Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.14

Tejpiaci dilemma: Minőségi hazai, vagy olcsó import?

2024.03.13

Megváltoztak tej- és tejtermék-fogyasztási szokások: kevesebbet veszünk és eszünk, mint 30-40 évvel ezelőtt. Átrendeződött a piac is, ugyanis ma már a boltokban számtalan külföldi termékkel versenyeznek a hazai áruk. Eközben a termelők bevételét a drága takarmányok és az alacsony felvásárlási árak is csökkentik.

A szarvasmarhatartók életét tavaly némileg könnyítette az, hogy kiváló szenázst tudtak készíteni, viszont a tej felvásárlási ára az önköltség szinten, vagy talán kicsit magasabban volt. Az árak jelenleg lefelé mozdultak el, mert csökkent a kereslet és kevesebb tejtermék kerül az asztalra. Ennek oka részben a gazdasági helyzetben, másik oldalról a tejpótló növényalapú termékekben, az életmódváltásban keresendő, de a legnagyobb tényező a gazdasági helyzet, vagyis a tejtermelés csökkenése. Emiatt az állatlétszám és a fogyasztási szint is csökkent. Ha a 2021-es esztendőt vesszük bázis évnek, akkor a következő két évben lefelé indultak el a folyamatok. A telepek és a farmok száma is csökkent, miközben elkezdődött egyfajta koncentráció. A tehenek fajlagos termelési átlaga növekszik, ami az előbbi negatív folyamatokat valamelyest kompenzálja, de a versenypiac továbbra is keményen diktálja a feltételeket, de ez sem állította meg a bio- és a prémiumtermékek keresletének nagy mértékű csökkenését Európa-szerte.



A Körös-Maros Biofarmon komoly odafigyeléssel és nagy hozzáértéssel készül az asztalra kerülő tej immár negyedszázada, amelynek fenntartásához sokat fektetnek be a szakemberek. Ráki Ferenc tulajdonos a biogazdálkodás, vagyis az ökológiai termelés elkötelezettje, amelybe egyaránt beletartozik a vegyszermentes növénytermesztés és állattenyésztés. Mint mondja, a hozamok csökkentek a hagyományos telepekhez képest, de cserébe nem kell tartani az élővízbe beszivárgó kiszórt vegyszerektől, melyeket felszívnak a növények, majd megesznek az állatok, ami tovább jut az emberi szervezetbe. -Oda kell figyelni továbbá a környezetvédelemre és az állatjóléti szabályokra, például a nagyobb férőhelyek biztosításával. Ennek, valamint az egyéb szabályok alkalmazásának ára van -tette hozzá.

A szakember szerint az olcsóbb, import termékek versenyhelyzetet teremtenek és lefelé nyomják a hazai minőségi termékek árát. Hozzátette: „A támogatások kompenzálnak ebből valamit, de a fogyasztást nem tudják befolyásolni, ami az ebből kieső bevételt fedezné. A Körös-Maros Biofarmnak 700 tehénből és 800 növendékből áll az állománya, amelynek a zsír- és fehérjetartalma sokkal magasabb, mint a a kifejezetten tejtermelő állatoké”.

Alapélelmiszer, melyet a legnagyobb mennyiségben fogyasztunk. Elvileg
Az itthon megtermelt nyerstejet itthon is kellene feldolgozni és nem export piacokra juttatni – ezt sürgeti Tejtermék Tanács ügyvezetője. Harcz Zoltán szerint ez nagyobb bevételt adna a magyar feldolgozóiparnak és kiszorítaná a külföldről érkező, olykor alacsony minőségű sajtókat. Ennek ellenére a magyar fogyasztók továbbra is előnyben részesítik a hazai termékeket.
Csak néhány ide vonatkozó adat: 120 ezer tonna sajt és túró előállítás történik egy évben Magyarországon. Mindkettőt együtt kezeli a statisztika, hiszen a túró is egy sajttípus. Tavaly 25 ezer tonnát tett ki a trappista és az ömlesztett sajt termelés. A statisztikában megjelent a rögös túró, ami az első olyan hazai tejtermék, melyet az unió is elismert. Túrót évente 12 ezer tonnát állítunk elő. Ezek szép számok, amelyek jól fogynak az export piacokon, így Olaszországban, Romániában, vagy Jordániában. Mivel jelentős mennyiségű sajt megy ki az országból, ezért importra is szorulunk, különösen a félkemény sajtokból, amelyekből tavaly 50 ezer tonnás mennyiség érkezett hozzánk. Nagyjából minden második kilogramm sajt import, de ezen változtathat az, amikor megjelennek majd az élelmiszeripari beruházási pályázatok, ahol a tejfeldolgozók végre tudnának fejleszteni. Ebben reménykedik a szakmai szervezet.

A hazai éves sajtfogyasztás 8-10 kilogramm, az európai átlag ennek a duplája. Az ágazat terve az, hogy emelni kell az egy főre jutó mennyiséget - lehetőleg hazai tejből. Az importtal egyáltalán nincs gond a termelők szerint, hiszen óriási választékot kínál a vevőknek, a probléma az, amikor például a német terméket jóval az előállítási ár alatt dobják be a magyar piacra, hogy itt vezessék le a sajtfelesleget. 


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció


Kapcsolódó cikkek:


2024 fordulatot hozhat az állattenyésztőknek

Amíg a növénytermesztők az elmúlt tíz évben megfelelő körülmények között dolgozhattak, addig az állattenyésztők ezt nem mondhatták el magukról. Annak azonban örülhettek például a...


Ezeket is olvasta már?

