Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.14

Vadhús: külföldön jobban keresett, mint idehaza

2024.03.07

Egész évben ellátja vadhússal a Napkoron található üzemet a térségben található dámszarvasok száma. Innen már csak egy lépés volt amellett dönteni, hogy érdemes kihasználni a piaci rést és a vadhúst tenni a középpontba. Azt, hogy a vadhúsnál nincs egészségesebb, ezt ma már nem csak a vadászok tudják, hanem a kormány programjának köszönhetően elég sokan, mivel a vadhúsfeldolgozók tőkehús és feldolgozott formában kínálják a termékeiket.

Napkoron a Nativus Kft. 2020-ban kezdte el az igazi munkát és azóta bebizonyosodott, hogy nemzetközileg is jó a híre a vadhúsfeldolgozónak, tehát érdemes volt belevágni. Támba Miklós, az üzem vezetője sajnálja, hogy a kínálatból hiányzik az afrikai sertéspestis miatt a vaddisznó, ezért - mint feldolgozandó vad - kiesett a választékból, viszont a vadászható nagyvadak – gímszarvas, dámszarvas, őz – megtalálhatók, a kisebb vadak közül pedig a fácán és a vadkacsa teszi ki a repertoárt.

-Egyedülálló a feldolgozásban a késztermék előállítás. Nagy hangsúlyt fektetünk ezért arra, hogy ez a vadhús ne csak egy tőkehús, vagy fagyasztott hús formájában jelenjen meg a piacon, hanem komoly hozzáadott értékkel olyan ízvilágot biztosítson a fogyasztóknak, amelyek otthoni körülmények között kevésbé érhetők el. Ez azt jelenti, hogy nem szarvas pörköltet fóliázunk le, amit meg lehet melegíteni, hanem a hozzáadott értéket növeljük. A termék fejlesztésekor ugyanis mindig nagy kérdés, hogy milyen legyen az ízvilág, amivel a fogyasztókat megcélozzuk –nyilatkozta Támba Miklós.
Nyugat-Európában a vadhús fogyasztás sokkal inkább a mindennapi élet része, mint idehaza, de mivel sokan szeretnének tenni a magyar fogyasztás előmozdításáért, ezért inkább erre a piacra koncentrálva hozzák létre a termékeiket. Az üzem méretéből adódóan egyelőre a hazai piac ellátása önmagában nem elegendő Napkoron, ezért céltudatosan az exportpiac felé is nyitnak – ezért neveztek be egy nemzetközi élelmiszeripari megmérettetésre, a Great Taste Awards-ra, melyet 1994. óta minden évben megrendeznek. Ennek az a különlegessége, hogy a zsűri a csomagolástól függetlenül csak az ízre koncentrál. A három csillagos besorolás a legmagasabb szint: ezt érdemelte ki a szarvas csípős szalámi. A Great Taste Awards-t egyébként az élelmiszeripar Oscar-díjának is nevezik.

Az üzem 2020-ban elnyerte a Portfolio Agrárdíjak rendezvényén az év agrárberuházása díjat. A 2021-es vadászati világkiállítás keretein belül megrendezett 80. OMÉK élelmiszeripari nagydíját is megkapta a szuvidált dámszarvas comb, újfehértói fürtös meggy és erdei gomba mártással.


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció


Kapcsolódó cikkek:


Külföldön minden mennyiségben elkel a magyar nyúlhús

Nagyon fontos terület a bébi ételpiac, ugyanis ez az a termék, amellyel a leghamarabb találkoznak a csecsemők, mint húsféleséggel. A nyúlhús ugyanis semmilyen allergén anyagot nem tartalmaz...

Újra van kereslet külföldön a magyar vadhúsra

Miközben itthon még kevesen ismerik, külföldön keresett termék a magyar vadhús. A hazai feldolgozókból mintegy 3800 tonna feldolgozott vadhús kerül ki évente, aminek közel 90 százalékát...


Ezeket is olvasta már?

A kertész naplója #13: Mikor kezdjük el a palántázást?

2024.05.02

A kertész naplója #13: Mikor kezdjük el a palántázást?...

A kertész naplója #12: Szabad-e metszeni virágzáskor?

2024.04.17

A kertész naplója #12: Szabad-e metszeni virágzáskor? ...

A kertész naplója #11: Mikor vessük el a melegigényes magvakat?

2024.04.03

A néphit szerint április előtt nem érdemes a szőlőmetszést elkezdeni, mert a késői fagyok kárt tehetnek benne. "inkább a szőlő sírjon, mint a gazdája". A hónap töb...

A kertész naplója #10: Hogyan oltsuk be a gyümölcsfákat?

2024.03.13

Március 25-e: Gyümölcsoltó Boldogasszony napja. Mária fogantatásának napja, éppen 9 hónap múlva – azaz december 25-én, karácsony első napján – következik Krisztu...

