztet írásában Dr. Némethy Zsuzsanna, a www.novenydoktor.hu oldal növényorvosa.
Csírázáskor 27-29 °C, míg szikleveles korban az első valódi levelek megjelenéséig a 15-18 °C számukra az optimális.
A palánták napszaktól függően is eltérő hőmérsékletet kívánnak. Éjszaka a nappali hőmérsékletnél 4-6 fokkal alacsonyabb hőmérséklet számukra a megfelelő.
Ez azt jelenti, hogy az egyenletes hőmérsékletű, központi fűtéses lakás nem nyújtja növekedésükhöz a megfelelő feltételeket, gyorsabban nőnek, mint kellene, ez okozza a vékony, magas palánta szárakat.
A fokozott növekedést tovább erősítheti a túlzottan nedvesen tartott földjük, a „túlgondoskodás”. Így jönnek létre a cérnavékony palánták, melyek nem tudják megtartani a csúcson fejlődő levélkéket, és eldőlnek.
A palánták nyurgulását - a magas hőmérséklet mellett - segíti a fényhiány. Lakásban, ablak mellett nevelt palántáknál soha nem elegendő a számukra szüksége fény, a növények fény hiányában felnyúlnak, etioláltak lesznek, szövetük laza, gyenge, színük világoszöld.
A nappalnál hűvösebb éjszaka hiánya a palántáknál késlelteti a virágbimbók differenciálódást, megjelenését. Az egyenletes hőmérsékleten nevelt palántáknál – bármilyen nagyra nő a lombjuk – a virágzás kezdete későbbre tolódik, így a gyümölcs képződés, érés is lassabban indul meg kiültetés után.
Ezek a paradicsomok hozhatnak bő termést
Kiemelkedő minőség, sajátos íz és színvilág, kiváló alkalmazkodó képesség. Ezek a főbb jellemzői a tájfajta paradicsomnak. Már több, mint tíz éve sikeres ez a paradicsom mentő program, amely mag formájában elérhető valamennyi kiskert tulajdonos számára is.
Karotinoid tartalom a magyar zöldségekben
A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara vizsgálatot végzett a sárgarépában és a paradicsomban lévő karotinoidok mennyiségi kimutatására vonatkozóan. A karotinoidok sárga, narancssárga és piros sínű, vízben nem oldódó pigmentek a gyümölcsökben és zöldségekben. Jó antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, így köztudottan kiváló egészségjavító hatással bírnak. A paradicsom fő karotinja, a likopin bizonyítottan rákellenes hatással bír, míg a sárgarépában lévő β-karotin pedig A-provitamin aktivitással rendelkezik, így a szervezet azt megfelelően hasznosítani tudja.
Az árérzékenység ellenére megnőtt a vásárlók igénye az egészséges élelmiszerek iránt. Kitüntető figyelmet kapnak például az Omega3 zsírsavakban gazdag termékek: ezek egyike a tojás. Vajon miért van az, hogy az ilyen tojások halszagúak? A különböző vizsgálatok ezt kutatják és erre megszületett a magyarázat is.... ➜
A nyersanyagok és erőforrások optimális felhasználása, illetve az előállított termékek minőségének javítása érdekében már a hétköznapi gyakorlat számára is el... ➜
A sertéstenyésztésben a nagyobb alomlétszám rendszerint kisebb születési súllyal párosul, ami kedvezőtlen hatással van a malacok életképességére és fejlődésére. ... ➜
Bemutatkozik az ADEXGO Kft. Cégünk elsősorban kiegészítő takarmányok és takarmány adalékanyagok gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. Ezen termékek az inte... ➜
Az ADEXGO Kft. sorozata 2. Az omega-3 zsírsavak gazdasági haszonállatokkal takarmány alapanyagként (pl. len- és halolaj) etetve képesek megjelenni az egyes állati termékek... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.