A kertész naplója #13: Mikor kezdjük el a palántázást?

2024.05.02

A kertész naplója #13: Mikor kezdjük el a palántázást?...

A kertész naplója #12: Szabad-e metszeni virágzáskor?

2024.04.17

A kertész naplója #12: Szabad-e metszeni virágzáskor? ...

A kertész naplója #11: Mikor vessük el a melegigényes magvakat?

2024.04.03

A néphit szerint április előtt nem érdemes a szőlőmetszést elkezdeni, mert a késői fagyok kárt tehetnek benne. "inkább a szőlő sírjon, mint a gazdája". A hónap töb...

A kertész naplója #10: Hogyan oltsuk be a gyümölcsfákat?

2024.03.13

Március 25-e: Gyümölcsoltó Boldogasszony napja. Mária fogantatásának napja, éppen 9 hónap múlva – azaz december 25-én, karácsony első napján – következik Krisztu...

A kertész naplója #9: Tanácsok szép zöld gyep készítéséhez

2024.03.01

Ki ne szeretne egységes, haragos zöld gyepet a kertjébe, amelyben mindig lehet gyönyörködni. Most jött el az ideje, hogy ezt megalapozzuk. De vannak más teendőink is márc...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

MÉG TÖBB CIKKÜNK A TÉMÁBAN

A kertész naplója #8: Zsuzsanna elviszi a havat és zöldellni kezd a fű?

2024.02.15

Február 19.-e Zsuzsanna napja, amikor a népi megfigyelések szerint megszólalnak a pacsirták. Egyes gazdák azt mondták: onnantól kezdve lehet metszeni a szőlőt, hogy azon ...

A kertész naplója #7.: Mikor ültessük ki a fagytűrő növényeket?

2024.02.01

A gyümölcsfák és a haszonnövények mellett dísznövényeket is érdemes ültetni, mert ezek a települések életének meghatározó részei. Nélkülük a lelkünk is szegé...

A Kertész naplója #6.: Milyen vetőmagot válasszunk palánta neveléséhez?

2024.01.15

Január második felében már több népi megfigyelésből lehet következtetni arra, hogy milyen szőlőtermés várható. Szakértőnk ezek mellett elmondja, hogy ilyenkor jön ...

A kertész naplója #22: Kezdődhet a talaj előkészítése

2023.10.16

Október második felében kezdődhet azoknak a növényeknek a kiültetése, amelyeket edényben nevelve szereztünk be és teszünk ki a végleges helyére....

A kertész naplója #21: így kell elültetni a hagymás, gumós növényeket

2023.10.05

Október második felében kezdődhet azoknak a növényeknek a kiültetése, amelyeket edényben nevelve szereztünk be és teszünk ki a végleges helyére. A szabad gyökerűek ...

A kertész naplója #20: Így kell kiültetni a konténeres növényeket

2023.09.18

Szeptember második felében kezdődhet azoknak a növényeknek a kiültetése, amelyeket edényben nevelve szereztünk be és teszünk ki a végleges helyére. A szabad gyökerűe...

A kertész naplója #19: Így neveld a paradicsomodat, hogy bőségesen teremjen

2023.09.03

Most van a paradicsom szüretének a szezonja. Szerencsére nem csak ilyenkor, hanem a fajtaválasztéknak köszönhetően többször is terem egy évben, ezért a hagyományos, lu...

A kertész naplója #18: Hogyan szaporítsunk alvó szemzéssel?

2023.08.22

Augusztus második fele a növények felkészülése a téli időszakra: ebben nagy szerepe van a hajnali párának és a csapadéknak. ...

A kertész naplója #17: Lőrinc napja után is ehető még a dinnye

2023.08.01

A nemesítéseknek és a kísérletezéseknek köszönhetően már megdőlt az az évszázados hit, miszerint Lőrinc napja után kásás lesz a dinnye, vagyis az élvezeti érték...

A kertész naplója #16: János napja, az új lombkorona kialakításának az ideje

2023.06.14

János Pál napja a kertészek számára igen fontos nap, még meg is előzi azt a Péter Pál napját, amely az aratás kezdete a mezőgazdaságban....

A kertész naplója #15: Miért van szükség zöldritkításra?

2023.06.02

A gyümölcsösökben a sok hajtás gondot jelenthet a termény kifejlődése szempontjából, ezért júniusban szükség van egy alapos zöldmetszésre, vagy zöldritkításra....

A KERTÉSZ NAPLÓJA #4: Hogyan szaporítsunk tavaszi oltásra kiszemelt ágakat?

2022.12.12

Luca-nap és karácsony közötti 12 napon jegyezni kell az időjárást. Ez mutatja meg a következő év hónapjainak időjárását. Luca-napján a gazdasszony tányérba, meleg...

A KERTÉSZ NAPLÓJA #3: Karácsony hava; Télelő; Álom hava; Bak hava

2022.12.01

A népi megfigyelések szerint, ha december lágy, esős, a vetés csak meglehetős. Téli köd keleti széllel olvadást okoz, a nyugati szél meg fagyot hoz. Fehér karácsony, f...

A Kertész naplója #2 -Hogyan komposztáljunk helyesen?

2022.11.15

Szent András, vagy Őszutó havának második felében járunk: Szent András apostol, aki a keleti egyház védőszentje, az első században élt. Akkor halt mártírhalált az ...

A Kertész naplója #1 - A lemosó permetezéstől a kártevő írtásig

2022.11.15

A hónap egyik meghatározója Márton napja 11.-én: „Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.” „Ha jókedvű Márton, kemény lesz a t...

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.