A kertész naplója #9: Tanácsok szép zöld gyep készítéséhez

2024.03.01

Ki ne szeretne egységes, haragos zöld gyepet a kertjébe, amelyben mindig lehet gyönyörködni. Most jött el az ideje, hogy ezt megalapozzuk. De vannak más teendőink is márc...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

MÉG TÖBB CIKKÜNK A TÉMÁBAN

A kertész naplója #8: Zsuzsanna elviszi a havat és zöldellni kezd a fű?

2024.02.15

Február 19.-e Zsuzsanna napja, amikor a népi megfigyelések szerint megszólalnak a pacsirták. Egyes gazdák azt mondták: onnantól kezdve lehet metszeni a szőlőt, hogy azon ...

A kertész naplója #7.: Mikor ültessük ki a fagytűrő növényeket?

2024.02.01

A gyümölcsfák és a haszonnövények mellett dísznövényeket is érdemes ültetni, mert ezek a települések életének meghatározó részei. Nélkülük a lelkünk is szegé...

A Kertész naplója #6.: Milyen vetőmagot válasszunk palánta neveléséhez?

2024.01.15

Január második felében már több népi megfigyelésből lehet következtetni arra, hogy milyen szőlőtermés várható. Szakértőnk ezek mellett elmondja, hogy ilyenkor jön ...

A kertész naplója #22: Kezdődhet a talaj előkészítése

2023.10.16

Október második felében kezdődhet azoknak a növényeknek a kiültetése, amelyeket edényben nevelve szereztünk be és teszünk ki a végleges helyére....

A kertész naplója #21: így kell elültetni a hagymás, gumós növényeket

2023.10.05

Október második felében kezdődhet azoknak a növényeknek a kiültetése, amelyeket edényben nevelve szereztünk be és teszünk ki a végleges helyére. A szabad gyökerűek ...

A kertész naplója #20: Így kell kiültetni a konténeres növényeket

2023.09.18

Szeptember második felében kezdődhet azoknak a növényeknek a kiültetése, amelyeket edényben nevelve szereztünk be és teszünk ki a végleges helyére. A szabad gyökerűe...

A kertész naplója #19: Így neveld a paradicsomodat, hogy bőségesen teremjen

2023.09.03

Most van a paradicsom szüretének a szezonja. Szerencsére nem csak ilyenkor, hanem a fajtaválasztéknak köszönhetően többször is terem egy évben, ezért a hagyományos, lu...

A kertész naplója #18: Hogyan szaporítsunk alvó szemzéssel?

2023.08.22

Augusztus második fele a növények felkészülése a téli időszakra: ebben nagy szerepe van a hajnali párának és a csapadéknak. ...

A kertész naplója #17: Lőrinc napja után is ehető még a dinnye

2023.08.01

A nemesítéseknek és a kísérletezéseknek köszönhetően már megdőlt az az évszázados hit, miszerint Lőrinc napja után kásás lesz a dinnye, vagyis az élvezeti érték...

A kertész naplója #16: János napja, az új lombkorona kialakításának az ideje

2023.06.14

János Pál napja a kertészek számára igen fontos nap, még meg is előzi azt a Péter Pál napját, amely az aratás kezdete a mezőgazdaságban....

A kertész naplója #15: Miért van szükség zöldritkításra?

2023.06.02

A gyümölcsösökben a sok hajtás gondot jelenthet a termény kifejlődése szempontjából, ezért júniusban szükség van egy alapos zöldmetszésre, vagy zöldritkításra....

A KERTÉSZ NAPLÓJA #4: Hogyan szaporítsunk tavaszi oltásra kiszemelt ágakat?

2022.12.12

Luca-nap és karácsony közötti 12 napon jegyezni kell az időjárást. Ez mutatja meg a következő év hónapjainak időjárását. Luca-napján a gazdasszony tányérba, meleg...

A KERTÉSZ NAPLÓJA #3: Karácsony hava; Télelő; Álom hava; Bak hava

2022.12.01

A népi megfigyelések szerint, ha december lágy, esős, a vetés csak meglehetős. Téli köd keleti széllel olvadást okoz, a nyugati szél meg fagyot hoz. Fehér karácsony, f...

A Kertész naplója #2 -Hogyan komposztáljunk helyesen?

2022.11.15

Szent András, vagy Őszutó havának második felében járunk: Szent András apostol, aki a keleti egyház védőszentje, az első században élt. Akkor halt mártírhalált az ...

A Kertész naplója #1 - A lemosó permetezéstől a kártevő írtásig

2022.11.15

A hónap egyik meghatározója Márton napja 11.-én: „Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.” „Ha jókedvű Márton, kemény lesz a t...

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.